Gençler örgütsüz ve değişimin oy vererek olacağını düşünüyor
Yapılan araştırma gençler arasında toplumsal değişim yaratmak için en çok tercih edilen araçların oy vermek ya da CİMER’e başvurmak gibi resmi kanallar olduğunu ortaya koydu.
Fotoğraf: Unsplash
Gençlik Örgütleri Forumu ve Konda Araştırma, yerel seçimlere gidilen süreçte gençlerin politik tercihleri üzerine ortak hazırladığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre iktidar ve muhalefet bloğunda farklı eğilim gösterse de gençler arasında toplumsal değişim yaratmak için en çok tercih edilen araçlar genellikle oy vermek ya da CİMER’e başvurmak gibi resmi kanallar. Bunu tweet atmak ve hashtag çalışması yürütmek gibi sosyal medya mecraları takip ediyor. Siyasi parti ya da sivil toplum kuruluşuna dahil olarak daha katılımcı bir tutumla değişimi gençlerin doğrudan kendisinin getirmesi yaklaşımı ise gençler arasında en düşük popülariteye sahip.
Araştırma, 7-18 Şubat 2024 tarihleri arasında İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Aydın Denizli, İzmir, Manisa, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, Adana, Antalya, Mersin, Kayseri, Sivas, Karabük, Samsun, Giresun, Trabzon, Erzincan, Erzurum, Kars, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin ve Urfa’da yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi ve sonuçlar 107 farklı mahallede yaşayan 1864 kişiyle yapılan görüşmelere dayandırıldı.
Araştırmaya göre gençlerin büyük bir çoğunluğu en önemli sorunu ekonomik sorunlar olarak belirtiliyor. Bu durum ise en çok gençlerin sosyal hayatını, birikim yapma kapasitelerini, psikolojik sağlıklarını ve eğitimlerini etkiliyor. Bu bağlamda, genç intiharlarının en temel sebebi olarak ekonomik sebepler göz önüne seriliyor. Bunu takiben, psikolojik desteğe erişim sağlayamamak en önemli sebeplerden biri olarak belirtiliyor. Yine araştırma göre ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin büyük bir bölümünü genç kadınlar oluşturuyor. Siyasi partinin gençlik üzerine olan söylemleri de gençlerin büyük bölümü tarafından samimi bulunmuyor.
YÜKSELEN MİLLİYETÇİLİK ETKİLİYOR
Araştırma sonuçlarında öne çıkan bulgulardan biri gençlerin büyük bir oranının gelecek bir seçimde kararsız olduğu ya da oy kullanmamayı tercih etmesi. Oy kullanan gençler arasında öne çıkan parti CHP. Ancak 14 Mayıs’ta oy kullanan gençlerin ilk tercihi olan CHP, gençlerden aldığı bu desteği kaybetmiş görünüyor. Diğer tüm siyasi partiler de gençlerden aldığı desteği kaybetmiş. Ancak gençleri hedef alan milliyetçi söylemlerle Zafer Partisinin gençler arasındaki popülaritesi geçen sürede artmış görünüyor. Bu kapsamda yerel seçimde gençler arasında oyunu artırma potansiyeli taşıyan tek parti Zafer Partisi gibi görülüyor. Ancak genç erkekler arasında Zafer Partisinin oy oranları artış gösterirken genç kadınlarda bu oranın yalnızca yüzde 2 oranında kalması, genç kadın ve erkeklerin milliyetçi politik çözümlere karşı bakışının farklılaştığını gösteriyor.
EN BÜYÜK EKSİK ÖRGÜTLÜLÜK
Gençlik kitlelerinin örgütlülüğü üzerine yürütülen tartışmalar da araştırma sonucuna yansıyor. Gençler arasında herhangi bir toplumsal kuruluşa üye ya da gönüllü olmayanların oranı yüzde 73 olarak ölçülüyor. Siyasi partilere katılım incelendiğinde geçmiş senelere kıyasla tablo daha da gerilemiş olarak görülüyor. 2021 yılında siyasi partilere katılım yüzde 9,8 iken, güncel olarak bu veri yüzde 5’e gerilemiş.
SOKAK EYLEMLERİ DEĞİŞİM İÇİN ÜÇÜNCÜ SIRADA
Araştırma kapsamında gençlere yöneltilen “Sayacaklarımdan hangi 2 tanesinin değişim yaratmak için en etkili yöntem olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna yüzde 46 ile verilen ilk yanıt “oy vermek” oldu. Bunu sırasıyla yüzde 30 ile “tweet atmak, hashtag çalışması” ve yüzde 27 ile de “sokak eylemleri” izledi. “Yeni bir siyasi oluşum/Yeni bir siyasi parti” ve “Siyasi partiye dahil olmak” diyenlerin toplam oranı ise yüzde 19.
İktidar bloğundaki genç seçmenler için değişim yaratmanın öncelikli iki yolu sırasıyla oy vermek ve CİMER’e başvurmak. Muhalif seçmenler arasında da oy vermek değişim yaratma yolunda önemli bir adım. Tweet atmak ve hashtag çalışması yapmak değişim yolunda gençler için en önemli ikinci tercih olarak görülüyor. Bu yöntem muhalif seçmenler arasında daha etkili bir yol olarak görülse de Cumhur İttifakı seçmenlerinde de bu cevabı veren gençlerin oranının kayda değer bir seviyede olması önemli bir bulgu.
Ancak hâlâ yaklaşık her 3 gençten birinin sokak eylemlerini temel değiştirici güç olarak ifade etmesi sokak eylemlerinde yaşanan şiddet ve göz altıları, eylemlere gelen yasaklar da düşünüldüğünde hükümet tarafından yürütülmek istenen politikanın bazı gençlik kesimlerinde karşılık bulmadığını gösteriyor.
MUHAFAZAKAR VE İSLAMCI ORANI AZALDI
Gençlerin kendilerini tarif ettikleri iki siyasi kimlik sorusunda aldığımız en çok yanıt yüzde 44 ile Atatürkçü oldu. Bunu yüzde 39 ile milliyetçi cevabı takip ediyor. Konda Hayat Tarzları 2022 araştırmasına verilen yanıtlarla karşılaştırıldığında geçen iki yılda kendisini “İslamcı” olarak ifade eden gençlerin oranı yüzde 20’den yüzde 10’a; “muhafazakar” olarak ifade eden gençlerin oranı ise yüzde 24’ten yüzde 12’ye geriledi. “Milliyetçi” ya da “Ülkücü” olarak niteleyen gençlerin oranına ise bir değişim yaşanmadı.
Gençlerin yüksek bir oranının LGBTİ’lere, Suriyeli ve Afgan göçmenlere yüksek derecede mesafeli olduğu görülen araştırmaya göre gençlerin büyük bir oranı yeni anayasa çalışmaları kapsamında özgürlüklerin hiçbir koşulda güvenlik adına kısıtlanmaması gerektiğini düşünüyor ancak dindarlık seviyesi arttıkça, LGBTİ ve göçmen haklarının güvence altına alınmasına olan yaklaşım negatifleşiyor.
EN BÜYÜK SORUN EKONOMİK PROBLEMLER
Gençlere en önemli sorununuz, derdiniz ne diye sorulduğunda yüzde 66’sı ekonomik sorunları ön plana çıkardı. Ekonomik sorunları yüzde 8 oranla kişisel, ailevi sorunlar; yüzde 8 ile eğitim, sınavlar, okul hayatı ile barınma sorunu gibi sorunlar takip etti.
Genç işsizliğini nasıl çözüleceğine dair önerilere bakıldığında yüzde 49 ile gençlere daha çok ve nitelikli eğitim sağlanması ön plana çıkıyor. “Kendi işini kurması için gençlere teşvikler sağlansın” diyenlerin oranı ise yüzde 46; şirketlere gençlik kotası konsun diyenlerin oranı yüzde ise yüzde 26. Gençlerin yüzde 11’inin bu konuda bir fikrinin olmaması ise dramatik bir bulgu.
Gençlerin “Sizce son dönemlerde genç intiharlarının artmasının temel nedeni nedir?” sorusuna yüzde 63 ile verdiği en kuvvetli cevap ekonomik sebepler oldu. Onu yüzde 14 ile psikolojik destek alamamak takip etti.
Ekonomik sebeplerin gençlerin hayatını hangi açılardan etkilediği incelendiğinde gençlerin yüzde 95’inin ekonomik sebeplerle hayatının en az bir alanının olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti. Ekonomik sorunların psikolojik sağlığını etkilediğini söyleyenlerin oranı da yüzde 51. Her 2 kişiden 1’inin ekonomik sorunlar nedeniyle psikolojisinin olumsuz etkilendiğini düşünürsek genç intiharlarında ekonomik sebeplerin önemli bir etkisinden bahsedebiliriz. (İstanbul/EVRENSEL)