Boğaz’dan uzaklaştıkça dertler katmerleniyor
Üsküdar’da Boğaz’dan uzaklaştıkça yoksulluk katmerlenerek, artıyor. Geçim derdi Üsküdar’da öne çıkarken, uzun yıllardır AKP yönetimindeki belediye yönetimi seçmen tercihiyle bu kez değişebilir.
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Eyüpsultan ve Fatih’in ardından son durağımız Üsküdar. Son seçimlerde seçmen sayısı 402 bin 615 olan Üsküdar’ın 33 mahallesi var. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı 2023 yılı şubat ayı rakamlarına göre ilçenin nüfusu 524 bin 452.
Üsküdar’da Boğaz’a yakın meydan hareketli. Otobüs duraklarında bekleyenler, metro ve Marmaray’a giren ve çıkanlar, Boğaz’a oltalarını atıp balık bekleyenler… “Atı alan Üsküdar’ı geçer mi” bilemeyiz ama bu kez Üsküdar’da AKP'nin belediye seçimlerini kaybetme ihtimali oldukça yüksek. Zira Boğaz’dan uzaklaştıkça, derinleşen yoksulluk tüm çıplaklığıyla görülüyor. Geçen seçimlerde “gönül belediyeciliği” sloganını öne çıkartan AKP’nin belediyecilik anlayışının Üsküdar’a yansıması ise “Denizden uzak olan gönülden ırak” şeklinde olduğunu söylemek mümkün.
MEYDANDA SİYASİ PARTİ ÇADIRLARI
Meydanda siyasi partilerin seçim çadırları göze çarpıyor. İktidar blokundaki partilerden muhalefetteki partilere kadar çok sayıda çadır var. İyi Partiden ilçe belediyesine Meclis Üyesi Adayı Murat Ergenç’le sohbet ediyoruz. Belediyenin en çok kentsel dönüşüm ve altyapı sorunlarını çözüme kavuşturamadığını belirtiyor. Yurttaştan en çok geçim derdine dair şikayetlerin geldiğini söyleyen Ergenç, gençlerin işsizlik sorununa da değiniyor. Belediyenin belirli kesimler dışında Üsküdarlılara hizmet etmediğini anlatan Ergenç, belediyeyi almaları durumunda ilçeyi Üsküdarlıların hizmetine sokacaklarını, Üsküdarlı gençleri istihdam edeceklerini de söylüyor.
AKP çadırında kadınlar var. Birsen Aydın’la konuşuyoruz. Gönüllü olduklarını söylüyor. Ona göre ilçe belediyesi geçtiğimiz dönem üzerine düşeni yapmış. O nedenle halktan yeni taleplerin gelmediğini savunuyor. Hemen İBB’ye yönelik eleştirilerini dile getiriyor.
Saadet Partili İsmail Bahçe belediye meclis üyeliğine aday. Mevcut belediye yönetiminin ilçenin sorunlarını çözemediğini söylüyor. İktidarı ekonomi politikası üzerinden eleştirerek, yurttaşın en çok geçim sıkıntısını dile getirdiğini ifade ediyor.
İLÇENİN NEFES ALANLARI DARALDI
DEM Parti’nin ilçede adayı yok. Açtıkları çadırda İBB eş başkan adayları için çalışma yürütüyorlar.
Şemsettin Kumak, ilçede en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu belirtiyor. Altyapı sorunlarına da değinen Kumak, ilçe belediyesinin altyapı adı altında yaptığı çalışmalarla ilçenin yeşil alanlarını ve doğasını tahrip ettiğini belirterek, ilçenin nefes alanların daralttığını dile getiriyor. İlçede Boğaz’a yakın oturanların ekonomik durumlarının biraz daha iyi olduğunu söyleyen Kumak, Boğaz’a uzak kalan mahallelerde ise yoksulluğun giderek derinleştiğini anlatıyor.
EKONOMİK NEDENLER SEÇMENİ AKP’DEN KOPARIYOR
CHP’nin çadırı dışında Yeniden Refah Partisinin (YRP) çadırı hareketli. İki kadın iki erkek içeride. Yaşlı bir teyze çadırda misafir olarak bulunuyor. Ekonomideki kötü gidişat üzerinden iktidarı, daha doğrusu Erdoğan’ı eleştiriyor. İlçe belediyesinin çalışmalarını da eleştiriyor: “Yıllarca meydandaki çarşıda dükkanımız vardı. Su basıyordu. Ekrem İmamoğlu’na laf ediyorlar İmamoğlu geldi. O zaman yaptı. Ondan sonra su basmadı.” Emrah Orun, partinin ilçe yöneticisi, aynı zamanda belediye meclis üyeliğine aday. Orun, son dönemlerde muhafazakar seçmenlerin partilerine ilgi gösterdiğini anlatıyor. AKP’den gelen seçmenin ekonomi politikalara gösterdikleri tepkilerden dolayı partilerine geldiğini söylüyor.
YENİDEN REFAH İKTİDARIN KISKACINDA
Orun, seçim çalışmalarında ilçede sadece kendi partilerinin pankartlarına ve afişlerine yönelik indirmeler ve yırtmaların yaşandığını belirtiyor. Orun, bunun nedenini de AKP seçmeninin partilerine ilgi göstermesi olarak gösteriyor. Genç türbanlı bir kadın sohbete giriyor. Yerel seçimde parti olarak girmelerine Cumhur İttifakından gelen tepkileri haksız buluyor. “CHP’nin kazanmasını sağlıyorsunuz” tepkisiyle sık sık karşılaştıklarını anlatan kadın, bunun doğru olmadığını, demokratik haklarını kullanarak seçime katıldıklarını söylüyor. Orun, bu seçimlerde AKP’nin kaybedeceğini düşünüyor. Ya partisinin ya da CHP’nin seçimi kazanacağını dile getiriyor. Yaptığımız sohbette iktidarın Gazze politikası da eleştiriliyor. Özellikle İsrail ile yapılan ticari ilişkiler ve giden gemiler tepki konusu, tepki çekiyor.
Sohbetin ardından yola koyuluyoruz. Selmani Pak Caddesi’nde İBB’nin yol çalışması ve çevre düzenleme çalışması var. Hamza Çiçek, küçük dükkanında tütün ürünleri satıyor. DEM Parti’li. Ona göre İBB Başkanı İmamoğlu başarılı. İlçe belediyesini ise başarısız buluyor. Tercihini CHP’nin adaylarından yana yapacak. Simge Saygı ile de sigara molasında konuşuyoruz. Çalışan biri. İlçede otopark sorunu olduğunu söylüyor. Oyunu CHP’den yana kullanacak.
YAVUZTÜRK’TE SEÇİM DEĞİL, GEÇİM DERDİ
İlçenin nüfusu kalabalık mahallelerinden Yavuztürk Mahallesi’ne gidiyoruz. Son yıllarda aldığı göçle kozmopolit bir mahalle olmuş. Mahallenin en büyük caddesi Karadeniz Caddesi üzerinde bir berber dükkanına giriyoruz. Selami İnka ile sohbet ediyoruz. Mahallenin en büyük sorununun imar sorunu olduğunu söylüyor. Daha önce AKP’ye oy veren İnka, siyasetin kirlendiğini düşünerek artık oy kullanmayacağını söylüyor.
Yorgancı dükkanında üç kişi var. Ağabey, kardeş ve Trabzon’dan gelen akrabaları… Erdoğan Aslan söze giriyor. 1999’a kadar yerel gazetecilik yapmış. Şimdi emekli. İlçe belediyesinin çalışmalarını sorunca, “Ancak para toplasınlar. Başka bir şey yaptıkları yok” diyor. AKP ilçe üyeliğinin de olduğunu anlatan Aslan, ilçe belediyesinin, kentsel dönüşüm için yaklaşık 3 yıl önce halk toplantısı yaptığını söylüyor. Toplantıda mülk sahiplerinden para istenmesi üzerine tepki gösterdiğini Aslan, AKP ile olan ilişkisinin de böylece bittiğini seçimlerde CHP’nin adaylarını destekleyeceğini söylüyor.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ 957, İBB 2 BİN 218 HANEYE YARDIM EDİYOR
Mahalledeki pazarda CHP’liler açtıkları stantla seçim çalışmalarını yürütüyor. Aynı zamanda CHP Üsküdar Belediyesi Meclis Üye Adayı Mustafa Erhan Eyvel, çalışmalar kapsamında stantta. Mahallenin son yıllarda ekonomik nedenlerden dolayı çok göç aldığını ve kozmopolitik bir mahalleye dönüştüğünü söylüyor. Geçim derdinin en büyük sorun olduğunu anlatan Eyvel, verdiği rakamlarla mahalledeki yoksulluğu gözler önüne seriyor: Üsküdar Belediyesi 957, İBB ise 2 bin 218 haneye yardım ediyor. Eyvel, kendilerine en çok yardım konusunda taleplerin geldiğini de söylüyor. Semt pazarında kısa süreliğine konuştuğumuz yurttaşlar seçimden çok, geçim derdine düşmüş. Hayat pahalılığından şikayet ediyorlar… CHP’nin Üsküdar Belediye Başkan Adayı Sinem Dedetaş’la, programın yoğunluğu nedeniyle görüşemediğimizi de belirtelim.
ÜSKÜDAR’IN SEÇİM KARNESİ
2019 yerel seçimlerinde Üsküdar’da AKP’nin adayı yüzde 48.25 ile belediye başkanı olurken, CHP yüzde 45.48, Saadet Partisi ise yüzde 4.57 oranında oy aldı.
14 Mayıs 2023 milletvekilliği seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 44.89 oy aldı: AKP yüzde 35.86, MHP yüzde 5.02, Yeniden Refah yüzde 3.01, BBP yüzde 1.
Millet İttifakı yüzde 41.78 oy aldı: CHP yüzde 32.47, İyi Parti yüzde 9.31.
Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 8.29 oy aldı: TİP 4.73, Yeşil Sol yüzde 3.56.
Ata İttifakı yüzde 3.07 oy aldı: Zafer Partisi 2.86, AP yüzde 0.21.
Sol Parti, TKP, TKH’nin Sosyalist Güç Birliği İttifakı yüzde 0.24 oranında oy aldı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49.82, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 45.38, Sinan Oğan yüzde 4.55, Muharrem İnce yüzde 0.25 oranında oy aldı. İkinci turda Kılıçdaroğlu yüzde 52.92, Erdoğan yüzde 47.08 oy aldı.
-BİTTİ-