Pahalılık Ramazan’da misafir kabul edemez hale getirdi: Bu zamlarla nereye kadar?
Ardı ardına gelen zamların neden olduğu hayat pahalılığı halkın belini bükmüş durumda. Vanlı yurttaşlar alım gücünün düşmesinden dolayı Ramazan’da misafir dahi kabul edemediklerini söylüyor.
Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
Alım gücünün düşmesi Ramazan sofralarını da vurdu. Ramazan ayında artık misafir kabul edemediklerini söyleyen Vanlı yurttaşlar, “Eskiden uçtan uca sofra kurardık, sofrada ne ararsan olurdu. Fakat insanlar artık bir parça et dahi alamıyor” diyerek yaşadıkları geçim sıkıntısını anlattı.
Ardı ardına gelen zamların neden olduğu hayat pahalılığı halkın belini bükmüş durumda. En temel gıda maddelerini dahi açlık sınırının altında kalan ücretlerle almakta zorlanan yurttaşların mutfak ve buzdolapları boş. Ramazan Ayı’nı da bu şekilde karşılamak zorunda kalan yurttaşların kurdukları sahur ve iftar sofralarındaki çeşitlilik bu yıl biraz daha azaldı. Etin tadını unutup ekmeği bile alamaz hale gelen yurttaşlar, bu yüzden artık Ramazan’da misafir dahi kabul edemez hale geldi.
“GEÇİNMEKTE ZORLANIYORUZ”
Çıktığı çarşı pazar alışverişinde 600 TL’ye 300 gram kaşar peynir ile 150 TL’ye 100 gram kaymak alabilen Medeni Cengiz, 10 bin TL olan emekli aylığı ile geçinmeye çalıştığını belirtti. Elinde tuttuğu malzemelerle “Bu zamlarla nereye kadar?” diye soran Cengiz, Ramazan ayını zor geçirdiklerinden yakındı. İki ayda bir 3 bin TL yaşlılık maaşı alıp 2 bin 500 TL kira ödediğini belirten Şükriye Sönmez de, kızıyla birlikte yaşadığı halde geçinmekte zorlandıklarını kaydederek, pahalılıktan kaynaklı alışveriş yapamaz halde olduklarını söyledi.
“1+1 EVDE 5 KİŞİ KALIYORUZ”
Nebi Oytar ise, insanların artık evlerine iftarlık bir şey götüremediğindin yakındı. İktidarın yoksulların yanında yer almadığını dile getiren Oytar, yaşadıkları zorluklara dair şunları söyledi: “Kendi çıkarları için, etrafındakileri zengin edebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama kimse ‘bunlar ne yiyor, ne içiyor?’ demiyor. Van’da bir tane doğru düzgün fabrika yok. Hiçbir şey yok. 1+1 evde 5 kişi kalıyoruz, çalıştığım fırından günlük 250 TL yevmiye alıyorum. Geçen Kurban Bayramı’ndan beri evime kırmızı et girmemiş. Van’da çoğu kişinin evine girmiyor. Her şey çok pahalı, hiçbir şey alınmıyor.
1 kilo etin 500 TL’yi geçtiğine dikkat çeken Oytar, “250 TL alan biri nasıl kırmızı et alacak, nasıl geçinecek? Ekonominin neresi güzel, neyi güzel?” diye sordu.
“ESKİDEN UÇTAN UCA SOFRA KURARDIK”
Kadir Ertaş da,7 kişilik ailede 4 kişi çalıştıklarını fakat yine de geçinmekte zorlandıklarını ifade ederek “Ramazanda 2-3 günde bir tavuk eti alıyoruz. Kırmızı et almak mümkün değil zaten. Eskiden ramazanda sokakta arkadaşımızı gördüğümüz zaman bir birimize, ‘Bu akşam misafirimizsin’ diyorduk. Arkadaşları eve götürüp, iftar açıyorduk. Şimdi, ‘Gel bir çay içelim’ diyemiyorsun. Ekonomi sıfır. Eski ramazanlar kalmamış. Eskiden uçtan uca sofra kurardık, içinde et, kavurma, ne istersen vardı. Şimdi insanlar bir parça et alıp sofrasına koymaya korkuyor. Artık tavuk da alamıyorlar. Gerçekten ekonomik anlamda insanları perişan etmişler” dedi.(Van/MA)