23 Mart 2024 16:53

Kadıköy’de Kanal İstanbul protestosu: Ranta, talana, Kanal’a, Murat Kurum’a onayımız yok!

Kanal İstanbul güzergahında ihaleleri süren projelere karşı Kadıköy'de basın açıklaması düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yerel seçime günler kala İstanbul’da Kanal İstanbul tartışmaları sürüyor. Kanal İstanbul ÇED Raporu ve İmar Planları Murat Kurum tarafından onaylandı. Yargının Kanal İstanbul’a ilişkin imar planlarını iptal etmesine karşın geçtiğimiz haftalarda Kanal İstanbul güzergahında bulunan projelerin ihaleye açılmasına ve iktidarın kanal ısrarını sürdürmesine karşı Kadıköy’de basın açıklaması yapıldı.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonunun çağrısı ile gerçekleştirilen basın açıklamasında AKP’nin İBB Adayı Murat Kurum’ın görevde olduğu 23 Aralık 2019 tarihinde 600 hektar, 22 Haziran 2020'de bin 140 hektar ve 16 Mart 2021 tarihinde bin 305 hektar özel proje alanı ilan edildiğini hatırlatarak “Ranta, talana, Kanal’a, Murat Kurum’a onayımız yok” dedi.

Koordinasyon adına basın açıklamasını okuyan Fatoş Osmanağaoğlu, “AKP’nin İBB başkan adayı Murat Kurum’un adaylığı açıklandığından bugüne, İstanbul halkının ezici bir çoğunluğunun karşı olduğunu bildiği ‘çılgın proje’ Kanal İstanbul Projesi ile ilgili sorulara yanıt vermediğini ya da ‘gündemimizde yok’ gibi yanıtlarla geçiştirdiğini görüyoruz. Bakanlığı döneminde ‘en önemli projesi’ olduğunu söyleyen Murat Kurum’u Ulaştırma Bakanlığı yalanlıyor. Projenin devam ettiğini, doğruluğu tartışılır olsa da yüzde 20’sinin tamamlandığını ve Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları’na karşı açılan iptal davalarının süreçte gecikmeler yaratmasına rağmen 2028’e kadar yüzde 45’inin tamamlanmasının hedeflendiğini belirtiyor” dedi.

‘İSTANBULLU TÜM EMEKÇİLERİ ETKİLEYECEK’

Kurum’un Erdoğan’a “başka önceliklerim var” diyebileceğini iddia ettiği sırada Kanal İstanbul projesinin “kalbi” olarak ifade edilen Arnavutköy Dursunköy’de bir projenin daha ihalesinin tamamlandığını hatırlatan Osmanağaoğlu, “Yıllardır söylüyoruz, bu proje İstanbul’un son tarım alanlarını, göllerini, derelerini, ormanlarını, bizimle birlikte yaşayan hayvanları, endemik bitki çeşitliliğini ve İstanbul’un tarihini yani bölgedeki binlerce yıllık kültür varlıklarını yok edecek. Bir de bunun İstanbul halkını doğrudan etkileyen yıkıcı sonuçları olacak, işçileri, emekçileri, emeklileri yani bir avuç zengin dışında yaşamını açlık sınırında ya da altında sürdürmeye çalışan milyonları etkileyecek” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un ciddi su sorunu yaşadığını vurgulayan Osmanağaoğlu, “Bu projenin katkısı ile yok edilecek göller ve orman alanları nedeniyle ve iklim değişikliğinin de doğrudan tetiklenmesi sonucunda susuzluğumuz garantilenmiş olacak ve ‘kentsel ısı adası’ etkisi tüm canlı yaşamı etkileyecek. Tabii bu durumdan yoksullukla, gıdasızlıkla, çocuklarının okul masrafları ile boğuşan, kiralarını ödemek dışında ellerinde yaşamak adına hiçbir şey kalmayan İstanbullular etkilenecek” dedi.

‘TÜM YOLLAR KANAL İSTANBUL’A ÇIKIYOR’

Murat Kurum’un İstanbullulara vaadinin de yeni yollar ve otobanlar olduğunu hatırlatan Osmanağaoğlu, “Kanal İstanbul’un, İstanbul için ilave minimum 1,5 milyon insan demek olduğunu biliyoruz. İstanbul’un ciddi bir ulaşım sorunu olduğu da hepimizin malumu, İstanbullunun bu sorununu çözecek en önemli vaat “toplu taşıma” iken Murat Kurum metro projeleri yerine yol/otoban vadediyor. Niye? Cevabı biz verelim, çünkü en ucuz ve doğaya da en az zarar verecek çözüm kendisinin ve iktidarın umurunda değil. Murat Kurum’un çözüm diye bize yutturmaya çalıştığı sadece inşaat sermayesinin kasasını doldurmaya yarayacak, bu nedenle Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesini gerçekleştirmek için her yolun mübah olduğunu düşünüyor. Tüm yollar, otobanlar Kanal İstanbul’a çıkıyor” dedi.

Yeni Afet Yasası ile Arnavutköy’den Küçükçekmece’ye kadar halkın yerinden sürüleceğini ve mülksüzleştirileceğini söyleyen Osmanağaoğlu, “Kabul edilen yasa ile özellikle İstanbul’da büyük bir yer değiştirme ve sermaye için rant ortaya çıkarılacak. TOKİ iştirakı olan Emlak Konut’un 2002’den bu yana İstanbul’da tamamladığı konut sayısı 80 bin 788. Fakat bu konutlar halkın ihtiyacı için mi inşa ediliyor? Hayır, zira İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre bu 80 bin 788 konutun, 68 bin 644’ü lüks konut statüsünde. Murat Kurum, depremden etkilenecek halka hemen 100 bin konut (kiralık), 5 yılda da 300 bin konut vadediyor ve İstanbullunun buna inanmasını bekliyor. İstanbul’da bir apartmanda ortalama 100 m2 bir konutun maliyeti 3 milyon üstünde, Kurum’un hibe ve geçici konutlar için vadettiklerini gerçek olsa bile İstanbullunun kendi evlerini geri almaları mümkün olmayacak ve yerlerinden edilecekler. Sahte seçim vaatlerine karnımız tok! İstanbul halkını yerel seçimlerde Murat Kurum’a oy vermemeye, her daim kenti ve doğayı talan eden rant projelerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ailesi 80 yaşındaki hasta tutuklunun yaşamından endişeli

SONRAKİ HABER

Evden sedye ile çıkarılan 75 yaşındaki tutsak yakını Yıldız tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa