23 Mart 2024 16:58
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mart 2024 13:27

Evden sedye ile çıkarılan 75 yaşındaki tutsak yakını Yıldız tutuklandı

Cezaevindeki kızı ve arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle hapis cezası verilen 75 yaşındaki Hatice Yıldız, evinden sedye ile çıkarıldıktan sonra tutuklandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Esenyurt’ta oturan 75 yaşındaki tutsak annesi Hatice Yıldız’a, cezaevinde bulunan kızına ve kızının koğuş arkadaşına para gönderdiği için hakkında “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla dava açıldı. 3 yıl süren yargılamanın ardından İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldız’a  “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Yer mahkemenin kararı, İstinaf mahkemesinde onandı.

SEDYE İLE EVDEN ÇIKARILDI

Karar üzerine polisler, dün yüksek tansiyon, göz, bel fıtığı ve omurga eğriliği gibi birçok sağlık sorunu bulunan Yıldız’ın evine gitti. Fenalaşan Yıldız, sedyeyle evden çıkarıldı. Yıldız, ambulansla önce hastaneye daha sonra adliyedeki işlemlerin ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine götürüldü.

Yaşananlara tepki gösteren Yıldız’ın oğlu Alper Yıldız, cezaevine para göndermenin yasada suç belirtilmediğini ifade ederek, “ Bugüne kadar Türkiye’deki yasada cezaevine para göndermek suç sayılmamıştır. Bu karar düşman hukuku çerçevesinde verilen bir karar. Resmi olarak PTT ile cezaevine para gönderiliyor ve bu suç sayılıyor” dedi.

Yıldız, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacaklarını belirtti.

“BU BİR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, son zamanlarda tutsak aileleri ve yakınları üzerinde oluşturulan yargı baskısına dikkat çekti. Sedyeyle cezaevine götürülen Hatice Yıldız’ın tutuklanmasının hukuksuz olduğunu belirten Yoleri, tutsaklara para gönderilmesinin suç olmadığını ve ilgili yönetmeliğin iptal edilmesini istedi.

Yoleri, “Burada hem cezanın verilmesi hem de soruşturma aşamasında büyük bir hukuk dışılık var. Bu bir insan hakları ihlalidir. Bu doğrultuda Hatice Yıldız’ın tutukluluğuna son verilmesini istiyoruz. Bu alanda da bütün hasta tutsakları ilgilendirecek tarzda yeni düzenlemeyle bunun bir hak olarak garanti altında alınması gerektiğini de ifade etmek istiyoruz” dedi.

“YARGI BASKISINA SON BULMALI”

Tutsaklara para yatırmanın suç olarak değerlendirilmesinin, tutsakların hiçbir ihtiyacını karşılayamaz duruma gelmesine neden olacağını belirten Yoleri, tutukluların aileleri, yakınları ve avukatları üzerinde oluşturulan yargı baskısının son bulmasını gerektiğini söyledi.

Yoleri, “Bu süreçte beklentimiz ortada suç olmadığı için mahkemenin Hatice Yıldız’a beraat kararı vermesiydi ama istinaf mahkemesi bu kararı onaylamış. Bu noktada hukukçuların, hak savunucuların mahpus yakınlarının ve bütün toplumun bu adalet ve hukuksuzluğa tepki göstermesi gerekir. Çünkü bugün bir annenin evladına para yatırdığı için tutuklandığı cümlesi üzerinden konuşuyoruz. Bir annenin sedye üzerinde cezaevinde götürüldüğünü görüyoruz. Bunların hiçbiri mazur görülecek ya da kabul edilebilir gerekçeler değil” diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy’de Kanal İstanbul protestosu: Ranta, talana, Kanal’a, Murat Kurum’a onayımız yok!

SONRAKİ HABER

Samsun’da çocuğa cinsel istismar hükümlüsü yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa