25 Mart 2024 15:38

İZSU’da çalışan şoförler taleplerini yineledi: Taşeron çalışma yasaklansın

İZSU’da kiralık araçların şoförleri olarak çalışan KATAŞ-SEN üyesi işçiler yaptıkları eylemle taşeron çalışmanın yasaklanması ve koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU’da kiralık araçların şoförleri olarak çalışan KATAŞ-SEN üyesi işçiler, maaşların zamanında yatırılması, kadrolu çalışanlarla eşit ücret tanımlanması ve taşeron çalışmanın kaldırılması talepleriyle İZSU Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. İşçiler, “Taşeron çalışma yasaklansın, eşit işe ücret” ve “Ücret haktır gasbedilemez” yazılı pankartların arkasında toplanırken, basın metnini ise şoför Özge Doğanovat okudu.

“İZSU TAŞERON FİRMANIN TAKİPÇİSİ OLMALI”

Yaşadıkları hak gasplarından yalnızca taşeron firmanın sorumlu tutulamayacağını dile getiren Doğanovat, “Bizler, yıllardır İZSU’da çalışan kiralık araçların şoförleriyiz. İhalede hangi firma kazanırsa onun işçisi oluyoruz. İhaleleri alan firmalar bugün YILDA’da olduğu gibi bizim üzerimizden daha fazla kar etmekten başka bir şey düşünmüyor, bütün haklarımızdan kırpıyorlar ve çalıyorlar. İZSU Müdürlüğü üst işveren olarak YILDA taşeron firmasını takip edip haklarımızı vermekle sorumludur” dedi.

“ASGARİ ÜCRET DIŞINDA HİÇBİR EK ÖDEME BULUNMAMAKTA”

Doğanovat, “Maaşlarımız asgari ücret. Bazı yerlerde bir odamız bile yok. Yol ve yemek paralarımıza yılbaşı zammını bile vermeyerek ne kadar değersiz olduğumuzu bizlere gösteriyorlar. Bayramlara, pazar günlerine ve resmi tatillere normal mesai muamelesi yapıyorlar. Fazla mesai ödemelerimiz yapılmıyor. Ne bayram parası ne çocuk parası ne banka promosyonu ne de başka bir ödeme, sadece asgari ücret. Ama artık uyandık, büyüdük, birbirimizden güç almayı öğrendik, hakkımızı kimsenin yememesi için örgütlendik, mücadele eden kocaman bir aile olduk ve şu an karşınızdayız” diye konuştu.

“FAZLA MESAİ, TATİL ÇALIŞMALARI ÖDENSİN”

Maaşlarının geç yatırılmasının alışkanlık haline getirilmesine tepki gösteren Doğanovat, “Sözleşmeye göre en geç 15’inde yatıracağınız maaşlarımızı 25’inde yatırdığınızda kredi ödemelerimiz, kiralarımız, faturalarımız ne oluyor sizin haberiniz var mı? Bu keyfiyete ve soyguna son vermeye geldik” dedi.

Açıklamanın sonunda gerekli şartlar sağlanıncaya kadar mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini vurgulayan Doğanovat, talepleri ise şöyle sıraladı:

  1. Aynı işi yapan kadrolularla taşeronlar arasındaki ücret uçurumunun kaldırılması: Eşit İşe Eşit Ücret!
  2. Yol ücretinin yılbaşı zammı ile birlikte tam ödenmesi
  3. Fazla mesai, tatil çalışmalarının ödenmesi
  4. Yemek ücretinin yılbaşı zammı ile birlikte tam ödenmesi
  5. Araçları yıkamak için ücret
  6. Yıllık izinlerin kullandırılması/parasının ödenmesi
  7. Bütün ilçelerde şoför odasının olması
  8. Çocuk parasının ödenmesi
  9. Yakacak ve Ramazan yardımı ayni yardımların tüm işçilere eşit yapılması
  10. İnsan onuruna uygun muamele
  11. Sendika tercihimize ve sendikalı olmamıza saygı duyulması

KADRO GÖRÜŞMESİ SEÇİMDEN SONRAYA KALDI

Açıklama sonrası sendika başkanı ve beraberindeki heyet İZSU Genel Müdürü ile görüştü. İşçilerin taleplerinin konuşulduğu görüşmede anlaşmaya varılan maddeleri sendika başkanı şu şekilde sıraladı; “270 saat barajı kalktı ek mesai ve ek ücret olacak. Maaşlarda yeni ihalede iyileştirme olacak. Seçimden sonra kadro için görüşeceğiz. Yol yemek ücretleri TÜFE oranında güncellenecek. Promosyon bir sonraki ihalede şirketten alınacak. Maaşlar ayın 15’inde gecikmesiz olarak yatacak. Sendikalı olduğu için kimse işten atılmayacak, tutanak soruşturma vs. olmayacak. ⁠Bundan sonra plakalar tanımlanacak, belediye garajlarına giriş de olacak.”

 

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kremlin: Moskova'daki saldırıya ilişkin soruşturmanın sonucu beklenmeli

SONRAKİ HABER

Bazı ülkeler İsrail'e askeri mühimmat göndermeyi kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa