Şişecam işçilerinden Kristal-İş’e: Taleplerden taviz vermeyin
Şişecam patronunun yüzde 40 teklifine tepki gösteren Şişecam’ın Eskişehir fabrikasında çalışan işçiler, taleplerden taviz verilmemesini istiyor.
Fotoğraf: Şişecam basın bülteni
Andaç Aydın ARIDURU
Eskişehir
Şişecam patronu ile Kristal-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. Gerçek enflasyonun yüzde 100’ü aştığı dönemde Şişecam patronunun yüzde 40 teklifine tepki gösteren Şişecam’ın Eskişehir fabrikasında çalışan işçiler, taleplerden taviz verilmemesini istiyor. İşçiler Kristal-İş yönetimine çağrı yapıyor: “Mücadele hattımızı hemen çizelim.”
TİS taslağının hazırlanması öncesi, işçilerle yaptığı toplantılarda ortalama zam talebinin yüzde 216 çıkmasına rağmen Kristal-İş Genel Merkezi taslağa yüzde 150 zam yazmıştı. Şişecam yetkilileri ile Kristal-İş arasında bugüne kadar gerçekleşen dört oturumda 52 idari madde geçerken, Şişecam patronu ücretlere yüzde 40, sosyal haklara ise yüzde 72 teklif etti. Patronun teklifi kabul edilmezken bir sonraki görüşmenin tarihi ise netleşmedi.
Şişecam’ın Eskişehir’de bulunan fabrikasında çalışan bir işçi, “Gel de yüzde 40 zamla evi geçindir, iki çocuğunu okut” diye tepki gösterdi.
Metal işçilerinin ortalama yüzde 98 zam aldığını hatırlatan başka bir işçi de “Enflasyonun durumu belli. Bu durumda Şişecam işçilerini açlıkla sınamak istiyorlar” dedi.
Gerçek enflasyonun yüzde 100’ü aştığını söyleyen bir işçi de şöyle devam etti: “Hem ücretlerimiz eriyor hem vergi ödüyoruz. Ücretleri düşük tutarak yine bütün yükü bizim sırtımıza yıkmak istiyorlar. Vergi dilimlerinin de yeniden düzenlemesi gerekiyor. Ben beşinci ayda kazandığımın neredeyse yarısını vergiye vermeye başlıyorum, patronların da ödemediği vergiler affediliyor” dedi. İşçiler taleplerden taviz verilmemesini istedi.
Bu koşullarda yapılacak sözleşmenin iki yıl bitmeden hükmünü yitireceğini belirten işçiler, bir sonraki sözleşmede de avantajlı olabilmek için mücadele etmelerini gerektiğini söylüyor. Daha önceki toplu sözleşme dönemlerinde grevlerinin yasaklandığını hatırlatan işçiler, “Buna hazırlıklı olmamız lazım. Grev yasaklarını tanımamamız lazım. Eskişehir’de hava ikmal işçileri, Türasaş işçileri talepleri için yürüyüşler yaptı. Biz de böyle eylemler yapmalıyız” diyor.