Çamlışemhin'de 1. derece sit alanı Zilkale Vadisi'ne "Kır lokantası" ihalesi tepki çekti
Rize’nin Çamlıhemşin'deki Zilkale Vadisi'nde bulunan 1. derece sit alanının, Pazar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ‘Kır Lokantası’ yapılması için 20 yıllığına ihaleye çıkarılmasına tepki yükseldi.
Arşiv fotoğraf: DHA
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Zilkale Vadisi sınırları içerisinde bulunan 1. derece sit alanının Pazar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ‘Kır Lokantası’ yapılması için 20 yıllığına ihaleye çıkarılması tepki çekti. Avukat Yakup Okumuşoğlu, “Biz vadiyi korumak istiyoruz, biz vadinin geleceğini garanti altına almak istiyoruz ama idare orasından burasından yapılaşmayı açmak suretiyle vadiyi adeta bir kangrene döndürmek üzere” dedi.
AKP’li Çamlıhemşin belediye başkanı Osman Haşimoğlu’nun geçen yıl koruma altında bulunan ve SİT alanı ilan edilen Çamlıhemşin Fırtına vadisi girişindeki ormanlık alanda yüzlerce ağacı katlederek millet bahçesi projesi çalışmaları başlatmıştı. Bu katliamlara şimdi bir yenisi daha ekleniyor.
Kuzeyteve'den Gencağa Karafazlı'nın haberine göre, 1. Derece SİT alanı ilan edilen Rize ‘nin Çamlıhemşin ilçesi Zil Kale Vadisi’nde bulunan Zil Kale'nin karşısındaki 40 bin metre kare orman arazisi Pazar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından “Kır Lokantası” yapılması için 20 yıllığına ihaleye çıkarıldı.
"FIRTINA DERESİ, ARALARINDA ENDEMİK TÜRLER DE OLAN BİRÇOK CANLININ YAŞAM ALANI"
Yurttaşlardan ihaleye tepki yağdı. Bir açıklama yapan İstanbul Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği, "Bölgemizin kalkınmasını tabii ki düşünenler olarak sürdürülebilir, doğaya uygun, etraflıca araştırılıp uzmanlarınca uygun görülen projeler yerine oldubittiye getirilen, çıkar ve peşkeş çekilen anlayışla yapılan çalışmaların karşısındayız. Derelerin doğduğu dağlardaki maden ruhsatları ve arama çalışmaları, Dere yataklarının doğal görünümünün bozulması, tapulama esnasında orman alanı ve milli emlak arazisi gösterilip ve diğer amaçla işletmeciliğe açılması bizleri rahatsız etmektedir. Bugünlerde İş makinaları ve kamyonların Çamlıhemşin deresi içinden taş çıkarıp taşıdıkları ve dere kenarına istiflediklerine şahit oluyoruz. Fırtına Deresi 1. Derece SİT statüsü ile koruma altında olup birçok canlının ve endemik türlerin de yaşam alanıdır. Bölgenin kadim halkı olarak atalarımızdan kalan yer ve yurdun talan edilmesine asla izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.
"TURİZME FAYDADAN ÇOK ZARAR VERECEK, TABİAT YOK OLACAK"
İhaleye tepki gösteren muhtarlar ise ihale yapılan alana ilişkin şu bilgileri verdi ve tepki gösterdi: “Gelen yerli ve yabancı turistlerin durup Zilkale'yi karşıdan karşıya fotoğraf çektikleri alandır ve Çamlıhemşin Kaymakamlığı tarafından Turistlerin daha rahat resim çekmelerini sağlamak nedeniyle seyir terasının yapılmasının planlandığı alandır. Ayrıca burada yapılacak herhangi bir yapılaşma Zilkale görünümüne ve turizmine faydadan çok zarar vereceği ve mevcut tabiatın yok olması anlamına geleceği aşikârdır. İleride telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olacaktır. Bu nedenle yapılacak olan ihalenin iptal edilmesi ve söz konusu yerin kaymakamlığa ya da köy muhtarlığına tahsis edilmesini talep ediyoruz.”
FIRTINA VADİSİNDE YILLAR SONRA YENİ BİR MÜCADELE BAŞLAYACAK
Çok sayıda yaşam savunucusu ve Çamlıhemşinli de konuyla ilgili yazışma grupları kurarak bir araya geldi ve Fırtına Vadisi'nde bu ihale nedeniyle yıllar sonra yeni bir mücadelenin başladığı belirtildi. Çevre, mimari, turizm, kent ve yaşam, hukuk üzerine donanımlı kişilerden bir heyet oluşturan yaşam savunucuları önümüzdeki günlerde toplantılar düzenleyerek mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.
Çamlıhemşin'de yaşayan Güngör Oflu, “Örgütsüz güç güç değildir. O yüzden ortak paydamız Çamlıhemşin deyip herkes yapabileceği görevleri üstlenip koordineli bir çalışma programı düzenleyip yola koyulmak. Başlamak işin yarısıdır” dedi.
Turizmin çok ziyaret edilen yerlerde bir soruna dönüşmüş durumda olduğunu belirten Avukat Yakup Okumuşoğlu, "Fırtına Vadisi de aynı sorunu yaşıyor ve gerçekten de hem ekonomik sürdürülebilirlik hem de koruma yönü ile radikal bir görüş değişikliğine ihtiyacımız var" dedi. İdarenin halktan habersiz ve halkın arzu etmediği girişimlerinin tepkiye neden olduğunu ifade eden Okumuşoğlu, şu görüşleri paylaştı: "İdare ile vadinin özellikleri ve sürdürülebilirliği konusunda anlayış birliğimiz yok. Bu durum biz Çamlıhemşinlileri, idare ile sürekli davalaşmak durumunda bırakıyor. Çamlıhemşinliler, hakkını hukukunu aramaktan usanmaz. Şu sıralar idare Fırtına vadisini daha çok yapılaşmaya açmak için plan değişiklikleri yapıyor, sit derecelerini düşürüyor. Anlıyoruz ki vadiyi orasından burasından yapılaşmaya açarak koruma statüsünden uzaklaşma çabası içindeler."
"İdare orasından burasından yapılaşmayı açmak suretiyle vadiyi adeta bir kangrene döndürmek üzere" diyen Okumuşoğlu, ancak halkın doğaları konusunda daha da bilinçlenmiş durumda olduğunu belirterek vadiye yönelik bu girişimlere izin verilmeyeceğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)