28 Mart 2024 13:45

Elbistan A Termik Santrali’ne ilave ünite açılmasına tepki: Kömüre mahkum olmadan insanca yaşamak istiyoruz

Elbistan A Termik Santrali’ne ilave ünite açılmasına tepki gösteren Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, “Afete dirençli kentimizde kömüre mahkum olmadan insanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Maraş’ta Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ilave iki ünite daha açılması planlanıyor. Proje için hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu 2 Nisan Salı günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda toplanacak İnceleme Değerlendirme Komisyonunda (İDK) görüşülecek.

ÇED değerlendirme toplantısı öncesi yazılı açıklama yayımlana Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, 40 yıldır bölgede yaşayanların ve çevrenin kömürden dolayı zarar gördüğünü söyledi.

“HAVA KİRLİLİĞİ GÖZLE GÖRÜLÜR DÜZEYDE”

Hali hazırda Afşin A ve B termik santralinin 4’er ünitesi olduğu, toplamda 8 ünitenin 2795 MW kapasiteye sahip olduğu hatırlatılan açıklamada, “Afşin’de Çevre Bakanlığı’nın hava kalitesi ölçüm istasyonu yok. Ancak kirliliği gözle görmek mümkün, kömürlü termik santrallerin bacalarından çıkan kül yeni yağmış karı kapkara bir renge boyuyor. Elbistan’daki istasyonda ölçülen kirlilik ise çok yüksek. Çevre Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ince partikül madde (PM2.5) değerlerinin yıllık ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınır değerlerin 5 katı kadar (metreküpte 24,64 mikrogram). Kaba partikül madde (PM10) ise yine Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerin 3,6 katı. (metreküpte 54 mikrogram). Partikül madde insanda kanser yapan 1. grup etmenler arasında sınıflandırılıyor” denildi.

“KANSER VAKALARI ARTACAK”

Santrallerin etkisinin bilimsel verilerle ortaya konuşmuşken kapasitesinin artırılmak istenmesinin durumu daha da vahim hale geleceği dile getirilen açıklamada, “Afşin A Santrali’ne eklenecek iki yeni ünite 1900 erken ölüme neden olacak. Santralin salacağı partikül madde kirliliği, Karadeniz Bölgesi’ne kadar yayılacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı’nın kayıtları, Afşin A Santrali’nin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının sekiz kat arttığını ortaya koyuyor” ifadelerine yer verildi.

“KÖMÜRE MAHKUM DEĞİLİZ”

Afşin - Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat şöyle konuştu; “Elbistan’da kanser olmayan ev yok. Üstelik ne göçmen kuşlar geliyor buraya ne 5 bin yıllık asmalar üzüm veriyor. Şimdi depremle birlikte insanımız da göç etmek zorunda kaldı. Deprem sonrası iki termik santral durunca biz on yıllardır ilk defa temiz bir havada baharın kokusunu alabilmiştik. Elbistan Ovası, Türkiye’nin dördüncü büyük ovası ve birinci sınıf tarım arazilerinden oluşuyor. Biz kömüre mahkum değiliz, afete dirençli kurulacak yeni kentimizde kömüre mahkum olmadan insanca yaşamak istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okullarda personel eksikliği öğrencinin hayatıyla oynuyor | Diyarbakır'da 16 öğrenci temizlik için karıştırdıkları malzemelerden zehirlendi

SONRAKİ HABER

Mengen’de belediyenin eski çöp döküm alanındaki çöplükler çayı kirletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa