28 Mart 2024 15:37

Petrol-İş'in örgütlü olduğu Plastic Omnium'da işçi kıyımı

Daralma bahanesiyle 8 aydır Plastic Omnium'un Tuzla fabrikasında gruplar halinde işten çıkarmaların olduğunu belirten işçiler, en son 24 işçinin daha atıldığını söyledi.

Ekran görüntüsü Plastic Omnium’un tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Petrol-İş İstanbul 2 No'lu Şubenin örgütlü olduğu, Tuzla ve Dilovası'daki fabrikalarında 600 işçinin çalıştığı Plastic Omnium'da işçiler işten atılıyor. Daralma bahanesiyle 8 aydır Tuzla fabrikasında gruplar halinde işten çıkarmaların olduğunu belirten işçiler en son 24 işçinin daha atıldığını söyledi.

İşten atılan işçilerden biri 13 yıllık işçi. Bir dönem temsilcilik de yapan işçi, "Daralma dediler, bizi çıkardılar ama öğrendik ki bizi çıkardıktan sonra bizim bölümümüze taşeron işçi alınmış. Sözleşme kitapçığımızda asıl işte taşeronun çalıştırılamayacağı yazıyor ama buna dahi uyulmuyor. Yine sözleşme kitapçığımızda tensikat maddesi var. İşçi çıkarmanın kuralı var sözleşmemize göre, son girenin ilk çıkması lazım ama bu kurala da uyulmuyor" dedi.

2022'de 9 ay temsilcilik yaptığını söyleyen işçi, o dönem yine işten çıkarmaların gündeme geldiğini, bu konuyla ilgili şube başkanıyla yürüttükleri tartışmalardan sonra diğer temsilcilerle birlikte görevden alındığını dile getirdi.

"YALNIZ BIRAKILDIK"

İki yıllık bir işçi de "Çıkış işlemleri yapıldığı sırada hiçbir temsilci yanımızda değildi, bizi patronun karşısında yalnız bıraktılar. Bir de sendika genel merkezine bizim gönüllü olarak çıktığımız söylenmiş, böyle bir şey de yok. Tek suçumuz onlar gibi düşünmememiz, onlara karşı çıkmamız. Sendika ağası gibi davranıyorlar" dedi.

Yedi senedir Plastic Omnium'da çalışan bir kadın işçi de şunları söyledi: "Çıkışımın yapıldığını öğrendiğimde şube başkanını aradım, telefonu açmadı, dönmedi dahi. Bana 'Küçülmeye gidiyoruz' dediler ama çalıştığım bölüme başka bölümden işçiler getirilmiş, onlar çalıştırılıyormuş."

 

Başka bir kadın işçi de "İşin zorumuza giden tarafı şube başkanının tutumu. Kimi arkadaşlarımıza 'İşten atıldığınızı duyurmayın, basına haber vermeyin. Bu işleri duyurduğunuz takdirde Petrol-İş'in örgütlü olduğu hiçbir yere giremezsiniz' diyorlar" dedi.

ENGELLİ İŞÇİLER DE İŞTEN ATILDI

İşten atılanların arasında iki tane de engelli kadrosunda çalışan işçi var. 15 yıldır Plastic Omnium'da çalışan yüzde 42 engelli işçi, "Ben 2008'den bu yana emek verdim bu fabrikaya, önceki adı Sa-Ba'ydı, sonra Varroc oldu, şimdi de Plastic Omnium. Dışarıda buranın maaşlarının yüksek olduğu söylenir ama bunu biz işçiler sağladık. Çok çalıştık, kazandırdık" dedi.

"Çalışırken sandalyeye oturuyorum ama ergonomik bir sandalye değildi" diyen işçi şöyle devam etti: "Değiştirilmesini, daha rahat bir sandalye talep ettim, kabul etmediler. Ayağım için fizik tedaviye gidiyordum. İşten atmaları duyunca raporum bitmeden işe döndüm. Döner dönmez işten çıkarıldığımı öğrendim."

Diğer engelli işçi de 8 yıldır Plastic Omnium'da çalıştığını belirterek, "İşten atmalar fabrikada konuşulmaya başladığında temsilciye sordum, ben var mıyım dedim. Gülerek, 'En başta sen varsın' dedi. Haksız yere işten attılar bizi" dedi.

ŞUBE BAŞKANI: TUZLA'YI KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

İşçilerin iddialarını sormak için aradığımız Petrol-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Engin Bedir, fabrikada 8 aydır çıkışların olduğunu söyledi. Bedir, "Bu sürede gönüllü olarak 80 işçi çıktı. En son 6-7 EYT'li kaldı, onlar da kritik noktalarda çalışan işçiler. Süreç içerisinde onların da çıkışı yapılacak. Bu süreci işçi arkadaşlarla birlikte yürütmeye çalıştık. İşveren daralmayı sebep gösteriyor. 2024 yılı içerisinde çıkışlar sürecek, hatta nisan ayında yine çıkış olacak. Tuzla fabrikasını kapatmayı dahi düşünüyorlar, bayramdan sonra karar verecekler" dedi.

Temsilcilerin görevden alınma ve atama iddialarına da cevap veren Bedir, "Önceki temsilcilerin görevden alınma süreci mahkemeye taşındı, mahkeme de onları haksız buldu. O dönem 18 işçinin işten atılmasına bu temsilci arkadaşlar sebep oldu, bu 18 kişinin ismini temsilciler vermiş işverene. Biz de Disiplin Kurulu sürecini işlettik ve bu arkadaşları görevden aldık, yerlerine yedek seçilen arkadaşları getirdik" dedi. Bedir taşeronların ise asli işte çalıştırılmadığını söyledi. Bedir, "Kalite departmanında yevmiyeli gelen 3 işçi var, onun dışında taşeron çalıştırma söz konusu değil" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Boşanma aşamasında olduğu kadını öldüren sanıktan “erkekliğime laf edildi” savunması

SONRAKİ HABER

Seçim nedeniyle okullar 1 Nisan'da tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa