28 Mart 2024 16:30

Sanayi kentlerinden Çiğli'de yerel seçim ilgi çekmiyor

Sanayi kentlerinden Çiğli'de ekonomik kriz ve etkilerinin her geçen gün yaşamı biraz daha zorlaştırdığı bir süreçte yerel seçimler vatandaşların gündemine giremedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Ekonomik kriz ve etkilerinin her geçen gün yaşamı biraz daha zorlaştırdığı bir süreçte, Çiğli'de yerel seçimler vatandaşların gündemine giremedi.

2024 yerel seçimlerine son düzlüğe girilirken, partilerin ve muhtar adaylarının seçim çalışmaları hız kazandı. İşçi ve emekçilerin sırtında ağırlaşan yoksulluk koşulları her geçen gün artarken yurttaşlardan rağbet göremese de 2023'te nüfusu 215 bin 172 olarak belirlenen İzmir'in sanayisi yoğun ilçelerinden Çiğli'ye, yerel seçim öncesinde mercek tutmak istedik.

Karşıyaka'dan ayrılan Çiğli'nin ilk olarak 1992 yılında yapılan yerel seçimlerini ANAP kazandı. Aynı aday 1994 yılında da yeniden ilçede belediye başkanlığına seçildi. 1999'daki yerel seçimi CHP adayının kazanmasından bu yana geçen yıllarda ilçedeki tüm yerel seçimlerde CHP'nin adayları ipi göğüsledi.

DEĞİŞİM İSTEĞİ OLSA DA...

İlçede 2023 genel seçimlerinde 453 sandıkta 165 bin 743 seçmen bulunuyordu. CHP geçerli 149 bin 046 oyun yüzde 44.32'sini alırken, AKP yüzde 20.05'ini, İYİ Parti yüzde 10.96'sını, TİP yüzde 7.71'ini ve YSP (DEM Parti) yüzde 5.65'ini almıştı. 2019 yerel seçimlerinde ise 121 bin 933 geçerli oyun yüzde 62.08'ini ittifakla ve çeşitli partilerin de desteğiyle giren CHP, yüzde 34,27'sini ise ittifakla giren AKP adayı almıştı.

Çiğli'de Ensari Bulut hariç hiçbir CHP'li 25 yıllık iktidarları boyunca iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapamadı. İzmir'de ve ilçede 1999 yılından bu yana CHP'nin adaylarının (1999-2003 yılları arasında İzmir'de DSP'den seçilen Ahmet Piriştina, 2003 yılında bu kez CHP adayı olarak ipi göğüslemişti) yerel seçimleri kazanmasının da getirmiş olduğu bir değişim isteği sık sık dile getirilse de mevcut siyasi konjonktür ve ortak tutum alınamamasıyla oluşan alternatifsizlik güçlü bir seçeneğin ortaya çıkışına engel oldu.

Yerel seçimler öncesi her ne kadar genel merkezlerden yapılan ortak inisiyatif alma çalışmalarına ve yerelde başta EMEP'in olmak üzere yapılan birçok temas ile arayışa maalesef yurdun büyük çoğunluğu gibi Çiğli'de de karşılık bulunamadı. İlçede belediye başkanlığı için, İzmir'in çoğu ilçesinde olmadığı kadar yoğun sol ve sosyalist adayın da içinde olduğu 21'i partilerden olmak üzere 23 aday yarışacak.

CHP'DE GENÇLER İŞ UMUDUYLA ÇALIŞMANIN YÜKÜNÜ SIRTLIYOR

İlk belirlenen adayı değiştirilen ve yoğun itirazlara kulak tıkanması sonucu uzun bir süre belirsizlik yaşayan CHP'de son belirlenen aday mühendis Onur Emrah Yıldız oldu. CHP, "Yeniden Çiğli" sloganı ve değişim söylemiyle yerelde iktidar olma avantajı ile kampanya yürütüyor ve çevresinde yine gençler iş umuduyla çalışmanın yükünü sırtlıyor.

Diğer partilerin ve eski üyelerinin de içinde olduğu bazı adayların CHP karşıtı çalışma yürütüyor olmasının yanı sıra belediye işçilerinin ödenmeyen ücretleri için sık sık yaptığı eylemler karşısında huzursuz olsa da CHP, belediyenin elinde olmasından aldığı güçle çalışmalarını yürütüyor.

AKP'nin seçime ittifakla giren adayı ise kuyumcu Murat Gökçekaya olarak belirlendi. Gökçekaya uzun yıllar Çiğli’de kuyumcu esnaflığı yapmasının getirmiş olduğu bilinirlik, pankart ve afişlerin üzerinde parti amblemini nerdeyse görünmez boyutta kullanması ile ilçede çoğunluk olduğu bilinen AKP karşıtlığını aşmaya çalışıyor.

Bir önceki seçimde CHP ile ittifak yapan İYİ Parti, DP, Deva ve Gelecek Partisi gibi partilerin seçime parti olarak girseler de ilçede afişleme dışında nasıl bir çalışma yürüttüğü görünmüyor.

EMEP'İN ÇALIŞMA TARZI DİĞER PARTİLERDEN AYRILIYOR

İlçede yerel seçimlere EMEP, yakın dönemde saldırıya uğrayan Akar tekstil ve sendikalaştıkları için işten atılan Marlboro işçilerinin de avukatlığını yapan Barış İpek'i aday olarak gösterdi. Emek Partisi bir yandan meclis üyelerinin ön sıralarında iş yeri sendika temsilciliği de yapan mücadeleci işçilere yer vererek bir yandan da Çiğli'nin ilçe olmasında organize sanayinin ve organize sanayi işçisinin rolüne dikkat çekiyor. Belediye yönetiminde işçilerin söz sahibi olması için işçilere örgütlenme ve mücadele çağrısı yapan EMEP, “Emek kenti Çiğli'yi emekçiler yönetsin" sloganını öne çıkarıyor. EMEP'in çalışmaları mahallelerde halk toplantılarında mahalle komiteleri için adım atma çabasıyla da diğer partilerden ayrılıyor.

TİP'in adayı ise iki dönemdir ilk önce CHP'den adaylık başvurusu yapan ve ilçede CHP aday adayı olarak çalışmalar yürüterek boy gösteren ancak adaylığı kabul edilmeyen Dr. Orhan Akıncı oldu. “Ekibimle TİP'e geçtim" diyen Akıncı'yı aday gösteren TİP’in aday devşirme mantığını meclis üyesi listelerinde de göstermesinin ve içinde müteahhit isimlerin de olmasının tabanda bir hoşnutsuzluk yarattığını söyleyebiliriz. Bu yüzden TİP’ten istifa eden üye işçiler dahi olduğu gelen haberler arasında.

DEM Parti'nin eş başkan adayları işçi Ahmet Şancı ve Avukat Güneş Kırmızıgül ise ilçede Kürt nüfusun yoğun olduğu semtlerde daha çok mesai harcıyor.

TKP ise adayı Avukat Emel Diril ile seçim çalışmasında İzmir’de yalnız Çiğli’de seçime giriyormuş gibi gücünü yığdığı ve görünürlüğünü artırmak için uğraştığı görülüyor. İlçede en fazla afişin TKP adayının olduğunu söylesek de sloganları ve söylemiyle sanki seçimlerde iktidar partisi ve yerel iktidarla değil, TİP ile yarışıyor görüntüsü veriyor.

HKP de ev hanımı Semra Dalıcı’yı aday olarak gösterdi. Ayrıca ilçede TKH ve SOL Parti de belediye meclisi için aday çıkaran ve çalışma yürüten partilerden.

ÖNCEKİ SEÇİMLERE GÖRE VATANDAŞIN İLGİSİ ÇOK ZAYIF

Öte yandan ilçede seçimlere vatandaşların ilgisi genel seçimlere nazaran çok daha düşük. Ekonomik kaygılar ve geçim sıkıntısının yanı sıra sanayi işçilerinin yoğun çalışma temposu seçimin sönük geçmesine yol açıyor. Yapılan çalışmalara ve etkinliklere Çiğlililerin katılımında da zayıflık ve coşkusuzluk söz konusu. Düzenlenen mitinglere de yurttaşlar daha önceki seçimlere nazaran çok daha az katılım sağlıyor. Yerel seçim yurttaşların gündemine çok nadir de olsa ancak iş yerlerinde, kahvehanelerde ve evlerde girebiliyor.

Çiğli'nin mahallelerinde muhtar adaylarının çokluğu nedeniyle, adaylar ve encümen üyesi gösterilenlerin biraz daha yoğun bir şekilde ve coşkulu olarak çalışma yürüttükleri söylenebilir.

Sonuç olarak ilçede her ne kadar aldığı oyun bariz bir şekilde düşeceği öngörülse ve sık sık eleştirilse de CHP'nin adayı, AKP'nin adayına kıyasla bir adım önde bulunuyor. Sol ve sosyalist adaylar ise aradan sıyrılma niyetinde. 31 Mart'ta Çiğliler karar verene kadar durum değişecek mi göreceğiz. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Mata’da iş kolu değişikliği

SONRAKİ HABER

Bakırköy Cezaevi önünde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa