30 Mart 2024 04:58

Türkiye seçimlere nasıl gidiyor?

Yerel seçimlere saatler kaldı, eşitsiz koşullarda girilen bir ‘demokrasi’ yarışı daha geldi çattı. Peki partilerin yerel seçim propagandaları devam ederken neler yaşandı?

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU

Yerel seçimlere saatler kaldı. Aylardır süren seçim kampanyalarında sona gelindi. Özellikle AKP’li adaylar; liselerde, üniversitelerde, hastanelerde seçim propagandası yaparken, çeşitli partilerin seçim afişlerinin sökülmesi sık sık tartışma konusu oldu. Bakan Ali Yerlikaya seçim güvenliğine ilişkin yaptığı açıklamada bugüne kadar tüm genel ve yerel seçimlerden demokrasiyi taçlandırarak çıkıldığını iddia etse de eşitsiz koşullarda girilen bir ‘demokrasi’ yarışı daha geldi çattı. 

MİLYAR LİRALARCA SEÇİM YARDIMI

Siyasi partilerin faaliyetleri için gelirlerin yetersiz kalması gerekçesiyle Türkiye’de 1965 yılından beri hazine tarafından siyasi partilere destek veriliyor. Yüzde 7 barajını aşan partiler oyları doğrultusunda yardım alırken yüzde 3 barajını aşan her parti de en düşük miktarda yardımı alan partiyle orantılı şekilde bütçe alıyor, bu bütçe seçim zamanlarında 3 katına çıkarılıyor.

14 Mayıs genel seçimlerinde AKP, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti yüzde 7 barajını aşarak hazine yardımı almaya hak kazandı. Ocak ayında AKP’ye 1 milyar 329 milyon lira, CHP’ye 946 milyon lira, MHP’ye 376 milyon lira, İyi Partiye 361 milyon lira, Yeşil Sol Partiye de 329 milyon lira olmak üzere toplam 3 milyar 341 milyon lira hazine yardımı yapıldı. Ancak hazine yardımı yerel seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın 2 katı, milletvekili seçimi yıllarında ise 3 katı olarak uygulanıyor. Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulunun yerel seçim takvimini açıklamasının ardından beş siyasi partiye 10 gün içinde ocak ayındaki tutar kadar ikinci bir yardım yapıldı. Böylece toplam yardım tutarı 6 milyar 682 milyon liraya ulaştı.

SEÇMEN TAŞIMA, KAMU KURULUŞLARINDA PROPAGANDA...

Yerel seçimlere gidilirken partilerin propagandalarını hangi ölçüde yapabildikleri ve seçim güvenliği de tartışma konusu oldu. Peki yerel seçimlere gidilirken neler yaşandı?

  • DEM Parti Kürt seçmenin çoğunlukta olduğu illerde sadece kendi tespit edebildikleri 60 bin civarında güvenlik personelinin ikamet etmedikleri adreslere kaydedildiğini açıkladı. Bu personeller arasında üst düzey askerler ve kamu görevlileri de var.
  • Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin Eymir ve Yazıkent Mahallelerindeki cami hoparlöründen AKP adaylarının katılacağı program duyuruldu.
  • İstanbul Maltepe’de kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden onaylı “ücretsiz tiyatro” etkinliği adı altında, her okuldan 70-80 öğrenci TÜGVA’nın etkinliğine götürüldü ve AKP Maltepe Belediye Başkan Adayı Kadem Ekşi sahneye davet edildi.
  • AKP’nin Bingöl Belediyesi Başkan Adayı Erdal Arıkan, Bingöl valisi ve Bingöl Üniversitesi rektörü ile Bingöl Üniversitesinde gerçekleştirilecek panelin duyurusu yapıldı.
  • Siirt’te lise öğrencilerine yönelik yapılan TYT deneme sınavının arka kapağında AKP’nin Siirt Belediye Başkan Adayı Ekrem Olğaç’ın tanıtımına yer verildi.
  • Tatvan Devlet Hastanesi çalışanlarına “Saat 14.50’de tüm personel arkadaşlarımız yemekhanede olsun” şeklinde mesajı atılıp AKP’li Bitlis Belediyesi başkan adayları hastane yemekhanesinde tanıtıldı.
  • Van’da AKP’li belediye başkan adayları okulları gezip, öğrenci ve öğretmenleri seçim propagandası haline getirdiAKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dr. Ayten Bozkaya İmam Hatip Ortaokulunda kitap dağıttı. Kitapta Aktaş’ın seçimlerde kullandığı ‘Bursa için canla başla’ sloganı yer aldı.
  • Tekirdağ’da AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel ve Çorlu Belediye Başkan Adayı Hakan Sunal, Çorlu’da okulları gezdi. AKP’lilerin bu ziyaretlerine kamu görevlileri de eşlik etti. Yine Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine giden AKP’li belediye başkan adaylarını okul müdürü karşılayarak öğrencilere ve öğretmenlere tanıttı.  Okul müdürü, AKP’li adayı şu sözlerle anons etti:  “Cumhur İttifakının Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel burada, sizlere hediyeleri olacaktır.”
ÖNCEKİ HABER

Yarın sandıkta, sonra çözümde buluşmalıyız

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanı Kurum’a oy istedi, İmamoğlu'na “İstanbul'da seçimi kaybediyorsun” dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa