31 Mart 2024 17:00
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2024 01:37

Ankara'da CHP AKP'yi ikiye katladı

Ankara'da CHP oyların yüzde 61.35'ini alarak yeniden büyükşehir belediyesini kazandı. CHP aynı zamanda geçmişte AKP'nin kazandığı 10 ilçede sandıktan birinci çıktı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş | Fotoğraf: Harun Özalp/DHA

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Ankara'da sandıkların yüzde 96.16'sı açıldı.Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında ise CHP'lı Mansur Yavaş 1 milyon 930 bin 389 oyla oyların 61.35'ini alarak büyükşehir belediyesini yeniden aldı. AKP'li Altınok 998 bin 092 oy ile oyların yüzde 31.71'ini aldı.. Seçim yarışında üçüncü sırada ise %3.07 ile Yeniden Refah Partisi geliyor.

CHP, Ankara'da 17 ilçeyi aldı. 2019 yerel seçimlerinde AKP'de olan ancak bu seçimlerde CHP'nin kazandığı ilçeler: Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Güdül, Keçiören, Kahramankazan, Haymana, Şereflikoçhisar, Mamak, Kalecik.

YAVAŞ: 'BİZİM KARŞIMIZDA DÜŞMAN YOK'

Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde kutlama programındaydı. Yavaş yaptığı konuşmada, "Biz bu seçim sonuçlarını zafer olarak görmüyoruz. Bizim karşımızda düşman yok. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir ama artık seçim bitti, rozetimizi çıkarıp Ankaralılara kimseyi ayırmadan hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.

Yavaş, "Bu seçimin kaybedeni bize oy vermeyenler değildir. Bir demokrasi yarışı verilmiş, tüm türkiyede Mansur Yavaş Belediyeciliği tescillenmiştir. Bu seçimin kaybedeni rakibimiz için çalışan hemşerilerimiz de değildir. Biz onların özverilerine sonuna kadar saygı duyuyoruz, onlara da teşekkür ediyoruz. Bu seçimin kaybedeni siyasi hayatını tamamlayan Turgut Altınok'tur. Geçen seçimden hiç ders almayanlar, vatanseverlere çamur atanlar Ankara'nın iradesi karşısında bir kez daha kaybettiler, kaybetmeye de devam edecekler. Buradan tüm Türkiye'ye sesleniyorum. Ankara'da seçimi beton kaybetti, yeşil kazandı. Ankara'da seçimi haksız servet kaybetti, emek ve alın teri kazandı. Ankara'da seçimi rantçılar kaybetti, sosyal belediyecilik kazandı" dedi.

Kahramankazan'da, Mamak'ta önde olduklarını belirten Yavaş, Nallıhan'ı ve Şereflikoçhisar Belediyesini kazandıklarını ilan etti. Yavaş, " Gerçek kutlamayı bayramdan sonra Atatürk Orman Çiftliği'nde yapacağız" dedi.

Yavaş'ın konuşması ardından CHP Ankara Genel Merkezi'nde buluşmak üzere çağrı yapıldı.

ABB ÖNÜNDE KALABALIK TOPLANIYOR

Mansur Yavaş sosyal medya hesabı X'te yaptığı paylaşımda ilçelerdeki sandık sonuçları netleşene kadar kutlama programında sarkma olabileceğini ifade etti. Ancak kalabalık Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanmaya başladı. Kutlama programına Ankara Büyükşehir Belediyesi bahçesinde başlanıyor.

KANSU YILDIRIM: "ALTINOK'UN EN BÜYÜK VAADİ YENİ BİR KENT RANTI YARATMAK"

"Turgut Altınok'un en büyük vaadi Ankara'ya 10 tane daha OSB açmaktı. Yerel seçimler deyince aklımıza kent politikaları, ulaşım ağları vb. gelir. Ama Turgut Altınok ben yeni bir kent rantı yaratacağım dedi."

YAVAŞ VATANDAŞLARI 21.30'DA KUTLAMAYA ÇAĞIRIYOR

Gazeteci Sultan Özer, Ankara'da CHP Genel Merkezi'nden aktarıyor: "İlk sonuçlar CHP'nin tartışmalı illerde önde olduğunu gösterse de CHP'de temkinli bir bekleyiş var. Birkaç metre uzakta AKP Genel Merkezi var. Diğer seçimlerden farklı olarak AKP genel merkezinde gazeteciler binaya alınmadığı gibi barikatın arkasında bekliyor. Mansur Yavaş belediyede makamından seçimi takip ediyor, saat 21.30'a yurttaşları kutlama için belediyeye çağırıyor"

YAVAŞ: "AKŞAM 21.00'DEN SONRA BELEDİYENİN ÖNÜNDE BULUŞMAK ÜZERE"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Çankaya Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde oyunu kullandı. Mansur Yavaş oyunu kullanmaya eşiyle birlikte geldi. Yavaş "Seçimlerin sonucu hakkında en ufak bir tereddüdümüz yoktur. Akşam 21.00'den sonra belediyenin önünde buluşmak üzere" dedi.


ANKARA'DA 2019 SEÇİMLERİNDE NELER OLDU?

2019 yerel seçimlerinde Ankara’da AKP, MHP’nin; CHP ise İYİP’in desteği ile seçimlere girmişti. Seçim sonunda Ankara Büyükşehir Belediyesi el değiştirerek AKP’den CHP’ye geçmiş; seçim kampanyası boyunca AKP adayı Mehmet Özhaseki ve hükümet tarafından hedef gösterilen CHP’li Mansur Yavaş, 1 milyon 657 bin 923 oy alarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. Yavaş ile birlikte Ankara’da 25 yıl sonra ilk kez CHP’li bir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş oldu.

AKP'nin Ankara’nın 13 ilçedeki sandıkları seçim sonuçlarına itirazını Yüksek Seçim Kurulu reddetmişti. AKP’nin 13 ilçede tüm sandıkların sayılmasına yönelik itirazı reddetti. Bu süreç sonrası Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı kesinleşti.

2019 Yerel Seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde alınan oy oranları ise şu şekildeydi:

CHP: %50.93 (1 milyon 662 bin183) Mansur Yavaş

AKP: %47.11 (1 milyon 537 bin 694) Mehmet Özhaseki

SP: %1.04 (34 bin 175) Mesut Doğan

DSP: %0.29 (9 bin 698) Haydar Yılmaz

BTP: %0.17 (5 bin 573) Mustafa Pak

TKP: %0.14 (4 bin 628) Fatma Korur

ANKARA 2024 YEREL SEÇİMLERİNE HANGİ ADAYLARLA GİRİYOR?

AKP: Turgut Altınok

CHP: Mansur Yavaş

İYİP: Cengiz Topel Yıldırım

DEM Parti: Gültan Kışanak

Yeniden Refah Partisi: Suat Kılıç

Zafer Partisi: Hüseyin Bartu Soral

Saadet Partisi: Cafer Güneş

Memleket Partisi: Zafer Burak Hasar

DEVA Partisi: Celal Mümtaz Akıncı

ANKARA'NIN İLÇELERİNDE KİMLER ADAY?

AKP, Ankara Büyükşehir Belediyesinde seçimleri kaybetmiş olsa da ilçe belediyelerinin çoğunu aldı. AKP Ankara'da Keçiören, Sincan, Mamak gibi işçi ve emekçilerin yoğunluklu yaşadığı ilçeler dahil olmak üzere 19 ilçede belediye seçimlerini kazanmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesini alan CHP 3 ilçe belediyesinde seçildi. MHP'li adaylar da 3 ilçeye belediye başkanı olarak seçildi.

2019'da Ankara'nın Beypazarı ilçesinde AKP'li Tuncer Kaplan 15 bin 292 oy ile toplam oyların yüzde 48.3'ünü alarak belediye başkanlığı seçimini kazanmıştı. Seçimden ikinci sırada çıkan İYİP ise Veysel Arık'ı aday göstermiş ve 15 bin 179 oy alarak toplam oyların yüzde 47.95'ini almıştı. 2019'da AKP ve İYİP'in aralarındaki oy  farkı 113 gibi düşük bir sayıydı. 2024 yerel seçimlerinde ise Beypazarı'nda AKP Tuncer Kaplan'ı, geçtiğimiz seçimlerde aday göstermeyen CHP Özerk Kasap'ı, İYİP geçtiğimiz yerel seçimlerde aday gösterdiği Veysel Atık'ı aday gösterdi.Beypazarı'nda aynı zamanda Yeniden Refah Partisi ve HÜDAPAR da aday gösterdi.

2019 yerel seçimlerinde CHP'nin kazandığı 3 ilçe belediyesinden biri Çankaya'ydı. CHP adayı Alper Taşdelen Çankaya'da oyların 418 bin 740'ını alarak toplam oyun yüzde 73.48'ini aldı. İYİP ittfak dahilinde Çankaya'da aday çıkarmayarak CHP'yi desteklemişti. 2024 seçimlerinde ise İYİP’in Osman Topal’ı, TİP’in de İrfan Değirmenci’yi göstermesiyle durumun nasıl değişeceği ilerleyen saatlerde belli olacak. AKP’nin 2019’daki oy oranı yüzde 21.62’de kalmışken, Yeniden Refah Partisi’nin Çankaya’da da aday göstermesi, AKP’nin oylarına etkide bulunabilir. Çankaya'da seçime giren diğer partiler ve adaylardan bazıları ise şunlar: DEM Partiden Türkan Demir, Emek Partisinden İbrahim Kaygısız, HÜDAPAR'dan Emine Alpsoy, Saadet Partisinden İbrahim Temel.

Etimesgut ilçesinde ise MHP oyların 164 bin 842'sini alarak yüzde 49.56 oranında bir oy ile ilçe belediyesini almıştı. CHP ise ikinci sırada yüzde 45.72’lik bir oy oranına sahip. Aynı ilçede Saadet Partisi de yüzde 1.84 oranında bir oy ile seçimi bitirdi. 2024 Yerel Seçimlerinde ise AKP Etimesgut’da aday çıkarmayarak MHP’yi destekleyecek. MHP ise yeniden Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’i aday gösterdi. Yine, Yeniden Refah Partisi de Etimesgut’ta Abdulkadir Baloğlu’nu aday gösterdi. CHP’nin adayı ise Behzat Ç. Dizisiyle anılan Erdal Beşikçioğlu. İYİP burada da kendi adayı olarak 3 dönem Etimesgut Belediye Başkanlığı yapmış, eski AKP’li Hilmi Özer’i gösterdi.

Keçiören’de AKP yüzde 63.55 oranında bir oy alarak ilçe belediyesini kazandı. Arkasından gelen İYİP ise yüzde 30.89 oranında bir oy aldı. Bu seçimlerde ise AKP Zafer Çoktan’ı aday gösterirken Yeniden Refah Partisi’nin adayı Sait Ali Arslan oldu. İYİP Keçiören’de yeniden aday gösterirken, CHP’de kendi adayını çıkarttı. Bunların yanı sıra Emek Partisi’nin adayı ise Hüseyin Karaguş.

2019'da, Mamak’ta AKP oyların yüzde 50.40’ını alarak belediyeyi kazandı ancak CHP ile aralarındaki fark oldukça az. CHP ise yüzde 47.24 ile AKP’nin ardından geliyor. Millet İttifakının parçası Saadet Partisi de aynı seçimde yüzde 1.39 oranında bir oy aldı. 2024 seçimlerinde ise AKP, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’yı aday gösterirken, Yeniden Refah Partisi burada da başka bir adayla seçime girdi. CHP’nin yanı sıra İYİP ve DEM Parti de Mamak’ta seçime girdi. Mamak’ta belediye başkanlığı seçime giren isimlerde biri de Emek Partisi’nden Avukat İlke Işık oldu.

Sincan’da AKP oyların yüzde 67.60’ını alarak belediyeyi kazandı ardından ise İYİP yüzde 26.13 oranında bir oy aldı. 2019 Yerel Seçimlerinde MHP ve CHP Sincan’da aday çıkartmamıştı. Bağımsız aday olarak seçime giren Emek Partili Ferhat Gürkan ise 293 oy almıştı. Bu seçimlerde ise AKP Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’ı yeniden aday gösterirken Yeniden Refah Partisi’nin adayı Melih Güner oldu. Geçtiğimiz seçimlerde İYİP’i destekleyen CHP ise Veysel Alkan’ı aday olarak çıkartırken İYİP’in adayı Fatih Koca oldu. Burada DEM Parti, Zafer Partisi, HÜDA-PAR, TİP gibi birçok parti aday çıkartırken Emek Partisi’nin adayı Metin Gül oldu.

 

ÖNCEKİ HABER

2024 yerel seçimi| İç Anadolu'da AKP 3 il kaybetti

SONRAKİ HABER

EMEP'ten 'taşımalı seçmen' açıklaması: Halkın iradesini gasbetme girişimine izin vermeyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa