1 Nisan 2024 18:24

TÜSİAD programı pençe çıkardı

TÜSİAD başta olmak üzere patron örgütleri vergi, kamu harcamaları ve ücretler başta olmak üzere emeğe karşı süren sermaye programında dozu artırmak istediğini açıkladı.

TÜSİAD programı pençe çıkardı

Fotoğraf: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

GÜNÜN YAZILARI

Türkiye’de 31 Mart pazar günü yapılan seçimlerin ardından patron örgütleri art arda açıklama yaptı. TÜSİAD ve TÜRKONFED emeğe karşı daha sert bir sermaye programına işaret etti. AKP’li Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları da TÜSİAD açıklaması ile paralel oldu. TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü Selva Demiralp ise kemer sıkma programına ‘IMF’ garantörlüğünde devam edilmesi gerektiğini savundu.

Patronlar seçimlerin sona ermesinin ardından hükümete taleplerini sıraladı. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinden (TÜSİAD) yapılan yazılı açıklamada, mahalli idareler genel seçimlerinin sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

TÜSİAD tarafından yapılan değerlendirmede, “Başta afet yönetimi olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında iş birliğinin güçlendiği bir dönem olmasını temenni ediyoruz. Yerel seçimlerin ardından ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanarak el birliğiyle çalışmalıyız” denildi.

YAPISAL REFORM TALEBİ EMEK ALEYHİNE

TÜSİAD tarafından önerilen yapısal reform paketinde emeklilik sisteminde düzenleme, kıdem tazminatının uygulamadan kaldırılması, teşvik paketlerinin ‘seçici’ uygulanması, şirketlerden alınan verginin düşürülmesi, banka ve sigorta vergisinin kaldırılmasını içeren öneriler bulunuyor.

İKTİDARA ‘İRTİFA KAYBETMEYİN, IMF İLE YOLA DEVAM EDİN’ MESAJI

TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü Selva Demiralp, “Seçim sonrası AKP’nin yaşadığı irtifa kaybı uygulanan politikaları gevşetebilir.  Yok eğer programdan hiç taviz vermeden yola devam edeceğiz deniyorsa o zaman IMF’ye gitmeme ısrarı son bulur mu?​” dedi.

Seçimin ardından BloombergHT’ye değerlendirme yapan Demiralp, “Seçmenin acı reçeteden rahatsızlığının yavaş yavaş başladığını gördük. Ak Parti nezdinde ‘Acaba gevşesek mi’ sorusunu beraberinde getireceğini düşünüyorum. Ama Cumhurbaşkanının konuşmasında zaten seçimden önce ekonomi yönetimine desteğini ifade etmişti. ‘Yola devam edeceğiz’ mesajı olarak algılanabilir. Ekonomi yönetiminin hedeflediği yüzde 36. Buradan büyüme rakamı yüzde 1.5 olarak anlaşılabilir. Buna izin verilebilecek mi? Bu kadar ciddi bir yavaşlamaya izin verilecekse, neredeyse IMF programına benzer bir program uygulayacaksak, bu kadar disiplinli bir politika IMF desteği ile yapılabilir” dedi.

TÜRKONFED DE MEMNUN

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 31 Mart seçimlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bizim gündemimiz toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iklim krizi, yeşil dönüşüm, dijitalleşmede Avrupa’daki rakiplerinin gerisinde kalan KOBİ’lerimiz, yanı başımızdaki savaşlar, ihracat pazarlarımızdaki durgunluk, mülteci sorunudur” dedi.

ASO DA ‘YAPISAL REFORM’ DEDİ

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç yaptığı açıklamada, seçim sürecinin tamamlanmasıyla ülkede, başta ekonomi olmak üzere, sosyal, eğitim ve hukuk alanında yapısal reformların gerçekleşeceği bir dönemin başlaması talebinde bulundu.

SERMAYE ‘VERGİYİ AZALTIN’ DİYOR

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise, “Türkiye ekonomisinin ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması, sorunların çözülmesi ve kalıcı gelişmeyi sağlayabilmek için de vergi konusu başta olmak üzere yapısal reformların hayata geçirilmesine odaklanmamız gerekiyor” dedi.

OSTİM PATRONLARI DÜŞÜK FAİZ, YÜKSEK KUR İSTEDİ

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur da seçim sonrası süreçteki taleplerini “Yatırım ortamının iyileştirilmesi”, “Finansmana erişimin kolaylaştırılması”, “Enflasyon kur makasının daraltılıp enflasyon faiz dengesinin oturtulması” şeklinde sıraladı.

YILMAZ: PROGRAM SÜRECEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, orta vadeli programı kararlı bir şekilde uygulayacaklarını söyledi. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ekonomide yapısal reformlar yaparken, kamu yönetiminin verimliliğini geliştirmeye, demokratik standartlarımızı yükseltmeye, daha etkin işleyen bir adalet sistemi tesis etmeye odaklanacağız” dedi.

ŞİMŞEK’İN HEDEFİ ÜCRETLERİ BASKILAMAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD ile paralel açıklamada bulundu. Seçimin ardından değerlendirme yapan Şimşek bu kez “gelirler politikasına” işaret ederek ücretlerin baskılanacağı mesajını verdi.

Şimşek, “Ana hedefimiz olan, enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. Eylül 2023’te açıkladığımız OVP’yi güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz olan, enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız” dedi.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞE, KOÇ HOLDİNG HİSSELERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Seçimin ardından Borsa İstanbul (BİST100) endeksi gerilerken, Koç Holding hisseleri yüzde 2.5 üstünde değer kazandı. Koç Holdinge ait Yapı Kredi Bankası yüzde 1.5 değerlenirken yine Koç Holdingin ana hissedarlarından olduğu TOFAŞ hisseleri artış gösterdi. CHP’nin de hissedarlarından olduğu Türkiye İş Bankası hisseleri yüzde 1.5’den fazla değerlendi.

Saat 15.15 itibarıyla yine Koç Holdinge ait TÜPRAŞ’ın değer kaybı yüzde 0.3 iken, iktidar kontrolündeki Emlak Konut hisseleri yüzde 7’den fazla değer kaybetti.

TÜSİAD üyesi Anadolu Efes biracılık yüzde 3’e yakın değer kazanırken, yine TÜSİAD üyesi Tuncay Özilhan’ın patronu olduğu Migros hisseleri yükselen hisselerden oldu.

BİST100’de saat 15.20 itibarıyla en çok değer kaybeden üç hisse İzdemir Enerji, Boğaziçi Beton ve Emlak Konut oldu.(EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et