02 Nisan 2024 10:08
Son Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2024 16:07

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı elinden alındı

Adalet Bakanlığı, DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkını cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala geri aldı. DEM Parti, "Kanuna aykırı işlem yapmayın" dedi.

Fotoğraf: MA

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığını kazanan Abdullah Zeydan’ın memnu hakları elinden alındı. Karar protesto edilirken Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verdi. Van il binası önünde açıklama yapan Abdullah Zeydan, "Bir yıl önce mahkemenin bana verdiği memnu hakların iadesi kararı kesinleştikten sonra biz bu evraklarla YSK'ya başvurduk. Mahkeme 1 yıl önce bana yasaklanmış haklarımın iadesini verdi!" diye vurguladı. 

DEM Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı tarafından cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala geri alındı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, seçimden önceki son iş gününde (Cuma), Zeydan'ın bir yıl önce aldığı memnu hakların iadesi kararını, savcılığın başvurusuyla aynı gün içinde Yargıtay denetimine tabi tutmadan kaldırdı.

MAZBATA YÜZDE 27 ALAN AKP ADAYINA VERİLDİ

Karar tepki çekti. Van'da karar protesto edilirken, ÖHD, Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı seçimi kaybeden AKP'li Abdulahat Arvas'a verdiğini duyurdu. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Başkan adayları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal oyların yüzde 55,48'ini almıştı. AKP'li aday Arvas ise, yüzde 27,15 aldı.

ZEYDAN: 85 MİLYONUN İRADESİNE YAPILAN BİR DARBEDİR

Kararın duyulmasının ardından yurttaşlar, DEM Parti İl Örgütü binasına gelerek, tepkilerini dile getirdi. Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan burada ilk açıklamasını yaptı. Hukuksuzluğa tepki gösteren Zeydan, kararı asla kabul etmeyeceklerini belirtti:

"Bir seçim süreci başladı bizler adaylar olarak YSK'ye başvurduk. Bir yıl önce mahkemenin bana verdiği memnu hakların iadesi kararı yani yasaklanmış hakların iadesinden kararı kesinleştikten sonra biz bu evraklarla YSK'ya başvurduk. Mahkeme 1 yıl önce bana yasaklanmış haklarımın iadesini verdi ve bu karar kesinleşti. Zaten YSK'nin istediği evrak da bu kararın kesinleşme evrakıdır. Adli sicilime de mahkeme tarafından yazı yazılarak işlendi ve YSK seçilme yeterliliği önünde hiçbir engel olmadığını, aday olabileceğimi ilan etti. YSK benim adaylığımı ilan etti. Ben Neslihan eş başkanımızla birlikte halkın özgür iradesiyle 245 bin oyuyla Van Belediye Eş Genel Başkanı seçildim. Van halkının 14 belediyenin 14'ünü alması bu AKP'li hukuksuzları harekete geçirmiş. Cuma günü hiçbir yetkisi olmamasına rağmen -kanunsuzluk yapıyorlar biliyoruz ama- kesinleşmiş bir kararı hiçbir yetkisi olmamasına rağmen, mahkeme iki gün önce gece bu kesinleşmiş kararı başsavcılığın talimatıyla kaldırmış ve bu bahaneyle AKP koşarak gitmiş Van İl kuruluna itiraz dilekçesinde bulunmuş. Peki ben adaylık başvurusu yaptığımda siz niye itiraz etmediniz? Peki benim adaylığımı YSK kabul ettiğinde seçilebilme şartının olduğunu dünyaya ilan ettiğinde neden itiraz etmediniz? Bu açık ve seçik Van halkına karşı Kürt halkına karşı bu ülkede yaşayan 85 milyonun iradesine karşı yapılan bir darbedir. Bunun benim şahsımla ismimle bir alakası yok. Biraz hukuka inan halkın iradesine inanan vicdan sahibi herkes bu hukuksuzluğun karşısında durmalı. Biz halkın iradesiyle seçildik. 245 bin insanın şerefini kurtarmak bizim namus borcumuzdur. Bu hukuksuzluğa kalkışanlar, bu halkın iradesini ezerek o koltuğa oturmayı düşenenler buradan haykırıyorum bunu kabul edersem ben şerefsizim."

VAN İL SEÇİM KURULU BAŞKANI: BİZ DEĞİL YSK KARAR VERMELİ

Van Büyükşehir Belediyesi'ni yaklaşık 130 bin oy farkla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın başkanlığının düşürülmesi kararına muhalefet şerhi koyan Van İl Seçim Kurulu'nun Başkanı Murat Altundere "Biz değil kararı YSK vermeli" dedi.

DEM PARTİ: SİYASİ MÜDAHALEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ve Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan karara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Sürece dair bilgi veren Türkdoğan, "Siyasi müdahale ile karşı karşıyayız. Mahkemeler bu duruma alet olmamalı. Kanuna aykırı işlem yapmayın" diye seslendi. Ayşegül Doğan da Abdullah Zeydan'ın mazbatasını almak için İl Seçim Kuruluna gideceğini belirterek halka destek çağrısı yaptı. Doğan, "Bu karardan dönülsün, halkın iradesine saygı duyulsun. Kimse boş heveslere kapılmasın. Mahkemeler ve üyeleri bu antidemokratik uygulamaların aracı olmamalı. Bu çağrıya kulan verin." diye konuştu.

DEM Parti yarın MYK toplantısında Van'da yapacak. DEM Partili bölge milletvekilleri Van'da bir araya gelmek üzere yola çıktı.

TİP VE EMEP GENEL BAŞKANLARI VAN'A GİDİYOR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ve EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da Van'a gidiyor.

"YSK'YE İTİRAZ YAPILACAK"

DEM Parti, Van'da seçmen iradesine dönük darbeye karşı YSK'ye itirazda bulunulacağını açıkladı. Açıklamada, "Van İl Seçim Kurulu, iktidarın talimatıyla halkın iradesine darbe yaptı ve mazbatayı gayrimeşru bir şekilde AKP’li Abdulahat Arvas’a verme kararı aldı. Ancak süreç bitmedi. Halkın iradesine yapılan bu darbeye karşı hukukçularımız yarın Yüksek Seçim Kurulu’na gerekli itirazları yapacak. Eş Genel Başkanlarımız Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan birazdan YSK önünde açıklama yapacak. Bu darbeyi boşa çıkarana kadar, halkımızla birlikte bizim olanı geri alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

"MAHKEME KARARI ÇİĞNENDİ"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da konuya dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, partinin Van'da "tarihte eşine az rastlanır bir zafer" kazandığı vurgulanarak, "Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır" denildi.

"YSK ADAYLIĞINI KABUL ETTİ"

Van'da yeni bir hukuksuzluk girişiminin ortaya konduğuna dikkat çekilen açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı. Açıklamada, konuya dair şu bilgiler paylaşıldı:

"Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir. Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ye bildirimde bulunmuştur.

"HUKUK GÜVENLİĞİ YOK EDİLİYOR"

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz."

POLİS EYLEME MÜDAHALE EDİYOR

Kent içinde "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla yürüyüş düzenlenirken, polis kitleye müdahale etti.

ZEYDAN 2022’DE SERBEST BIRAKILMIŞTI

HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine karşı 4 Kasım 2016’da yürütülen gözaltı operasyonlarında tutuklanan Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan, 6 Ocak 2022’de serbest bırakılmıştı.

Memnu haklar, kişinin mahkumiyeti nedeniyle mahrum edildiği haklara deniyor. 

Mahkeme, Zeydan’ın ‘örgüte yardım etmek’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla yargılandığı davada Yargıtay’ın bozduğu kararda ısrar ederek, yine ‘örgüt propagandası yapmak’tan üç yıl bir ay 15 gün, ‘örgüte yardım etmek’ten beş yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, Zeydan’ın tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak, hükümle birlikte tahliyesine karar vermişti.

2019’DA YSK ELİYLE BAŞKANLIKLAR GASBEDİLMİŞTİ 

2019’da yapılan yerel seçimlerde HDP ile seçime giren ve seçimleri büyük farkla kazanan adayların mazbataları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla verilmedi. YSK gerekçe olarak kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi. YSK eliyle gasbedilen mazbatası verilmeyen resmi belediye eş başkanlar, Diyarbakır-Bağlar Belediye Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, Van-Çaldıran Belediye Eş Başkanı Leyla Atsak, Van-Edremit Belediye Eş Başkan Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, Van-Tuşba Belediye Eş Başkan Yılmaz Berki, Erzurum-Tekman Belediye Eş Başkanı Müzahit Karakuş, Kars-Digor-Dağpınar Beldesi Belediye Eş Başkanı Abubekir Erkmen oldu. Yine YSK’nin aynı kararıyla, seçilmiş 44 belediye meclis üyesi ve 3 il genel meclisi üyesi olmak üzere toplam 47 HDP’li meclis üyesinin mazbataları gasbedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar tekrar yükselişe geçti

SONRAKİ HABER

Seçimi kaybeden AKP'li eski başkan belediyeye gitti, evrak çıkarırken yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa