02 Nisan 2024 11:35
Son Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2024 18:40

Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınmasına tepki yağıyor

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasına tepki yağdı. Yaşananlar "seçmen iradesine darbe" olarak nitelendirildi. 

Fotoğraf: MA

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. Karara tepki yağdı.

Sosyal medyada yapılan açıklamalardan bazıları şöyle:

"HERKES BU SİYASİ KUMPAS VE PUSUYA KARŞI HALKIN İRADESİNİN YANINDA OLMALI"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: "YSK’nin ve yasaların tüm denetimlerinden geçerek adaylığı bizatihi YSK tarafından ilan edilen belediye eş başkanımız Abdullah Zeydan şahsında Van halkına siyasi pusu kuruluyor. Seçime iki gün kala, mesai bitiminden beş dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında hukuksuz şekilde memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırmıştır. Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir. Bugün Van halkının iradesi korunmazsa yarın başka bir kentin iradesi hiçe sayılacaktır. Demokrasi, hukuk ve adalet için herkes Van halkının iradesini savunmalı, bu siyasi kumpas ve pusuya karşı halk iradesinin yanında olmalıdır."
 
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: "Tüm siyasi partilerin de ifade ettiği üzere 'Milletin iradesi sandıkta tecelli eder.' Van’daki sandık sonuçları Van halkının tercihidir. Bu sonuçları hile, kumpas yoluyla değiştirmek halkın iradesine açık bir darbedir. Siyasi, bürokratik her aracı kendi hile ve usulsüzlüklerinin aracı kılan bu aklı reddediyoruz. Van halkına karşı geliştirilen bu kirli oyunları kesinlikle kabul etmiyoruz. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya çağırırken; başta Van halkı ve demokratik kamuoyu olmak üzere herkesi bu açık haksızlık, irade hırsızlığı karşısında duyarlılığa davet ediyoruz."

DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar: "Abdullah Zeydan’ın eşbaşkanlığı önünde hiçbir hukuki engel söz konusu değildir. Bütün süreçler tamamlanmış, hakkında memnu hakların iadesi kararı verilmiş ve seçilme şartlarının önündeki engeller tümüyle ortadan kaldırılmıştır.  Hukuki dayanaktan yoksun bu girişimler, Wan halkının kesin ve tarihi zaferini cezalandırma amacından ibarettir. İktidarı bir kez daha hukuka ve ahlaka davet ediyoruz. Halkımızın iradesini korumak temel sorumluluğumuzdur ve bunun için mücadele edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın!

Başak Demirtaş: "Van halkının kararına müdahale asla ama asla kabul edilemez. Herkes halk iradesine saygı duymalı, herkes halkın kararını savunmalı. Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van'dayım."

"İKTİDARI HUKUKA VE AHLAKA DAVET EDİYORUZ"

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca: "Taşıma seçmen, seçim operasyonları, baskı, şiddet yetmedi, AKP seçimle kazanamadığı Van'da, halkın büyük bir iradeyle seçtiği DEM Parti'li belediye başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarını türlü ayak oyunlarıyla geri almak istiyor. Van halkının seçtiği belediye başkanı Abdullah Zeydan'dır! Demokrasiden yana olan herkesin, Van halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye sahip çıkması gerekiyor. Bu antidemokratik karara, bütün alicengiz oyunlarına karşı Van halkının iradesini savunuyoruz."

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: "Bu nasıl bir halk iradesi, barış ve kardeşlik düşmanlığıdır! Bu nasıl bir sömürü, kar ve rant düşkünlüğüdür! Sömürülen ve ezilen halk kitleleri sizi tamamen yıkıp, yerle yeksan etmedikçe bu ülkeye, bu coğrafyaya huzur gelmeyecek. Sermayenin saray iktidarının olmadığı bir Türkiye, mevcut koşullarda başı en az dertte olan Türkiye olacaktır."

"HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Batman Baro Başkanı Erkan Şenses: "Abdullah Zeydan’a seçime girme vizesi veren yargının seçimden 2 gün önce bu vizeyi iptal etmesi kabul edilemez. Siyasal iktidarı Van halkının iradesine saygı duymaya çağırıyoruz. Van halkıyla dayanışma içinde, bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız."
 
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren: "Yargı aracı kılınarak seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmiyoruz. Van halkının iradesine saygı gösterin. Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılmak planlı bir müdahaledir. Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mah. seçimden önceki son iş gününde kesinleşmiş bir kararı savcılığın başvurusuyla aynı gün içinde Yargıtay denetimine tabi tutmadan kaldırması tam bir hukuksuzluk halidir. Bu durum yargı eliyle seçmen iradesine yapılan bir müdahaledir."

Demokrasi İçin Hukukçular: "Van İl Seçim Kurulunun, DEM Partili seçilmiş başkan Abdullah Zeydan yerine ikinci sıradaki AKP adayına büyükşehir belediye başkanı mazbatasını vermesi hukuksuzdur, halk iradesinin gaspıdır. Kabul edilemez. YSK kendisine yapılan itirazı ivedilikle kabul etmelidir. A. Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı Cumhuriyet Başsavcılığınca incelenip takdiren temyiz edilmeden kesinleşmiş ve YSK, kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararı ile Zeydan’ın adaylığını kabul etmiştir. Adaylıklara itiraz süresi de geçmiş, Zeydan’ın adaylığı kesinleşmiştir. Adalet Bakanlığının talebiyle hemen seçim öncesi gizli yürütülen süreçle alınan, memnu hakların iadesi kararının iptali kararı ise hukuksuz olmakla beraber zaten henüz kesinleşmemiştir. Hukuken mazbatanın verildiği tarihte yani bugün, seçilmiş başkan Zeydan’ın yasaklanmış haklarını kullanmasının önünde bir engel yoktur. Bu nedenle Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı Zeydan'a vermesi gerekirdi. YSK, hukuki durumu öncelikle hukuki durumun olduğu güne göre değerlendirmek zorundadır. Adalet Bakanlığının talebiyle sonradan alınan kararın sürecini beklememeli, halihazırda kesinleşmiş bir memnu hakların iadesi kararının olduğunu gözetmeli ve Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırıp, mazbatayı Abdullah Zeydan ‘a vermelidir."

İMAMOĞLU VE ÖZEL'DEN AÇIKLAMA: PUSU KURMAKTIR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu karara tepki gösterdi. Özel, ANKA'ya yaptığı açıklamada "Aday zamanında başvurmuş, temyiz kağıdını almış, memnu hakların iadesi hallolmuş, aylarca kampanya yapmış. Cuma akşamı saat 16.55’te, Diyarbakır'dan gidip bir başvuruyla bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır" dedi. İmamoğlu da hakın iradesinin tanınmamasının kabul edilemez olduğunu belirterek "Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum" çağrısı yaptı.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: "Milli iradeye tuzak kurulmasını kabul etmiyoruz. Vanlıların oyları ile seçilen Abdullah Zeydan’ın mazbatasının verilmemesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iradesine yapılmış bir darbedir. İktidarı bu hukuksuzluktan derhal vazgeçmeye davet ediyorum!"

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: "Yine AK Partinin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi… Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız.” 

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "BOP EŞBAŞKANI ATEŞLE OYNUYORSUN! Bu ülkenin temelleri demokrasi üzerine kuruldu. Sen değil, efendilerin gelse bunu değiştirmeyecek. Van halkı kararını verdi, sana da halt etmek düşer. Demokrasinin ve adaletin gereğini yap kazanana mazbatasını ver! Senin şahsında arkandaki karanlık güçlere sesleniyorum: Türkiye Cumhuriyeti; laik, demokratik bir hukuk Devletidir, bunu asla değiştiremeyeceksiniz! Abdulahat Arvas sanada iki çift lafım var. Şerefli ol ve eline tutuşturdukları kağıt parçasını derhal yırt at! At ki Van'da alnı açık gezebilesin. Çocuklarının ve Van halkının yüzüne bakabilme fırsatını kaçırma!"

SENDİKALAR VE DERNEKLERDEN TEPKİ: İZİN VERMEYECEĞİZ!

SES Genel Merkezi: Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını yüksek bir oyla kazanan Abdullah Zeydan’ın 2022 yılında mahkeme kararıyla aldığı memnu hakları, Adalet Bakanlığının 29 Mart Cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine daha önce memnu haklarını iade eden mahkeme tarafından geri alınmıştır. Bu yapılan, 2019 yılında Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçe belediyesinde yapılana benzer biçimde yargı aracı kılınarak halkın iradesinin hiçe sayılma girişimidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır ve alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkı büyük çoğunlukla Abdullah Zeydan’ı Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçmiştir. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır, aksi her türlü karar veya müdahale halkın demokratik iradesinin gasp edilmesidir. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Herkes halkın demokratik iradesine saygı duymalıdır. 

KESK: “31 Mart yerel seçimleri sonuçlarının açıklanmasından 24 saat bile geçmemişken Van'da kayyım politikaları devreye sokulmuş, halk iradesi yok sayılarak demokrasiye bir darbe daha vurulmuştur. KESK olarak halk iradesine saygı gösterilmesinin, seçilmiş belediye başkanının mazbatasının verilerek göreve başlamasının demokrasinin ve hukuk devletinin gereği olduğunu hatırlatıyor, her türlü baskı, haksız ve hukuksuz uygulamalar karşısında emek, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten herkesin yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.” 
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen): “Demokratik yerel yönetim anlayışına uygun politikalar hayata geçirilmelidir. Merkezi yönetim, halkın iradesine saygı göstermeli, belediyelerin demokratik yerel yönetim anlayışı doğrultusunda halka hizmet etmesinin önündeki tüm yasal ve fiili engeller kaldırılmalıdır.” 
 
Tüm Belediyeler Sendikası (Tüm Bel-Sen) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES): “Bu yapılan, 2019 yılında Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçe belediyesinde yapılana benzer biçimde yargı aracı kılınarak halkın iradesinin hiçe sayılma girişimidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır ve alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkı büyük bir çoğunlukla Abdullah Zeydan’ı Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçmiştir. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır, aksi her türlü karar veya müdahale halkın demokratik iradesinin gasp edilmesidir. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Herkesi halkın demokratik iradesine saygı duymalıdır.”
 
Büro Emekçileri Sendikası (BES): “Demokrasinin en temel yapı taşı olan seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıran ve seçmen iradesini Yüksek Seçim Kurulu kararı ile yok sayan bu anti-demokratik uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Van Halkının özgür iradesine saygı duyulsun ve Belediye Başkanlığını kazanan Abdullah Zeydan’a hak ettiği mazbata derhal geri verilsin.”
 
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS): “Başta YSK olmak üzere tüm kesimlere çağrımızdır; halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duyun. Aksi her girişim anayasal suçtur. Van halkının demokratik iradesinin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.”
 
Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM): “Van halkının demokratik iradesi yargı eliyle gasp edilmek isteniyor. Yargı ve YSK bu hukuksuzluktan derhal vazgeçmeli, mazbatayı Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan'a vermelidir.”
 
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen): “Merkezi yönetimin, halkın iradesine uygun olarak seçilen belediye yönetimlerine yönelik hukuk dışı müdahalelerinin karşısındayız. Belediyelerin demokratik yerel yönetim anlayışı doğrultusunda, halka hizmet etmesinin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”
 
Polen Ekoloji Kolektifi: “Halk iradesi mazbata ile inşa edilmedi, kayyumlarla da gasp edilemedi, edilemeyecek.”
 
Halkevleri: “Van'da mazbata, seçimi kazanan Abdullah Zeydan'a değil, mazbata için başvuru yapan AKPli adaya hukuksuz bir şekilde verildi. Bu hukuksuzluğa karşı hep birlikte ses çıkaralım.”

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP): "Seçimlerde tarihi bir hezimet yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı Kürt halkının iradesine gasp etmeye hazırlanıyor. DEM Parti'nin seçilmiş Van adayı Abdullah Zeydan’ın iade edilen memnu hakları, Adalet Bakanlığı tarafından iki gün önce geri alınmış. İktidar, bakanlık eli ile Van Belediyesi'nin AKP'ye geçmesi için çabalıyor. Seçimlerde kayyumlara gereken dersi veren Van halkının yanındayız."

DEVA kurucularından Ahmet Faruk Ünsal: "Seçime 2 gün kala, mesai bitiminden 5 dakika önce Adalet Bakanlığı, Wan Büyükşehir Bld Eş Bşk Abdullah Zeydan’ın memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırdı. Yine nüksetti kayyım alışkanlığı... Yahu siz ne laftan anlamazsınız, ne hukuk tanımazsınız. Yetmedi mi halkın verdiği ders" 

ALEVİ KURUMLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Avusturya Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı: "Van Halkının iradesine yapılan hukuksuz müdahaleyi kabul etmiyoruz. Halkın oylarıyla seçilen DEM Parti Van Belediyesi eş başkan adayı Abdullah Zeydan ile ilgili alınan karar, seçimlerden doğru sonuçlar çıkarılmadığının kanıtıdır. 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları Türkiye halkları açısından sevindirici olurken tek adam rejimine taraf olan zihniyetleri rahatsız ettiği görülmektedir. Seçim günü gecikmeli de olsa balkon konuşması yapan Sayın Cumhurbaşkanı, ‘’….milletin kararının hiçbir baskı ile dayatma ile karşılaşmadan sandıktan gelmesi demokrasimiz için büyük bir kazançtır…..Milletin iradesinin üstünde hiçbir güç tanımıyoruz. Sandıklar kapanmış, millet son sözünü söylemiş, kararını vermiştir…’’ diye konuşmuşken, Van’da halkın gösterdiği iradeye müdahale edilmek istenmektedir. Sayın Cumhurbaşkanını sözünün arkasında durmaya çağırıyor, demokrasi ve eşitlik ilkelerine bağlı kalmaya davet ediyoruz. Milyonlarca seçmen ve yurttaş bu samimiyeti görmek ve test etmek istiyor. Son seçimler bir kez daha göstermiştir ki, ülkemizde demokrasinin, eşitliğin, barışın ve adaletin hakim olmasını isteyenlerin sayısı milyonlarcadır. Van Halkının iradesine darbe niteliğinde olan bu karar aynı zamanda halkın barış talebine de darbedir. Bu haksız ve hukuksuzluk karşısında susmayacağız. Van Halkının iradesine saygı bekliyoruz. Alınan kararı kabul etmiyor ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz. Başta sayın Cumhurbaşkanı ve yetkililere sesleniyoruz; Van’da seçmen iradesine saygı duyun ve bu müdahaleye izin vermeyin. Barış ve adalet için halkın iradesine saygı duyarak bu yanlışa dur deyin."

İHD: KAMUOYUNU TEPKİ GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUZ

İHD Genel Merkezi: "Kayyum Siyaseti Son Bulmalıdır! Uzun yıllar hukuksuz bir şekilde cezaevinde kalan Abdullah Zeydan tüm şartları yerine getirerek Van Belediye Başkanlığına adaylığını koydu. Yüksek Seçim Kurulu Zeydan’ın adaylığını kabul etti ve Abdullah Zeydan 31 Mart seçimlerinde büyük bir oy farkı ile Van Belediye Başkanı seçildi. Belediye başkanlığına başvuru yaparken memnu haklarının iadesi konusunda iade kararı veren mahkeme maalesef ki seçimlerin ardından kendi kararlarını geri aldı ve memnu haklarının iadesi kararını ortadan kaldırdı. Bu, yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir. Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak bu yargı darbesini asla kabul etmiyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SES: Sağlıklı, rant üretmeyen, demokratik kentler ve yerel yönetim pratikleri istiyoruz

SONRAKİ HABER

Rusya: Golan Tepeleri bölgesine ek Rus askeri polis karakolu konuşlandırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa