02 Nisan 2024 12:30

İran intikam sözü verdi, bölge ülkeleri Şam’daki saldırıyı kınadı

Katar, Umman, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt ve Lübnan, İran'ın Şam’daki diplomatik misyonuna düzenlenen saldırıyı kınadı. İran ise intikam sözü verdi.

Fotoğraf: Fatemeh Bahrami/AA

Paylaş

Katar, Umman, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt ve Lübnan, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran diplomatik misyonunu hedef alan saldırıyı kınadı. İran ise intikam sözü verdi, yapılan açıklamada "Verilen karşılık aynı boyut ve sertlikte olacak" denildi.

İran'ın liderleri, pazartesi akşamı yaptıkları açıklamada diplomatik misyona yapılan saldırının "emsalsiz" olduğunu söyledi ve sert bir şekilde karşılık verileceğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, "Biz bu saldırının tüm diplomatik normları ve uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini düşünüyoruz" dedi.

Bakan, "(İsrail Başbakanı) Binyamin Netanyahu, Gazze'deki üst üste başarısızlıkları ve Siyonist hedeflerine ulaşamaması nedeniyle akli dengesini tamamen yitirdi" dedi.

İran'ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekbari de İsrail'e "aynı büyüklükte ve sertlikte" bir karşılık verileceğini vurguladı.

Ekbari, Suriye'nin başkentindeki konsolosluğun F-35'lerden atılan 6 füzeyle vurulduğunu ve enkazdaki cesetlere hâlâ kimlik tespiti yapılmaya çalışıldığını ifade etti.

Konsolosluğun yakınlarında bulunan büyükelçilikte çalışan Ekbari, İsrail'den korkmadıklarını ve İran'ın Gazze'ye desteğinin süreceğini belirtti.

Öte yandan bölge ülkeleri yaptıkları açıklamalar ile gerçekleşen saldırıyı kınadı.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırı "diplomatik misyon merkezlerine saldırıyı suç sayan uluslararası anlaşmalar, sözleşmeler ve diplomatik normların açık ihlali" olarak nitelendirildi.

Diplomatik ve konsolosluk misyonlarının hedef alınmasının tamamen reddedildiği ve personelinin uluslararası hukuk kurallarına uygun korunmasının gerektiği vurgulanan açıklamada, Katar'ın sebebi ve nedenleri ne olursa olsun, şiddet ve terörizmi reddettiği yinelendi.

Saldırının kınandığı açıklamada, ölenlerin ailelerine, İran hükümetine ve halkına başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

UMMAN

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Şam'daki İran diplomatik misyonuna düzenlenen saldırı kınandı.

Açıklamada, saldırı, Suriye'nin egemenliği ile diplomatik ve konsolosluk misyonlarının korunmasını gerektiren tüm uluslararası kanunların ve diplomatik dokunulmazlıkların ihlali olarak nitelendirildi.

Bölgedeki tırmanışın durdurulması ve saldırı ile güvenlik ve istikrarı tehdit eden diğer eylemlerin reddedilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

ÜRDÜN

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da saldırı kınanarak, bunun "uluslararası hukukun ciddi ihlali ve diplomatik karargahların kutsallığına saldırı anlamına geldiği" vurgulandı.

Açıklamada, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da saldırı kınandı ve bunun "uluslararası hukukun ve Suriye'nin egemenliğinin açık ve aleni ihlali anlamına geldiği" vurgulandı.

Bölgedeki şiddet döngüsünün genişlemesinin daha fazla kaos ve istikrarsızlığa yol açacağı konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, uluslararası topluma Gazze Şeridi'ndeki ölüm ve yıkım ile Suriye topraklarının hedef alınmasını durdurmak için acilen harekete geçme çağrısı yapıldı.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da saldırı kınandı.

Ne tür gerekçe ve bahaneyle olursa olsun, diplomatik tesislerin hedef alınmasının tamamen reddedildiği kaydedilen açıklamada, bu saldırının uluslararası diplomatik yasaların ve diplomatik dokunulmazlık kurallarının ihlali anlamına geldiğine işaret edildi.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Mısır’ın Şam'daki İran konsolosluğu binasının hedef alınmasını kınadığı belirtildi.

Açıklamada, “Diplomatik misyonlara yönelik her türlü saldırıyı kategorik olarak reddediyoruz ve Suriye'nin egemenliğine, topraklarının ve halkının bütünlüğüne saygı göstererek dayanışma içindeyiz” ifadelerine yer verildi.

KUVEYT

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İran’ın Şam'daki diplomatik misyonuna düzenlenen saldırı şiddetle kınandı.

Açıklamada, saldırı, Suriye'nin egemenliği ile diplomatik ve konsolosluk misyonlarının korunmasını gerektiren tüm uluslararası kanunların ve diplomatik dokunulmazlıkların ihlali olarak nitelendirildi.

Bölgede yükselen gerilime dikkati çekilen açıklamada, uluslararası toplum ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını korumak ve gerilimi azaltmak için gerekli önlemleri alma ve gerekli çabayı gösterme konusundaki sorumluluklarını üstlenmesi çağrısı yapıldı.

LÜBNAN

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da saldırı kınanarak, bunun uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğu vurgulandı.

Açıklamada, saldırıda İran İslam Cumhuriyeti’ne ve yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusundan dün yapılan açıklamada, İran’ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına İsrail tarafından düzenlenen füze saldırısında Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi dahil 7 yetkilinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Tel Aviv yönetimi ise İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıyı resmi olarak üstlenmedi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Kolu su dolum makinesine sıkışan işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

CHP'li Gökçen: İtiraz sonucu Hatay'da fark 3 bin 287'ye kadar düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa