02 Nisan 2024 14:15
Son Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2024 21:21

Gayrettepe’de gece kulübünde kaçak tadilatta yangın faciası: 29 işçi hayatını kaybetti

Beşiktaş Gayrettepe’de bir gece kulübünde yapılan tadilat sırasında çıkan yangında; tadilatta çalışan 29 işçi hayatını kaybetti. İBB Başkanı İmamoğlu tadilat ile ilgili başvuru yapılmadığını söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Beşiktaş Gayrettepe’de 16 katlı binanın giriş katındaki Masquerade Club adlı gece kulübünde yapılan tadilat sırasında yangın çıktı. Yangında tadilatta çalışan 29 işçi hayatını kaybetti. Ağır yaralılar var. 

Yangın, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Esentepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'ta saat 13.00 sıralarında 16 katlı binanın 1. katındaki 'Masquerade' adlı gece kulübünde çıktı. Tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı. O sırada kulüpte ve binada bulunanlar içeride mahsur kaldı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangında 29 kişi hayatını kaybetti.

Çıkan yangında hayatını kaybeden bazı çalışanların kimliği belli oldu: Kadir Orhanoğlu, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Gökhan Yıldırım, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmad Kabas, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, yangını araştırmak üzere bakanlıklarına bağlı 3 başmüfettiş ve 2 iş müfettişin görevlendirildiği duyuruldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Gayrettepe'de meydana gelen yangını araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ve 2 İş Müfettişi görevlendirilmiştir. Bakanlığımız olarak süreci yakından takip ediyoruz. Bakanlığımız olarak süreci yakından takip ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet; yakınlarına başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" denildi.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını ve 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini açıkladı.

Yangına ilişkin iş yeri sahipleri ve sorumlu müdürle birlikte toplam 6 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar şöyle:

  • İ.Ş. (1959 doğumlu, Mesul Müdür, kasten yaralamadan suç kaydı var)
  •  M.M.C. (1979 doğumlu, İşyeri Ortağı) 
  • Ş.Ş. (1974 doğumlu, İş yeri ortağı kasten yaralamadan suç kaydı var)
  • S.A. (1985 doğumlu, Muhasebeci, Cinsel Taciz Suç kaydı mevcut)
  • A.A.P. (1998 doğumlu, İşletme Müdürü, TCK 191, 6136 SKM, Kasten Yaralama suç kaydı mevcut.) 
  • K.E. (1977 doğumlu, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu)

SON İTFAİYE RAPORU 2016

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da olay yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından açıklama yapan İmamoğlu, kulübün en son itfaiye raporunu 2016 yılında aldığını ruhsat yenilemesini ise 2018 yılında yaptığını ifade etti.

TADİLAT KAÇAK YAPILIYORMUŞ

İmamoğlu "Edindiğimiz bilgiyle ne yazık ki binanın altında şu anda bir gece kulübü olarak işletilen mekanda gündüz bir tadilat işlemi yapıldığı öngörüsü var… İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu yok. Tabii yapının içeride altta iki kat altta olmasından ötürü de  biraz görünmeyen bir alandı. Bir şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş." dedi.

Gece kulübünün sahibinin Mehmet Koçarslan olduğu işletmecisinin ise Tarkan Ahmet olduğu, Mehmet Koçarslan'ın IŞİD saldırısında onlarca kişinin öldüğü Reina'nın sahibi olduğu öne sürüldü. Yangının çıktığı gece kulübünde daha önceler silahlı saldırılar olduğu iddia ediliyor.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 12.47'de Gayrettepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'ta bulunan 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katında faaliyet gösteren eğlence merkezinde tadilat kaynaklı yangın çıktığı belirtildi.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibinin sevk edildiği kaydedilen açıklamada, "Yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükselmiştir. Yangında yaralanan 1 kişinin tedavisi devam etmekte olup, ekiplerin binadaki çalışmaları sürmektedir." ifadelerine yer verildi.

“YARALI ÇIKANLARDAN BİRİ HERKESİN ÖLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ”

25 kişinin hayatını kaybettiği yangının çıkış anlarını görenler, yaşananları anlattı.

Hikmet Baykuş, "Gece kulübünün gündüz hazırlıkları bu saatlerde başlıyordu. İçeride belli bir kısım çalışanlar ile tadilat için gelenlerin olduğunu duyduk. Çıkan bir yaralıdan duyduğumuza göre içerideki diğer arkadaşların da hepsinin öldüğünü söylüyor. Detaylı bir bilgi yok. Çalışma sırasında kaynaktan ya da hazırlık yaparken ocaktan gaz sızıntısından diyorlar ama o da net değil." dedi.

"OTOPARKTAN SÜRÜNEREK ÇIKABİLDİK"

Ümit Gültekin, "Yangının çıktığı binanın yanındaki otoparkta bizim kurum araçlarımız vardı. Onları çıkarmak için gittiğimizde, daha itfaiye gelmemişti. Otopark tamamen dumanlar altındaydı. Kurtarabildiğimiz araçları kurtardık, bazıları içeride kaldı. Yoğun duman etkisiyle öksürerek ve sürünerek çıkabildik otoparktan. Yangının olduğu yere gittiğimizde alevler 4'üncü katlara doğru çıkmaya başladı. Gece kulübünde çalışma vardı. Çalışanlar da içeride mahsur kaldı. Biz de kalacaktık ama çıkabildik" diye konuştu.

VALİ GÜL: TADİLATTA ÇALIŞANLAR ÖLDÜ

Yangın ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Davut Gül, "Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekan. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı." dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı. Yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Hepimizin başı sağ olsun. Olayda toplam 23 kişi etkilendi. Maalesef hayatını kaybedenler var. Kimlikleri henüz belli değil. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Yangının çıkış sebebi belli değil. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekan. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde polis sağlık ve itfaiye ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler. Yaralıların tedavileri, hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş." dedi.

ADALET BAKANI TUNÇ: 5 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI ALINDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Beşiktaş'taki yangınla ilgili 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı

Tunç'un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"İstanbul’un Beşiktaş İlçesi Gayrettepe Mahallesindeki bir işletmede çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Çıkan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.

Olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmaları devam etmekte, iş güvenliği ve yangın konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi ekibi de yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. 

Olayla ilgili işyeri yetkilisi 3 kişi ile birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu 1 kişi olmak üzere toplam 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.

Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir."  

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU İNCELEMEDE BULUNDU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yangının yaşandığı yerde incelemelerde bulundu.

İmamoğlu, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak'taki yangın çıkan binanın bulunduğu yere geldi.

Burada inceleme yaptıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan İmamoğlu, yangının çıkış nedeninin idari olarak inceleneceğini, savcılık tarafından gereken sürecin başlatıldığını söyledi.

Yangının kontrol altına alındığını hatırlatan İmamoğlu, "Yapının güvenliğiyle ilgili süreci arkadaşlarım inceletiyorlar. Şu anda teknik arkadaşlar buraya sevk edildi. Statü güvenliğine herhangi bir zarar verilmiş mi verilmemiş mi bakılacak. Ona göre gerekirse komşularımızla ilgili tahliye ya da güvende olacakları şekilde destek olacağız." diye konuştu.

TADİLAT İLE İLGİLİ BAŞVURU YOK

İmamoğlu şunları söyledi; "12.48 itibariyle yangın ihbarı yapılıyor, 12.54’te itfaiye araçlarımız buraya ulaşıyor ve müdahale başlıyor. Burada 106 personelimiz ve 37 araç müdahale sürecini yönetiyor. Edindiğimiz bilgiyle ne yazık ki binanın altında şu anda bir gece kulübü olarak işletilen mekanda gündüz bir tadilat işlemi yapıldığı öngörüsü var… İçeride arama ve inceleme devam ediyor. Başka insanımıza da ulaşabilme şansı var. Umarım sağlıklı ulaşırız ama içerideki imkanlar süreç oldukça zor bir ortamı gösteriyor. Çünkü inşaatla ilgili birtakım malzemeler vesaireler çok düzensiz bir biçimde içeride yığılmış durumda gözüküyor. İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu yok. Tabii yapının içeride altta iki kat altta olmasından ötürü de  biraz görünmeyen bir alandı. Bir şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş."

İmamoğlu, yapının eski olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yangınla ilgili tabii şu anda hiçbir sorun yok, söndürüldü, kontrol altında. Soğutma işlemleri devam ediyor. Personelimiz burada. Umut ederim daha fazla can kaybı olmaz. Hepimizin başı sağ olsun. Temennimiz daha fazla can kaybı haberi almamak. Şu anda süreci takip ediyoruz. Burada ilerleyen zaman diliminde bir gelişme olursa da sizlerle paylaşırız. Yangın çıkan katta çok miktarda inşaat ve yapı malzemesinin dağınık bir şekilde kümeli olduğunu daire başkanımız ve diğer yetkili arkadaşlar iletti. Dolayısıyla bir enkazın altından bir insanımıza daha ulaşır mıyız ulaşmaz mıyız bilemiyoruz. Umarım daha fazlası olmaz. Hepimizin başı sağ olsun."

İmamoğlu, binanın 1987'de ruhsat verilen bir gece kulübü olduğunu vurgulayarak, "En son itfaiye raporu 2016'da veriliyor. 2018'de bir ruhsat yenilenmesi yapılmış ilçe belediyesi tarafından. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlatmış durumda. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Ona göre gerekirse komşuların tahliyesi gibi konularda destek olacağız. Yapı eski bir yapı." ifadelerini kullandı.

RUHSAT ALINMADAN KAÇAK TADİLAT

Beşiktaş Belediyesi yaptığı açıklamada, mekanda ruhsat alınmadan kaçak olarak tadilat yapıldığını duyurdu. 

Açıklamada “Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir. Şu anda bu konuda itfaiye, savcılık ve müfettişlerin soruşturması devam etmekte olup, sonucunda ayrıca bilgi verilecektir” denildi.

"İSG KANUNU VE İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN PİYASALAŞMAYA TERK EDİLMESİNİN SONUCU"

İSG Uzmanı ve gazetemiz yazarı Deniz ipek yangınla ilgili yaptığı açıklamada yaşanan ölümlerin 6331 sayılı İSG kanunu ile işçi sağlığı ve güvenliğinin tamamen insan ve halk sağlığı açısından bir hak olmaktan çıkarılıp piyasalaşmaya terk edilmesinin sonucu olduğunu belirtti.

Deniz İpek’in sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım şöyle;

“Kamu adına yürütülen işyeri çalışma, fabrika açma ve çevresel etki değerlendirmeleri izinleri kapitalistlerin işine gelecek şekilde tamamen işlevsiz hale getirildi. 6331 sayılı İSG kanunu işçi sağlığı ve güvenliği tamamen insan ve halk sağlığı açısından bir hak olmaktan çıkardı; piyasalaşmaya terk etti. Az tehlikeli sınıfta denilip işçinin,halkın can güvenliği önemsenmeyip,risklerden kaçınma ve bertaraf etme boş verilirse bir gün bir yerde bu kabul edilemez gerçek karşınıza çıkar işte. 29 can!" 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMO: Depremzedeye değil, enerji şirketlerine destek

SONRAKİ HABER

OSTİM’de seçim sonrası: Değişim devam etmezse bundan sonrası daha kötü olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa