02 Nisan 2024 16:28
Son Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2024 17:08

EMEP: Van'da Abdullah Zeydan'a karşı yapılan hukuksuz tutum seçim usulsüzlüklerinin devamıdır

EMEP: Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a yapılan hukuksuz, keyfi ve halkın iradesinin önünü kesmeye, meşru hakları çiğnemeye yönelik bu tutum, seçim usulsüzlüklerinin devamıdır.

Fotoğraf: Evrensel

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

EMEK Partisi (EMEP), Van'da Abdullah Zeydan'ın hakkının gasbedilmesine ilişkin yaptığı açıklamasında, "Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a yapılan hukuksuz, keyfi ve halkın iradesinin önünü kesmeye, meşru hakları çiğnemeye yönelik bu tutum, seçim usulsüzlüklerinin devamıdır" ifadelerini kullandı.

EMEP Genel Merkezi, açıklamasında, "Kayyum atanan illere yerel seçimlerin yapıldığı gün asker ve polislerden oluşan taşıma seçmen seferber eden AKP iktidarı, seçimden iki gün sonra ilk kayyum uygulamasına imza attı. DEM Parti yaratılan gerilimlere ve seçmen taşıma işlemine rağmen bölgede 10 ilin belediye başkanlığını kazandı. Van’da, yüzde 55,48 oranında oy alarak en yakın rakibi AKP Adayı Abdulahat Arvas’a karşı açık farkla kazanan Abdullah Zeydan’ın hakkı iktidar tarafından gasbediliyor" diye belirtti.

"MAHKEME KARAR KESİNLEŞMEDEN, YSK'YE DİREKTİF VERMİŞTİR"

Zeydan'ın adaylık başvurusu için memnu haklarını geri almış ve bütün hukuki gereklilikleri tamamlandığının vurgulandığı açıklamada, "Zeydan'ın başvurusu YSK tarafından kabul edilmişken, seçime iki gün ve mesai bitimine 5 dakika kala Adalet Bakanlığı idari bir yazıyla Zeydan’ın memnu haklarının tanınmasına itiraz etmiş, yetkili savcılık da bu yazıya itiraz ederek mahkemeye başvurmuş ve mahkeme de memnu haklar ile ilgili kararı geri alarak Zeydan’ın memnu hak talebini reddederek YSK’ya bildirmiştir. Mahkeme karar kesinleşmeden, hukuki süreçleri atlayarak YSK’ya direktif vermiştir" ifadelerine yer verildi.

EMEP, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a yapılan hukuksuz, keyfi ve halkın iradesinin önünü kesmeye, meşru hakları çiğnemeye yönelik bu tutumun, seçim usulsüzlüklerinin devamı olduğunu belirtti.

EMEP açıklamasına şu şekilde devam etti: "Yerel seçimlerde büyük bir hezimete uğrayan ve tek adam rejimine karşı bir güvensizlik oyu veren halka karşı bir rövanş siyasetinin başlatılacağının da ilanıdır. Kürt halkının tercihlerine göz göre göre yapılan bu hukuk tanımazlık ne sadece Zeydan’a ne de Kürt yurttaşlara yapılmıştır. Bu, ülkedeki seçme ve seçilme hakkının, daha önce de örnekleri sıkça görülen, iktidar tarafından gasp edilmesi uygulamalarının, son seçimlerin ardından ilk adımıdır. Halkın sandıkta ortaya koyduğu tercihleri tanımamanın somut bir örneği olan bu adım karşısında herkes ses yükseltmelidir. ‘Ben, devlet imkanlarını kullanarak güç yetirdiğim her şeyi yaparım’ anlayışının ürünü olan bu uygulamanın, gerekli düzeyde ses yükseltilmediği ve durdurulmadığı taktirde kendine yollar açacağı da kesindir. Kayyum uygulaması son bulsun. Halkın iradesine saygı gösterin."

"HIRSIZLIĞA, YALANA, TALANA, GASPA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Yaşanan gelişmelere dair Evrensel'e konuşan Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, Seçim öncesinde Kürt halkına tehditler ve baskılar yönelten tek adam rejiminin, Kürt illerinde halk iradesinin sandığa yansımaması için de taşımalı seçmenle, şiddet ve baskıyla darbe koşullarında bir seçim günü yaşattığını dile getirdi.

Seçim sonuçlarını göz göre göre değiştirmek üzere yaptığı hamlelerin yine halkın sandıklara sahip çıkması ve yapılan operasyonu teşhir ettiğini ifade eden Karaca, “Tüm baskılara rağmen iradesine sahip çıkan Kürt halkı, AKP kayyumlarını gönderdi. Halen seçim usulsüzlükleriyle gasbedilen il ve ilçe sonuçları var ve DEM Parti çağrısıyla bu usulsüzlüklere karşı itiraz etmek için toplanan halka polis tazyikli sularla, biber gazlarıyla saldırıyor. Yargıyı bir şiddet aparatı olarak kullanan iktidar, Van Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan şahsında iradesini gösteren Van halkına yargı pususu kurdu. Van’da DEM Parti halkın yüzde 55’inin oyuyla seçildi. AKP’nin aldığı oylar, DEM Parti’nin AKP’ye attığı farkın yarısı bile değil. Kürt halkının verdiği dersi büyük bir yüzsüzlükle ‘Sizi de iradenizi de tanımıyorum’ diyerek yanıtlıyor tek adam rejimi" diye konuştu.

‘KAYYUM POLİTİKALARINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE’

Hukuksuzluğun, demokratik hakların gasbının, anayasa yasa tanımazlığın adı olan AKP’nin Zeydan kararıyla gözü dönmüşlüğünü ortaya serdiğine işaret eden Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayyumlarla irade gaspı sökmeyince, yeni bir kayyum yöntemi arayışıyla YSK kararlarını kullanan AKP, bu uygulamalarla halkı geri püskürtemeyeceğini anlayacak, halkın iradesine sahip çıkma mücadelesi bu dersi de verecek. Ancak Kürt illerinde seçim öncesinde, seçim günü ve şimdi yaşanan bu tablonun tüm emek ve demokrasi güçlerince bir mücadele gündemi haline getirilmesi gerekiyor. Biz Emek Partisi olarak, daha önce kayyum politikalarına karşı nasıl Kürt halkıyla birlikte mücadele etmişsek, şimdi de yeni versiyon kayyum politikalarına karşı omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Tüm emek ve demokrasi güçlerinin bu gasplara karşı birlikte mücadele etmesi ülkenin demokratikleşmesi ve tek adam iktidarının geriletilmesi için acil bir gündemdir. Van’da ve ülkemizin tamamında halk iradesine darbe vurmak isteyen kayyum politikalarına karşı Dem Parti ile dayanışma içinde olacağız.” (H)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da üç gencin ölümüne neden olan alkollü sürücü tahliye edildi

SONRAKİ HABER

İngiltere’de silah şirketinin çatısından seslendiler: Özgür Filistin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa