03 Nisan 2024 11:06
Son Güncellenme Tarihi: 03 Nisan 2024 16:02

Siyasi parti ve kurum temsilcileri Van'da seçim gasbına karşı bir araya geldi

Abdullah Zeydan’a ait mazbatanın AKP’li adaya verilmesi üzerine Van'da protestolar devam ediyor. Kurum ve siyasi parti temsilcileri seçim gasbına karşı Van'da bir araya geldi.

Fotoğraf: MA

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Van'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesine tepkiler bugün de sürüyor. Kentte esnaf kepenk açmadı. 7 noktadan yürüyüşler yapıldı. Yüzlerce kişi, sık sık "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganları attı. Pek çok kurum ve siyasi parti temsilcisi de kente geldi, engellemelere rağmen yürüyüş gerçekleştirdi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "31 Mart’ta kaybettiniz. Bu yanlış hesaptan dönün" diye seslenirken Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları da Abdullah Zeydan’a mazbatası iade edilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesine karşı eylemler sürüyor. Bazı yerlerde polisler yürüyüşe geçen kitleye müdahale etti. Polislerin gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalesine rağmen birçok noktadan Cumhuriyet Caddesi’ne gelişler devam etti. 
 
DEM Parti de Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını kentte gerçekleştirdi. Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında yapılan toplantının ardından yürümek istedi. Ancak engelle karşılaştı.

KURUM VE SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ ENGELLENDİ

Kentteki Perihan AVM önüne gelen aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, HDP Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Edanur İbrahimoğlu, Van Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Leyla Zana, Başak Demirtaş, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, TİP Genel Başkanı Erkan Baş SYKP Eş Başkanı Mertcan Titiz, EHP Başkanı Hakan Öztürk, TÖP Sözcüler Kurulu üyesi Pelin Kahiloğulları, milletvekilleri ve MYK üyelerinin olduğu siyasetçiler ve kurum temsilcileri Feqiyê Teyran Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis engeliyle karşılaştı. Polis gazla müdahale etti.

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, yaptığı açıklamada her yerde mücadeleye sahip çıkılması ve Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Bir süre siyasi parti temsilcilerinin Perihan AVM önünden Feqîyê Teyran Parkına yürümesine izin verilmedi. Daha sonra yeniden yürüyüşe başlandı.

Basın açıklamasına katılanlar

"YARGI DARBESİYLE VAN HALKININ İRADESİNİN GASBEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Yürüyüşün ardından açıklamalar yapıldı. İlk olarak söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, siyasi ve yargı darbesiyle Van halkının iradesinin gasbedilmesine izin vermeyeceklerini belirterek "Halkın iradesine kimse kastedemez. Zannediyorlar ki haksızlığı sineye çekeceğiz. Bu hukuksuz, haksız, Kürt halkının iradesinin yok sayan anlayışa itiraz edeceğiz. Van halkının, gençlerin, kadınların iradesini, mazbatasını teslim edilmesi için çağrı yapıyoruz. YSK'ye seslenmek istiyorum; bu siyasi komplonun aleti olmayın. Sizler Abdullah Zeydan'a kendi elinizle onay verdiniz. Kararınızın arkasında durun. baskı altında kalmayın. Halkın gözü doğru, adil karardadır" dedi. AKP'li adaya da seslenen Bakırhan, "Kürtsen, insansan, inançlıysan bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme. Mazbatayı kabul etme. Yarın Van sokaklarında gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın. Bu halkın iradesini gasbetmek isteyen AKP-MHP iktidarının yanında durma. Kürt halkı onurludur, kumpasa alet olmayanları unutmaz" dedi.

DEM Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da "Bu itiraz resmi sonuç alana dek, itirazımız kabul edilebilene, mazbata verilene dek mücadelemiz devam edecek. Burada olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Açıklama Başak Demirtaş, Leyla Zana, Mahmut Tanal, Erkan Baş, Seyit Aslan, Hakan Öztürk, Pelin Kahiloğulları ve Neslihan Şedal'ın konuşmalarıyla devam etti. Dayanışma mesajlarının verildiği konuşmalarda halkın iradesine saygı duyulması çağrısı yapıldı.

ZANA: KÜRTLERE SAYGI DUYUN

Siyasetçi Leyla Zana, "Van, Kürt halkının ve Kurdistan’ın baş tacıdır. Duruşunuzu ve iradenizi kutluyorum. Bu iradeniz ve sahiplenmeniz tüm Türkiye’ye, her yere ulaştı. Sizin direnişiniz şeref ve onur direnişidir. Gün direniş günüdür. Size yapılan bu hukuksuzluğu, bu zulmü kabul etmiyoruz. Hiç kimse Kürt halkının iradesine basit yaklaşamaz. Hukuk size de lazım olacak. Yarın öbür gün siz de hukuka ihtiyaç duyacaksınız. Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Kürt halkına saygı duyun ve bu karardan dönün” çağrısı yaptı.

TANAL: TUZAK VAR

CHP heyetinden Mahmut Tanal, "Genel Başkanımız Özgür Özel’in dayanışma mesajını getirdim. Burada bir tuzak var. AKP burada suç işlemiştir. 85 milyon insanın bunun için suç duyurusunda bulunması gerekiyor” dedi.

BAŞ: HEP BİRLİKTE DİRENECEĞİZ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Kürt halkının iradesini baskıyla, zorla gasp etmeye çalışanlara karşı hep birlikte direneceğiz. Bugün sadece sizin iradenizi değil tüm Türkiye’nin iradesine ipotek konuluyor. Bu saldırıyı herkese yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. O mazbata alana kadar bu mücadelemizi sürecek” diye konuştu.

ASLAN: TESLİM OLMAYACAĞIZ

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, "Bu gaspa karşı asla teslim olmayacağız. Saray darbesine karşı Kürt ve Türk halkı birlikte hareket edecek. Biz Van halkının iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Bu ülkede tek adam iktidarı karşısında Kürt ve Türk halkının iradesi kazanacak. Bu rejim alaşağı edilecektir" dedi.

ÖZTÜRK: BU ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ

EHP Başkanı Hakan Öztürk, "Sizinle aynı yolda yürümek için buraya geldik. Bu ülkede 150 yıldır seçim yapılıyor ne oldu da şimdi bu seçim engelleniyor. Bu, Kürt halkına uygulanan bir zulümdür ve bunu kabul etmiyoruz. Türkiye’de hangi hukuk uygulanıyorsa Van’da, Diyarbakır’da da aynı hukuk uygulanmalıdır. Kürt halkı asla yalnız yürümeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

KAHİLOĞULLARI: AKP SUÇ İŞLİYOR

TÖB Sözcüsü Pelin Kahiloğulları, "AKP-MHP iktidarı suç işliyor. AKP-MHP ittifakı yenilecek ve biz kazanacağız” dedi.

ŞEDAL: DİRENMEYE DEVAM

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, "Bu onur, Van halkının, kadınların, gençlerin onurudur. İki gündür halkımız direniyor ve direnmeye devam ediyoruz. AKP adayına sesleniyoruz; Biraz haysiyetin, onurun varsa o mazbatayı almaz, halkın iradesine saygı duyarsın” dedi.

ZEYDAN: VAN'IN ONURUNU KORUYACAĞIZ

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, “Van halkının onurunu, gururunu koruyacağız. Biz sadece Van halkının değil, 85 milyonun da aynı zamanda onurunu koruyacağız” diye konuştu. 

Kentte dün başlayan protesto eylemleri sahur saatine kadar devam etti. Esnaf kentte bugün kepenk açmadı.

ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Polis sabah saatlerinde yüzlerce eve baskın yaparak, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Xaçort Mahallesi Sürmeli sokakta da evlere baskın yapıldı.

6 İLDE 89 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınanların sayısını 89 olarak açıkladı. Açıklamaya göre, Van'da 26, Yüksekova'da 29, Hakkari'de 9, Siirt'te 4 Batman'da 5, Şırnak'ta 10 ve İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 kişi gözaltında.

TAKVİYE POLİS EKİPLERİ GETİRİLDİ

Halkın tepkisinin yükselmesi üzerine çevre kentlerin tümünden Van’a binlerce polis sevk edildi. Sevk edilen polisler halen kayyım yönetiminde bulunan Van Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ile kent merkezine taşındı.

Sabah saatlerinde kentin tüm işlek caddelerinde park eden belediye otobüsleri içerisinde polislerin olması dikkat çekti. Kentin tüm ara sokaklarına TOMA’lar yerleştirildi, ana arterlerde de çevik kuvvet polisleri bekletildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme İdaresi, 5 ilde aralarında şeker fabrikası da olan 6 taşınmazın satışını onayladı

SONRAKİ HABER

Yargıtay Başkanı seçimin 15. turunda da belirlenemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa