Alaçatı Port hafriyat çöplüğü oldu
Çeşme Alaçatı Port inşaatı nedeniyle yaşanan çevre felaketlerine bir yenisi daha eklendi. Çeşme-Yarımada Çevre Derneği, Alaçatı Port’ta yaşanan tahribata dikkat çekerek yetkilileri göreve çağırdı.
Fotoğraf: Mustafa Ünsal
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in doğal ve kültürel açıdan zengin ilçelerinden Çeşme’de doğaya yönelik tahribat hız kesmeden sürüyor. Dünyanın en önemli sörf merkezlerinden birisi olan Alaçatı, inşaat moloz döküm alanına döndü. Alaçatı sulak alanında (Alaçatı Port) kanuna aykırı devam eden inşaatlara bir de hafriyat çöplüğü eklendi. Mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen 150'nin üzerindeki kuşun üreme ya da göç güzergahı üzerindeki bulunan alanda çevre felaketi yaşanıyor. Alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip 50-60 dönüm araziye inşaat molozu döküldü. Uygulamaya tepki gösteren Çeşme-Yarımada Çevre Derneği, Alaçatı Port inşaatından çıkan molozunun halkın ve orada yaşayan kuşların yaşamını tehdit ettiğini duyurdu.
ENDEMİK BİTKİLER TEHLİKE ALTINDA
Küçük dere yataklarının da bulunduğu araziye 50 bin metreküpe yakın moloz ve inşaat atığı döküldüğü bilgisini paylaşan Çeşme-Yarımada Çevre Derneği, “Doğal yaşam alanı yok ediliyor. Rüzgar etkisi ile alandan çıkan toz fırtınası etraftaki evlere ve kuş cennetindeki hayvanlara ulaşarak, çevre ve insan sağlığına zarar veriyor” dedi.
"KIYI KANUNUNA AYKIRI"
Alaçatı Sulak Alanı'nın bulunduğu bölgede “kıyı kenar çizgisi” tespiti yapılmadan başlanan inşaat faaliyetleri devam ederken, yaşanan hafriyat çöplüğü tehlikenin boyutlarını bir kat daha artırdı. Söz konusu alanda sürdürülen inşaat faaliyetlerinin durdurulması için çevre örgütleri ve meslek odaları çağrıda bulunmuştu. Alanda hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyetine yönelik yasal yaptırım uygulanmadığı için tahribat devam ediyor.
BELEDİYE TEBLİGAT YAPTI
Vatandaşların şikayeti üzerine Çeşme Belediyesinin tespit yaparak çöpü döken Alaçatı Ticaret Ltd. Şti.'ne alanın temizlenmesi için tebligat yaptığı öğrenilirken, şirketin alanda yarattığı tahribatı temizlemek yerine, inşaata ve çöp dökmeye devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Çeşme-Yarımada Çevre Derneği yetkilileri doğa tahribatının önlenmesi için çağrı yaparak “Yeni görgüsüz kent soylularına özel, önüne tekne, arkasına araba park edilecek villa yapma amacı ile halkın denizini, kuşların yaşam alanını tahrip ve gasp etmeye kimsenin hakkı yoktur, yaptığımız eylemlere rağmen Alaçatı’ya ihanet devam ediyor. Resmi kurumları göreve davet ediyoruz” çağrısını yineledi.