Mekan suç saçıyor, sahipleri suç makinesi
Kaçak tadilat sırasında yangın çıkan Beşiktaş’taki gece kulübünde tadilatın bir an önce bitmesi için komiden garsona, aşçıya dek pek çok personelin gece yarılarına kadar çalıştırıldığı ortaya çıktı.
Evrensel/ Nisa Sude Demirel
Murat UYSAL
Nisa Sude DEMİREL
İstanbul
Tadilat yapılırken çıkan yangında 29 işçiye mezar olan Beşiktaş Gayrettepe’deki Masquerade Club isimli mekan da sahipleri de suç saçıyor. İşçilerin çoğunun yanarak değil boğularak öldüğü çıkan ihmallerle dolu yangınsa Masquerade’de işlenen son suç oldu.
Beşiktaş Gayrettepe bulunan 1987’den beri farklı isimlerle eğlence mekanı olarak işletilen Masquerade Clup oldukça popüler bir yer. Bir apartmanın eksi ikinci katında bulunan, iş insanlarının, sanatçıların, ünlü futbolcuların uğrak mekanı Masquerade, mahalleli tarafından geceleri önünde oluşan 200 metreyi aşan kuyruklarla, karanlık ilişkileriyle, silahlı çatışmaları ve hesaplaşmalarıyla biliniyor. Yangının ardından mekanın bulunduğu mahalleye ve yaralı işçinin müşahade altında tutulduğu hastaneye gittiğimizde de gördüğümüz sokağın dört bir yanını tutan, mahallelinin bahsettiği gibi ‘karanlık’ tipler oluyor.
Her yıl ramazan ayı gelince mekanın kısa süreliğine tadilata girdiğini anlatan mahalleli bu yıl da öyle bir döneme girdiğini yangının mekan tadilattayken çıktığını ancak komilerin garsonların mekana gelip gitmeye devam ettiğini söylüyor. Masquerade’nin internet sitesinde de bu tadilat tarihi 10 Mart-10 Nisan tarihleri olarak duyurulmuş.
2 Nisan günü saat 13.00 sıralarında çıkan yangının ardından hayatını kaybeden işçi sayısının sürekli artması en sonunda 29’a dayanmasıyla akıllara, “Bir tadilat için kaç işçi çalışabilir?” sorusunu getirdi. Nitekim yangının ardından bölgeden açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tadilat için, “Kaçak bir müdahale yapılmış” derken içerideki işçi sayısına ilişkin ise “Bu kadar işçinin orada olması bir soru işareti” demişti.
Bu soru işaretini yangından kurtulan işçiler ve mahalle esnafı aydınlatıyor. İşçilerin yangından sonra kaldırıldığı Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde görüştüğümüz işçi işe sabah erken saatte başladıklarını gece 00.00’a kadar çalıştıklarını anlatıyor. Mahalle esnafı ise komisinden garsonuna kadar tadilatın bir an önce bitmesi için işi tadilat olmayan personelin tadilat için çalıştırıldığını anlatıyor.
AİLELER TADİLATTAN BİHABER
Yangından çıkarılan işçiler Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesine ve Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesine götürülüyor. Okmeydanı’ya götürülen tüm işçilerin hayatını kaybettiğini öğreniyoruz. Kederli işçi yakınlarının yanı sıra kimi işçilerin çalıştığı taşeron şirketin sorumlusu da hastanede, “Bizim işçiler kapıya yakın çalışıyordu. Çıkabilmiş olmaları gerekiyor, nasıl çıkamadılar anlamadık” diyor. O gün işe gitmediği için hayatı kurtulan bir işçi, ses yalıtım malzemelerinden söz ediyor. Onların tutuşmuş olabileceğini o sayede yangının büyümüş olabileceğini söylüyor. İşçi elektrik, kaynak, inşaat birçok işin bir arada yapıldığını anlatıyor.
Daha sonra otopsi için Yenibosna Adli Tıp Kurumuna götürülen işçi cenazelerini almak için kurumun önünde bekleyen ailelerden birkaçı yakınlarının tadilatla işlerinin olmadığını anlattı. Bir işçi yakını, “İki yeğenim orada çalışıyordu. Mutfakta çalıştıklarını söylemişlerdi. Mutfak işletmenin arka kısmındaymış muhtemelen arkada kaldıkları için çıkamadılar ama tadilatla ne alakaları var onu bilmiyorum” diyor.
TADİLATLA İŞİ OLMAYAN PERSONEL TADİLATTA ÇALIŞTIRILIYORDU
Masquerade’de çalışan bir başka işçi tüm bu muğlaklığı dağıtacak ifadelerde bulunuyor, “Ramazan ayı geldiğinde her zaman böyle tadilat olur, bu sene biraz daha büyük bir şey yapılıyordu. Bu yüzden daha fazla işçi çalışıyordu. İşletmenin kendi personeline de tadilat boyunca izin yapmak yerine çalışmak isteyen gelsin çalışsın denildi. Hem iş daha hızlı biter hem işçiler parasız kalmaz. İçeride 13-14 tane Masquerade personeli vardı hemen hemen tadilat için dışarıdan gelenlerle yarı yarıya çalışıyorlardı. Tadilat esnasında getir götür işlerine bakıyorlar ustalara yardımcı oluyorlardı” diye anlatıyor. İşçinin bu anlattıkları tadilat sırasında kominin, garsonun, aşçının orada ne işi olduğunu açıklıyor.
"İKİ KAPIDAN BİRİ KAPALIYDI İŞÇİLER ÇIKAMADI"
İşçinin yangının nasıl çıktığına dair söyledikleri ise Şehzade Şazi Şekergümüş’ün sosyal medya hesabından paylaşmış göründüğü gibi birçok işin aynı anda yapılmasından kaynaklandığını, işi tadilat olmayan işçileri tadilatta çalıştırmanın yanı sıra iş güvenliği önlemlerinin de alınmadığını ortaya çıkarıyor. İşçi, “Kaynak yaparken çıkan kıvılcımlar orta yerde duran yalıtım malzemelerine sıçrıyor, bu malzemeler hızla alev alıyor ardından alevler oksijen tüpüne ve sis makinelerine ulaşıyor. Sonucunda çıkan gazdan zehirlenen işçiler ölüyor. Yanan çok az işçi var, yanan olmuşsa da öldükten sonra yanmıştır” diyor. İşçilerin dışarıya çıkamamasına, 2 binden fazla kişinin katıldığı partilerin düzenlendiği işletmenin bir yangın çıkış kapısının olup olmamasına ilişkin çok çarpıcı şeyler söyleyen işçi, “Zaten mekanın iki kapısı var. Ana giriş kapısı dediğimiz caddeye bakan kısım ve VİP kapı dediğimiz arka taraf. Tadilat olduğu için pasaja bakan ana kapı zaten kapalı. İşçiler de mal giriş çıkışı da VİP kapıdan yapılıyor. Yangın çıkınca kapalı olan ana kapıdan çıkamayan işçiler VİP kapıya da yangın nedeniyle ulaşamıyor” diye anlatıyor.
Olayın ardından olay yerine giden Avukat Melike Polat, “Olayın ardından gittiğimizde itfaiye artık soğutma işlemine başlamıştı. Zaten kulübün tek kapısı varmış, bir de mal kabul kapısı var. O gün mal kabul kapısının önünde eşyaların taşındığı araç varmış. Bunun da işçilerin çıkışını zorlaştırdığını söylüyordu olay yerine gelenler” diyor.
"İŞ YERLERİ VE KONUTLAR DÜZENLİ OLARAK DENETLENMELİ"
Yaşanan olaya dair değerlendirmelerde bulunan makine mühendisleri odası (MMO) üyesi İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir MMO olarak olay yerinde inceleme yapmak istediklerini ancak engellendiklerini bu nedenle dışardan bir gözlemle konuşabileceğini söyledi. Edindikleri bilgilere göre acil çıkış kapısının olmadığını söyleyen Bilir, “Benzeri durumlar çok sayıda eğlence yerinde de gözlenmektedir. Bu tür yerlerde hem çalışanlar hem ziyaretçiler açısından çok sayıda insana zarar verecek başka olayların olması muhtemeldir. Belediyeler başta bu şekildeki çok sayıda insanın bulunduğu ve yangın riski yüksek yerler olmak üzere, iş yerlerini, konutları düzenli olarak denetlemelidir. Bu tür denetimler sadece ruhsat başvurularında veya şikayet üzerine olmamalıdır. Belediyelerin bu çalışmaları yangın konusunda uzman mühendislerle sürdürmeleri gereklidir” dedi.
‘ŞAZİ OLAYI NEYİN NESİ?’
Masquerade yangınla gündeme gelse de mekanın ve mekan sahiplerinin suçlarına uzun süredir göz yumuluyor.
Gece kulübünün işletmecisi uzun zamandır Şehzade Şazi Şekergümüş. Uzun süreler gece kulüplerinde korumalık yapan Şekergümüş, kendisini ve ailesini bu konuma argo deyimiyle “kapı tutarak” getirmiş. Şekergümüş, 2013’te Milliyet’ten Ersin Süzer’e verdiği röportajda “Bizler insanlara hizmet ediyoruz, hizmetkârız. Bu yüzden ekibimdeki kimse gidip başka mekanlarda eğlenemez” diyor. Kabarık sabıkalarla vale ya da koruma olunan bu mekanlardaki Şekergümüş’ün tavrı başarılı olmuş olacak ki, yine aynı röportajda ifade ettiği gibi onu yukarılara pek çok gece kulübünün sahibi de olan Emre Ergani taşımış.
Şehzade Şazi Şekergümüş, bundan 7 sene önce de Alaaddin Çakıcı’nın üvey oğlu Onur Özbizerdik’le gündeme gelmişti. Özbizerdik Ortaköy’de bastığı bir mekânın önünde bekleyen kişiye “Şazi nerede?” diye sormuştu. Bu olay gazetelere “Şazi olayı neyin nesi” sorularıyla yansımıştı. Masquerade’nin silahlı olayları ise hiç nadir değil. Kulübün bulunduğu mahallede konuştuğumuz esnaflar ayda bir gelen silah seslerinden şikayetçi. O silahlı kavgalardan basına yansıyanlardan yalnız üçü şu şekilde:
- 7 Mayıs 2016: Kimliği belirsiz kişilerle korumalar arasında çıkan tartışmada kişiler gece kulübüne silahla ateş edip kaçtı. 1’i ağır 2 kişi yaralandı.
- 2 Mayıs 2023: Özcan Şahin (23) ve Bedirhan Muhdatoğlu (21), Masquerade’den çıktıktan sonra çıkan bir kavganın ardından barın önündeki kalabalığa aracını sürdü. Vale Ali Sedat Özkan ve menajer Roşan Özbek’e çarptı. Özkan hayatını kaybetti.
- 23 Mayıs 2015: Mekana alınmayan 5 kişinin kurşunlarının başına isabet etmesiyle İsveçli turist Maggie Bagdgo hayatını kaybetti.
İsmi çeşitli suçlarla anılan tek Şekergümüş ise Şazi değil. Önce Mesut Şekergümüş geliyor. 2006’da ölen Şekergümüş’ün ismi ailenin iki küçük çocuğuna verilmiş. Mesut Şekergümüş, otopark mafyası olarak bilinen Erdal Kara ile çete oluşturmak suçundan yargılanan Hasan Derya Soy’a ait Range Rover marka cipten indikten sonra öldürülmüştü. Cipte yapılan aramada sahte nüfus cüzdanı, ehliyet ve Glock marka silah çıkmıştı. Ramazan Özaslan’ın liderlik ettiği Adıyamanlılar çetesi ile Hasan Derya Soy arasındaki husumet sonucu öldürüldüğü ortaya çıkan Şekergümüş’ün Soy’un adamlarından biri olduğu iddia edilmişti.
Bir başka Şekergümüş ise Necati. İstanbul’da futbolcu Gökhan Töre’nin vurulduğu -ismi 1OAK ve İstanbul Savage olarak da değişen- Bedroom gece kulübü Necati Şekergümüş’e ait. Şekergümüş aynı zamanda Namsar Restoran Turizm İşletmeciliği Anonim Şirketi ve Gümüş Turizm Dış Ticaret Limited Şirketi’nin de sahibi. Şekergümüş’ün ismi Sarallar çetesinin iddianamesinde de var. Davada sanık olarak ifade veren Necati Şekergümüş, Etiler'de bir mekanın işletmecisi olduğunu söylemiş, “Benim dışarıda onunla dostluğum baki, Uğur Saral benim kardeşim hiçbir şekilde korkmuyorum. Şikayetçi değilim” demişti.
Bir başka Şekergümüş ise diğer isimlerden daha uzak Bülent Şekergümüş. Diğer Şekergümüşler’le bağlantısı yalnızca sosyal medya hesaplarında görülen Bülent Şekergümüş’ün ismine 2021’de SAS Holding patronu Sibel Coşan’ın öldürülmesinde rastlanıyor. Şubat 2024’te karar duruşması görülen davada tetiği çeken Görkem Kılınç kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası alırken Bülent Şekergümüş de kasten öldürmeye yardım etmek suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Sanıklar aynı zamanda birden fazla kişi ile silahla nitelikli yağma suçundan 14’er yıl hapis cezası aldı.
Yangının ardından başlatılan soruşturmada 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlarınsa sicili kabarık. Ş.Ş.’nin kasten yaralamadan, sorumlu müdür İsmet Ş.’nin kasten yaralamadan, işletme müdürü Arda Arman P.’nin TCK 191, 6136 SKM, kasten yaralamadan ve Salim A.’nın cinsel tacizden suç kaydı var.