03 Nisan 2024 18:46
Son Güncellenme Tarihi: 03 Nisan 2024 23:34

YSK itirazı kabul etti, mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi

Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınmasına yönelik tepkiler ve protestolar sonuç verdi. YSK, mazbatanın Zeydan'a verilmesi kararı aldı. Zeydan halka seslendi: Onurunuza sahip çıktınız.

Abdullah Zeydan | Fotoğraf: MA

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Van'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisinden (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesi sonucu başlayan eylem sonuç verdi. Mazbatanın Zeydan'a verilmesine karar verildi.

DEM Parti X hesabından yapılan paylaşımda "Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir. Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd!" ifadeleri kullanıldı.

 

 

DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun, oy çokluğu ile aldığı kararı YSK'ye taşımıştı. İtirazı bugün gündemine alan YSK, AKP’li adaya verilen mazbatanın DEM Parti Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’a iade edilmesine karar verdi.

Mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyu ile Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti. Karara ilişkin YSK önünde açıklama yapan DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK'nin oy çokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek" diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun Van kararı kesinleşti ve yürürlüğe girdi. DEM Parti, "Bizim olanı geri aldık" dedi.

 

 

"KÜRT HALKININ NASIL ONURA SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERDİNİZ"

Kararın ardından Van sokaklarında kutlamalar yapıldı. Kutlamalarda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan, “Onurun, şerefin, haysiyetin yeri Van. Ne mutlu bize ki sizin gibi onurlu bir halkın evlatlarıyız. Bu meydanda halkın iradesine çökmek isteyen akbabalara bir şey söylemiştik. Bizim halkımız onurunu, iradesini tüm saldırılara karşı korudu. Biz sizin onurunuzu bu akbabalara yedirmeyeceğimizi söyledik. Siz, tüm baskılara rağmen, tüm kirli ilişkilere rağmen, para vaatlerine rağmen Kürt halkının nasıl onura sahip olduğunu gösterdiniz. 14 belediyenin 14’ünü alarak tüm dünyaya mesajınızı verdiniz. Siz, akbabalara rağmen bugün zindanlarda 125 gündür açlık grevinde olan yoldaşlarımızın, Demirtaşların, Kışanakların, Yüksekdağların, Bekir Kayaların, Nazmi Gürlerin o dört duvar arasındaki özgürlük umutlarını dirilttiniz. Artık kimse sizin iradenizi gasbetmeye aklından bile geçiremeyecek. Onurlu direnişinizi selamlıyor, teşekkür ediyoruz. Artık hizmet zamanıdır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığını kazanan Abdullah Zeydan’ın memnu hakları elinden alındı. Karar protesto edilirken Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verdi. Van il binası önünde açıklama yapan Abdullah Zeydan, "Bir yıl önce mahkemenin bana verdiği memnu hakların iadesi kararı kesinleştikten sonra biz bu evraklarla YSK'ya başvurduk. Mahkeme 1 yıl önce bana yasaklanmış haklarımın iadesini verdi!" diye vurguladı. 

DEM Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı tarafından cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala geri alındı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, seçimden önceki son iş gününde (Cuma), Zeydan'ın bir yıl önce aldığı memnu hakların iadesi kararını, savcılığın başvurusuyla aynı gün içinde Yargıtay denetimine tabi tutmadan kaldırdı.

ZEYDAN 2022’DE SERBEST BIRAKILMIŞTI

HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine karşı 4 Kasım 2016’da yürütülen gözaltı operasyonlarında tutuklanan Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan, 6 Ocak 2022’de serbest bırakılmıştı.

Memnu haklar, kişinin mahkumiyeti nedeniyle mahrum edildiği haklara deniyor. 

Mahkeme, Zeydan’ın ‘örgüte yardım etmek’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla yargılandığı davada Yargıtay’ın bozduğu kararda ısrar ederek, yine ‘örgüt propagandası yapmak’tan üç yıl bir ay 15 gün, ‘örgüte yardım etmek’ten beş yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, Zeydan’ın tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak, hükümle birlikte tahliyesine karar vermişti.

2019’DA YSK ELİYLE BAŞKANLIKLAR GASBEDİLMİŞTİ 

2019’da yapılan yerel seçimlerde HDP ile seçime giren ve seçimleri büyük farkla kazanan adayların mazbataları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla verilmedi. YSK gerekçe olarak kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi. YSK eliyle gasbedilen mazbatası verilmeyen resmi belediye eş başkanlar, Diyarbakır-Bağlar Belediye Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, Van-Çaldıran Belediye Eş Başkanı Leyla Atsak, Van-Edremit Belediye Eş Başkan Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, Van-Tuşba Belediye Eş Başkan Yılmaz Berki, Erzurum-Tekman Belediye Eş Başkanı Müzahit Karakuş, Kars-Digor-Dağpınar Beldesi Belediye Eş Başkanı Abubekir Erkmen oldu. Yine YSK’nin aynı kararıyla, seçilmiş 44 belediye meclis üyesi ve 3 il genel meclisi üyesi olmak üzere toplam 47 HDP’li meclis üyesinin mazbataları gasbedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mekan suç saçıyor, sahipleri suç makinesi

SONRAKİ HABER

16 barodan Van'daki çocuklara yönelik işkenceye tepki: Orantısız güç kullanımını derhal durdurun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa