05 Nisan 2024 16:55

İstanbul’da ikincisi gerçekleşen Tarihsel Materyalizm Konferansı başladı

İstanbul’da ikincisi gerçekleşen Tarihsel Materyalizm Konferansı bugün Kadir Has Üniversitesi yerleşkesinde başladı.

Paylaş

İstanbul’da ikincisi gerçekleşen Tarihsel Materyalizm Konferansı bugün başladı. Tarihsel Materyalizm 2024 İstanbul: Kriz ve Köktenci Dönüşüm Evrelerinde Akılcı ve Akıldışı Olanı Yeniden Düşünmek başlıklı konferans, Praksis dergisi, Sosyal Araştırmalar Vakfı, Türk Sosyal Bilimler Derneği ve Mülkiyeliler Birliği işbirliği ile  5-7 Nisan tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Yerleşkesinde yapılıyor. Bu sene konferansta 66 oturum, 2 genel oturum ve 1 kapanış oturumu yer alıyor. Oturumlarda, onlarca katılımcı sunuş gerçekleştirecek. 6 Nisan öğle arasında ise Historical Materialism dergisi ve kitap serisi editörleri olan Panagiotis Sotiris, Demet Şahende Dinler, Kaan Kangal ve Paul Reynolds ile bir tanışma etkinliği gerçekleştirilecek.

“MARKSİST ÇALIŞMALARIN BAĞINI KURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konferansın düzeleme komitesinden Cihan Özpınar, bu sene seçilen başlığı “Hem dünya olarak hem Türkiye olarak bazen gördüğümüz bazen de göremediğimiz, çalışma hayatından küresel kapitalizmin ekonomik mimarisinin inçliklerine kadar önemli bir değişim süreci içerisindeyiz. Bunların bazıları görülebilir oluyor bazıları görünemez oluyor. Bunu anlamlandırmak ve bunun içerisinde rasyonel olan nedir irrasyonel olan nedir sorularını kavrayabilmek adına böyle bir temayla çıkmaya karar verdik” diye anlattı.

Konferansın iki senede bir yapıldığını aktaran Özpınar, “Tarihsel materyalizm İstanbul konferansı aslında küresel tarihsel materyalizm konferanslarının bir ayağı. Bu konferansların asıl merkezi Londra’da yapılıyor her yıl. Bununla beraber konferansın ayakları var onlardan biri de İstanbul. Bu konferansı ilk düzenlerken ki amacımız Türkçe’deki Marksist çalışmaları hem teorik hem ampirik çalışmaların aslında dünyadaki çalışmalarla Marksist sorgulamalarla bağını biraz daha kurmaktı. Orta vadede bunu gerçekleştirmeyi umuyoruz. Bu konuda henüz yolun başındayız” dedi.

Konferans programına buradan ulaşılabilir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İYİ Parti Olağanüstü Kongresi, 27 Nisan'da toplanacak

SONRAKİ HABER

CHP'li Gökçen: Hatay'da 1455 oyumuzun yazılmadığını tespit ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa