İliç'teki maden faciasında toprak altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız’ın cansız bedenine ulaşıldı
Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta kimyasal içeren toprağın altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın cansız bedenine ulaşıldı. Yıldız bugün saat 16.00'da toprağa verilecek.
Fotoğraf: DHA
Erzincan İliç’te 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni sahasında siyanürlü liç yığının göçmesi sonucu toprağın kaymasının üzerinden 53 gün geçti, dokuz işçilerden birinin cansız bedenine bugün ulaşıldı.
Liç yığını altında kalan 9 maden işçisinden 53 gün haber alınamamıştı. Bugün yapılan arama kurtarma çalışmalarında göçük atlıda kalan 35 yaşındaki Uğur Yıldız'ın cansız bedeni bulundu.
Olayın ilk gününden itibaren başlatılan arama kurtarma çalışmalarında dün, önce Uğur Yıldız'ın da içerisinde bulunduğu kamyona ardından ise akşam saatlerinde Yıldız'ın cansız bedenine ulaşıldı. Uğur Yıldız'ın cansız bedeni kurtarma ekipleri tarafından toprak altından çıkarılarak otopsi yapılmak üzere gece saatlerinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesine getirildi. Yıldız´ın cenazesi burada yapılacak işlemlerin ardından yakınlarına teslim edilecek.
Öte yandan, Uğur Yıldız´ın cenazesi bugün saat 16.00'da, Erzincan'ın Otlukbeli ilçesi Avcıçayırı Köyü'nde yapılacak tören ile toprağa verilecek. Yıldız´ın cenaze törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar´ın da katılması bekleniyor.
NE OLMUŞTU?
Kanadalı SSR ve Çalık ortaklığındaki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen siyanürlü liç yığını 13 Şubat saat 14.28'de çöktü. Yaklaşık 10 milyon metreküp pasa 200 metrelik yamaçtan vadiye aktı. 9 işçi geniş bir alana yayılan pasanın altında kaldı.
Ayrıca olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 şirket yetkilisinden 6’sı tutuklandı. Tutuklanan 6 kişinin Baş Mühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiye Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Jain Ronald Guille olduğu belirtildi. İki kişi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.
Faciadan 5 gün sonra, 18 Şubat'ta SSR Madenciliğin Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müdürü Cengiz Demirci de gözaltına alındı. Demirci çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ASİL İŞVEREN KUSURLU BULUNMADI
Göçüğe ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu'nda asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü. Raporda asli kusur ise gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu. Öte yandan raporda faciaya yol açan denetimsizlik ve şirkete tanınan imtiyazlar konusunda herhangi bir siyasi sorumluluğa ise değinilmedi. (HABER MERKEZİ)