08 Nisan 2024 12:27

İMO’dan şantiye șefleri hakkında yönetmelik değişikliğine tepki: Yapı güvenliğinde risklerini büyütecek

İMO, şantiye șefleri hakkında yönetmelik değişikliğine tepki göstererek değişikliğin yapı güvenliği açısından riskleri büyüyeceği, mühendisleri şantiyelerden koparacağı uyarısında bulundu.

Arşiv fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu 6 Nisan 2024 tarihinde ‘Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişikliğe ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Daha önce yaptıkları uyarılarla yönetmeliğin yetersizliğine dikkat çektiklerini ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını ifade eden İMO, değişikliğin yapı güvenliği risklerini büyüteceğini, mühendisleri şantiyelerden koparacağını vurguladı.

“ŞANTİYE ŞEFLİĞİ KİLİT ROLDE”

Güvenli yapı üretimi için şantiye şefliği konusunda yürüttükleri çalışmalar sonucu “Şantiye Şefliği Hakkında Yönetmelik Değişiklik Taslağı” ve teknik raporlar hazırladıklarını ve bu raporları ilgili kuruluşlarla paylaştıklarını ifade eden İMO, şantiye şefliğinin deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye için güvenli yapı üretimi noktasında anahtar konumunda yer aldığını ifade etti.

Şantiye şefliğinin işçi sağlığı ve güvenliği açısından da önemli olduğunu ifade eden İMO, “Ne acıdır ki ülkemiz yıllardır işçi ölümlerinde Avrupa birinciliğini ve dünya üçüncülüğünü bırakmamaktadır. Bu işçi ölümlerinin büyük çoğunluğunun inşaat sektöründe yaşandığı herkesin malumudur. Dolayısıyla, iş kazalarına karşı alınacak önlemlerde müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra, şantiye şefliğinin yetkin kişilerce yürütülmesi hayati önemdedir” dedi.

Şantiye şefliğinin mevzuatta yer alan biçimi ve uygulamada yaşanan eksikliklerle çözümün değil sorunun bir parçası haline getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, yönetmelik değişikliğine ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Şantiye şefliğinin şantiyeden hiç ayrılmaması gereken bir görev olması gerekirken, bir mühendisin yapılan düzenlemelerle belirlenen metrekareye kadar 4 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Odamız açısından, şantiye şefliğinin daha esnek bir hale getirilmesi kabul edilemez bir durumdur. Tam tersine bir deprem coğrafyasına sahip olan ülkemizde şantiye şefliği 1500 metrekare üstü bütün işlerde tam zamanlı olarak yapılmalıdır.”

“MÜTEAHHİTLERİN BASKILARINA BOYUN EĞİYORLAR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının güvenli yapılaşma ve halk sağlığının sağlanması konusundaki asli sorumluluğunu, sınırsız serbestlik ve denetimsizlik isteyen yapı müteahhitliği müessesinin baskılarına boyun eğerek yerine getiremediğine dikkat çekilen açıklamada “Bu durum ve ciddiyetsizlik afet bölgelerindeki konut üretim ihalelerinde de kendini göstermektedir. İlgili ihalelerin idari ve teknik şartnameleri incelendiğinde; istenen anahtar teknik personelin nitelik ve sayısının işin muhtevasına bakılmaksızın rastgele belirlendiği, teknik şartnamelerin, etüt ve proje faaliyetlerinin yeterince önemsenmediği tespit edilmektedir” denildi.

Siyasi iktidara son değişiklikleri bir an önce iptal etme çağrısında bulunan İMO, “Bilime ve mühendisliğe kulak vererek konunun uzmanları ve meslek odalarıyla birlikte kamu yararına uygun düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz” dedi.

‌DENEYİM ŞARTI ERTELENDİ, METREKARE SINIRI ARTIRILDI

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği şunları içeriyor:

  • Kamu işlerinde; aynı ihale ve sözleşme kapsamında olanlar tek iş olarak kabul edilecek. Yönetmelikle belirlenen deneyim koşulları uygulanmayacak, deneyim koşulları idare tarafından belirlenecek.
  • Şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebileceği yapı alanı metrekare üst sınırları artırıldı. 1500, 2500 ve 4500 metrekare olan üst sınır 2025 sonuna kadar 5000 metrekare olarak uygulanacak.
  • Şantiye şefinin görev alabileceği belirli bir metrekare üzerindeki yapı alanı için getirilen deneyim şartı 2025 sonuna kadar ertelendi.
  • Afet Bölgelerindeki uygulamada, yönetmelikte şantiye şefinin görev alabileceği iş sınırını etkisizleştiren bir düzenleme ile aynı ilçe sınırları içerinde 250 metrekareyi geçmeyen işlerin toplamı 1250 metrekareyi bulana kadar tek iş sayılacak. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da 4 lokanta ve 1 üretim ve satış yerinde at ve eşek eti tespit edildi

SONRAKİ HABER

Akkuyu NGS’nin ‘saha polisleri’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa