09 Nisan 2024 09:11
Son Güncellenme Tarihi: 09 Nisan 2024 11:09

Tepkilerin ardından İsrail’le ticarete kısmi kısıtlama: 6 aydır jet yakıtı ve çelik gönderdiklerini itiraf ettiler

Ticaret Bakanlığı, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı açıkladı. Listede yer alan ürünler iktidarın aylardır "Gazze'ye gidiyor" diyerek reddettiği ticaretin itirafı niteliğinde.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ticaret Bakanlığı, bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı. Bakanlığın İsrail'e yönelik kısıtlama kararı 54 ürün grubunu kapsıyor. Kısıtlamanın Gazze'de ateşkes ilan edilene ve yardımlara izin verilene kadar yürürlükte kalacağı belirtilirken, bakanlığın kısıtladığı ürünler arasında ihracatı düşen ürünler yer alıyor. İhracatı en çok artan gruplarda ise bir kısıtlama yok. Ticaret Bakanlığınca "Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir" denilse de kısıtlanan ürünler listesinde uçak benzini ve jet yakıtı dikkat çekiyor.

Ticaret Bakanlığı kısıtlama kararını sosyal medya hesabından açıkladı. Kısıtlama getirilen ürünler arasında uçak benzini, jet yakıtı, alüminyum profiller, teller, boya, çelik borular, çelik kuleler, çimento, elektrik kabloları, inşaat demiri, inşaat makinaları, kimyasal gübreler, kükürt, madeni yağlar, vinçler olmak üzere 54 ürün bulunuyor. Bakanlığın İsrail’le ihracata kısmi kısıtlama getiren listesinde, ihracatı artan ürünler ise yer almıyor. Buna göre zeytin ve zeytinyağı, fındık ve mamülleri, meyve ve sebze mamulleri, tütün, tekstil, kuru meyve ve sebze ihracatı sürecek.

Bakanlık kısıtlama kararına gerekçe olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail aleyhinde soykırım sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan dava kapsamında alınan ihtiyati tedbir kararlarını öne sürdü. Kararların hukuken bağlayıcı olduğu belirtilen açıklamada, "Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek'te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir. Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır. Esasen, çok önceden bu yana, İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir." denildi.

KISITLANAN ÜRÜNLER LİSTESİ

İsrail'e ihracatı kısıtlanan ürünlerin tam listesi şöyle:

Alüminyum Profiller, Alüminyum Teller, Boyalar, Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller, Beton Mikserleri, Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları, Çelik Filmaşin, Çelik Kaplar ve Depolar, Çelik Köprü Aksamı, Çelik Kuleler, Çelik Profiller, Çimento, Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri, Demir-Çelik Tüm Teller, Ekskavatörler, Elektrik Kabloları, Elektrik Panoları, Fayanslar, Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri, Forkliftler, Granit, Halat ve Kablolar, Hırdavat Ürünleri, Hidrolik Yağlar, İnşaat Demiri, İnşaat Makinaları, İnşaat Yalıtım Malzemeleri, İnşaatta Kullanılan Camlar, Kimyasal Bileşikler, Kimyasal Gübreler, Klinker, Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar, Kükürt, Madeni Yağlar, Makaralı Zincirler, Mermer, Metal İşleme Makinaları, Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar, Mineral Gübreler, Motor Yağlanı, Paletier, Plastik Borular, Sandviç Paneller, Seramikler, Solvent Boyalar, Tel Çekme Makinalan, Testere Makinalan, Tuğlalar, Uçak Benzini ve Jet Yakıtı, Vernikler, Vinçler, Yapıştıncılar ve Tutkallar ve Yassı Çelik Ürünleri.

İHRACATI ARTANLAR LİSTEDE YOK

Öte yandan ihracatı artan ürünlerin bakanlığın kısıtlama listesine alınmadığı görüldü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ilk üç ayda geçen yıla göre ihracatı kısıtlanan ürünlerden; çelik ihracatı yüzde 53, çimento ihracatı yüzde 40, demir ihracatı yüzde 24 düşmüştü. Bu ürünlerde kısıtlamaya gidilirken, ihracatı artan ürünler kısıtlama listesine konulmadı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 213,  fındık ve mamülleri ihracatı yüzde 51, meyve ve sebze mamulleri ihracatı yüzde 53, tütün ihracatı yüzde 20, tekstil ihracatı yüzde 12, kuru meyve ve sebze ihracatı yüzde 43 artmıştı.

Türkiye'den İsrail'e Ekim 2023'te 328 milyon dolar, kasımda 300 milyon dolar, Aralıkta 396 milyon dolar, Ocakta 318 milyon dolar, Şubatta 395 milyon dolar, Mart ayında 423 milyon 83 bin dolar olmak üzere toplam 2 milyar dolar civarında ihracat yapıldı.

"KİRLİ, KANLI TİCARETİN İTİRAF BELGESİ"

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, karara dair yaptığı paylaşımda "Kirli, kanlı ticaretin itiraf belgesi... Ağızlarını her açtıklarında "Yok öyle bir şey" diyenler, halkın tepkisine yenildiler. Yetmez! İsrail ile yapılan bütün ikili anlaşmalar iptal edilmelidir. Filistin halkının insanca yaşayacağı ekonomik ve sosyal koşullar için her türlü destek sağlanmalıdır. Ülkedeki ABD ve NATO üsleri derhal kapatılmalıdır" çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 'İsrail'in jet yakıtları Türkiye'den' haberlerine ilişkin açıklama yaptı.

Başkanlık, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verdi.

"TİCARET SONLADIRILSIN" TALEBİNİ DİLE GETİRENLER SUÇLANDI 

Türkiye'nin, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını sürdürürken İsrail'e ihracatı devam ettirmesi tepkilere neden olmuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün "İsrail Türkiye'nin yardımlarına engel oluyor. İsrail'e yönelik yeni tedbir almayı kararlaştırdık" açıklaması yapmıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye mart ayında İsrail’e 423 milyon 83 bin dolar büyüklüğünde ihracat yaptı. 

İsrail’in 6 aydır Filistin’de sürdürdüğü katliamlara rağmen Türkiye'nin İsrail ile ticaretin sürdürülmesine tepkiler yükselirken, iktidar tepkilere karşı dört bir koldan savunma ve suçlamaya geçmişti. İstanbul Valisi Davut Gül dün protestocuları “beşinci kol” diyerek casuslukla suçlamış, yandaş medya ise İsrail’le ticaretin aslında Filistin’e giden ürünler olduğunu öne sürmüştü. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de eleştirilerin odağındaki Erdoğan’ı "Cumhurbaşkanımızın Filistin konusundaki tutumuna ilişkin saldırılar mesnetsiz, haksız, izansız ve hukuksuzdur" diyerek savunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Gazze’de belediye binasını vurdu, belediye başkanı hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Altının gramı 2 bin 430 liradan işlem görüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa