09 Nisan 2024 17:45
Son Güncellenme Tarihi: 09 Nisan 2024 21:35

İş bırakan Altındağ Belediyesi işçileri: Hakkımızı almadan bir yere gitmiyoruz

Haklarını alıncaya kadar iş durduracaklarını ifade eden Altındağ Belediyesi işçileri, bütün bölümlerden işten atmaların sürdüğünü, sayının 70’e dayandığını anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Demir KAYA
Ankara

Ankara’da Altındağ Belediyesi işçilerinin, ek protokol zammının ödenmemesine karşı başlattığı eylem bugün de devam etti. En az 70 işçi işten atılırken, ağır çalışma koşullarına rağmen düşük ücret aldıklarını belirten işçiler, “Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Almadan da bir yere gitmeyeceğiz” dedi. 

 

 

Altındağ Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmeden doğan geriye dönük alacaklarının 8 ay boyunca ödenmemesine karşı bir ay önce belediye önünde eylem başlatmış, direniş sonucunda ücretler yatırılmıştı. Kazanımın ardından yatırılacak ilk ayın ücretleri ise eksik yatırıldı.

İmzalanan ek protokol ile yüzde 30 zam alan işçilerin ek protokol zamları yatırılmadı. İşçiler bunun üzerine önceki gün Fen İşleri Kampüsünde eylem başlattı. Eylem boyunca ne belediyeden ne de Hizmet-İş’ten yetkililerin geldiğini söyleyen işçiler yeni seçilen AKP’li Veysel Tiryaki’nin ilk iş olarak işçi kıyımına başladığını belirtti. Haklarını alıncaya kadar iş durduracaklarını ifade eden işçiler bütün bölümlerden işten atmaların sürdüğünü, sayının 70’e dayandığını anlattı.

"KENDİMİZİ ONA GÖRE AYARLADIK"

Ücretlerin eksik yatırılmasına tepki gösteren bir işçi, “Ona göre kendimi ayarlıyorum ben. 50 bin TL kredi çektim, içeri girdim şimdi. Sonra yatacak diyorlar ama nasıl güvenelim? Eskiden yaşadıklarımız belli. Bütçede personele ayrılan pay yok mu? Kafalarına göre ödeme yapamazlar. Emek veriyoruz biz burada” dedi.

Bir işçi, “15 gün çöp toplamasanız da sıkıntı yok diye gözdağı veriyorlar. Herkes hakkında tutanaklar tutuldu. Yetkili falan da gelmiyor. Demiyorlar bir şey. Bayram zamanı yapılacak iş mi bu? Herkes kendini ayarlıyor alacağı maaşa göre. Borca girip ev taşıyanlar var. Maaş bir yatıyor 22 bin TL. Dalga geçer gibi” dedi.

"FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ VERİLMİYOR"

8 ay ücretlerinin ödenmediğini hatırlatan bir işçi de şöyle konuştu: “Geçen sene vereceği parayı bu sene verdi. 6. ayda vergiye girecek iken 2-3 ay içinde vergi dilimine soktular bizi. 8 bin az para değil. Fazla mesailerimiz yatırılmıyor. Birçok hakkımız verilmiyor. Doğru düzgün et girmiyor eve. Asgari ücretin altında yaşıyoruz. Bizim hakkımız bu. Çalışıyoruz, kazanıyoruz. Hakkımızı almadan bir yere de gitmiyoruz.”

Çalışma koşullarının ağır olduğunu söyleyen bir başka işçi de “Ben toz toprağın içinde çapa yapıyorum, diğeri köpek tüyünün içinde. Adamın ciğerine gitse ne olacak? Çöp toplayanların durumu belli... Zaten ağır iş yapıyoruz bu maaşa. Fazla mesai olduğu zaman direkt çağırıyorlar, gelemem desen tutanak tutuluyor. Annem ameliyatlı, ona bakmaya gideceğim dedim. Nöbet yazmayın dedim. Bayramın ikinci gününe nöbet yazmışlar. Bayram tatili zaten yok. Şimdi bayram da yok” diye konuştu.

"ASIL KIYIM BAYRAMDAN SONRA"

Bir başka işçi de “Bayramda bir yere gitmeyi geç, şimdi çocuğum ayakkabı istediğini yazmış, mesaj atmış. Ne diyeceğim ben, ne yapacağım? Yüzüne bakamam böyle. Bunun gibi birçok örnek var burada. Yazıktır. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz” dedi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye tepki gösteren bir işçi de “İşçisi burada eylem yaparken adam iftar yaptırıyor. Veterinerlikten temizliğe yollandım sürgüne. Ya çık diyor ya yap diyor. Hiçbir gerekçe sunmuyor. Bunlara bu yetkiler verildiği için işçi bu halde. Eski başkan da sürüyordu yenisi de sürüyor. Ama asıl kıyım bayramdan sonra” dedi.

500 kişinin yerinin değiştirildiğini söyleyen bir işçi de “Ya sürgün ya isten atmakla tehdit ediliyoruz. İnsanları çöpe verip, yıldırmaya çalışıyorlar. Daha mazbatasını almadan başladı bir de” dedi.

"KARAR MECLİSİN DEĞİL"

Altındağ Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ülkü Altundaşar, işçilerin yanına gelerek geçtiğimiz gün yapılan Meclis toplantısına ilişkin bilgi verdi. Meclis gündeminde böyle bir gündemin konuşulmadığını ifade eden Altundaşar, “Meclisin böyle bir kararı yok. Belediye Başkanı yetkilerini kullanarak, böyle bir karar vermiş. Kararı dahi göremedik. Fakat sürecin takipçisiyiz. Yanınızdayız” dedi.

"ÇÖPLERİN TOPLANMASI BİZİ ZAYIFLATIR"

Fen İşleri Kampüsünde işçiler bekleyişlerini sürdürürken, Ankara Büyükşehir Belediyesinin çöpleri toplamaya başladığı bilgisini verdi. Evrensel'e konuşan bir işçi, "Valilikten yazı gitmiş ABB'ye. Onlar da çöpleri toplamaya başlamış. 3 çöp konteynerinden 1 tanesini topluyormuş ama. Yine de bu bizi zayıflatır" dedi.

"TEMİZLİĞİ TAŞERONA VERECEKMİŞ"

Müdürlerin işçilere haber gönderdiğini anlatan işçi şöyle devam etti: "Tiryaki, geri adım atmayacağını söylemiş. Hatta temizlik bölümünü taşerona vereceğim demiş. Ama bizim gitmeye niyetimiz yok. Çöp arabaları çıkarsa ve engellemeye çalışırsak polisler müdahale edeceklerini söyledi."

Gece vardiyasından işçilerin de kart basması engellendi. İşçiler duruma tepki göstererek, "Vardiya müdürü de bize karşı tutanak tutabilir. Bastırmadıklarını kanıtlayıp, tutanak tutturalım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Antep'te işçilerin bayram ikramiyeleri gaspediliyor

SONRAKİ HABER

İsviçre’de Ukrayna konferansı: Barış gerçekten masada olacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa