2 aydır ücretleri ödenmeyen Adıyaman Mega Polietilen işçileri direnişe geçti
İki aydır ücretlerini alamadıkları için dün direnişe çıkan Mega Polietilen işçilerinin direnişi 2. gününde. İşçiler yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.
Adıyaman Besni’de faaliyet yürüten ve 350 işçinin çalıştığı Mega Polietilen fabrikasında 8 Nisan gecesi, vardiya çıkışı fabrika önünde bekleyişe geçen işçiler sabah saatlerinde direnişe başladı.
İşçiler 2 ay boyunca “Ücretiniz yarın yatıracak” diye oyalandıklarını söylerken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticileri direniş alanına gitti. İşçiler burada patronun “Sendikalı olursanız hepinizi işten atar yerinize Türkmenistanlı işçi alırız” diye tehdit edildiklerini anlattı.
YÖNETİCİLERDEN İŞ KAZASI GEÇİREN İŞÇİYE: BURADA ÇALIŞTIĞINI SÖYLEME
Direnişe çıkan işçilerden Murat, 6 ay sigortasız çalıştıklarını 6 ay da İŞKUR üzerinden sağlık sigortalarının gösterildiğini söylerken, “Bir senem boşa gidiyor. Haksızlık bu” dedi.
İşçi Yunus ise “Mesela burada bir kaza oldu, adam düşüyor ambulans çağırılmıyor, ben bunu gördüm. Arkadaşların arabasına karga tulumba atılıyor, bura bir kurum değil mi, ambulansın gelmesi gerekmiyor mu? Ama yok hangi araba bulunuyorsa öyle götürülüyor” dedi.
Başka bir işçi de “Ben kaza geçiyorum beni hastaneye götürürken yetkililer arıyor şoförü ‘Arkadaşa söyleyin burada çalıştığını, buranın personeli olduğunu söylemesin’ diyor. Başladığımızda 20-30 arkadaş 4-5 ay sigortasız çalıştık. Ta ki makinenin arızası yapılmadığından dolayı parmağım sıkışana kadar. Sonra hepimizi toplu biçimde Adıyaman İŞKUR’a götürüp kaydettirdiler. Yani o şekilde sigortamızı başlattılar” şeklinde konuştu.
MEGA POLİETİLEN 2024 HEDEFİ: 650 KİŞİYİ İSTİHDAM ETMEK
Mega Polietilen ile ilgili 29 Şubat tarihinde n24com.tr’de yayımlanan bir haber ise dikkat çekici. Mega Polietilen AŞ’nin Türkiye’nin önde gelen tekstil şirketlerinden biri olarak sektördeki etkinliğini artırmaya ve istihdamı genişleterek krizlerin etkilerini hafifletmeye kararlı olduğuna dikkat çekilirken, Mega Polietilen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Hakan Özhan, bu yıl içinde istihdam edecekleri kişi sayısını 650’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtiyor. Kadın istihdamına da önem verdiklerini vurgulayan Özhan, yeni alımların yüzde 75’ini kadın işçilere ayıracaklarını açıklamış.
DEPREMİN ARDINDAN BÖLGELERE DESTEK
6 Şubat’ta Türkiye’yi sarsan depremin ardından, 11 ilde istihdam sağlama çabalarının hızlandırıldığının belirtildiği haber şöyle devam ediyor: “Halihazırda 600 kişiye istihdam sağlayan firma, bu rakamı bin 250’ye yükseltmeyi planlıyor. Şirket İstanbul ve Adıyaman’da tekstil sektöründe büyük yatırımlar gerçekleştiriyor.”
Hakan Özhan, şirketin yıllık 60 milyon dolarlık bir ciro hedefi olduğunu belirtirken, yapacakları 650 kişilik işçi alımıyla Adıyaman’daki işsizlik ve ekonomik problemleri hafifletmeyi amaçladıklarını dile getiriyor. Özhan, “İstihdam ve üretim için yola çıktık. Şu anki hedefimiz Avrupa’da İspanya, Almanya, İngiltere ve Hollanda’nın önemli markalarına ürün tedarik etmek” diyor.
YURT DIŞI PAZARLAR VE DEVLET TEŞVİKLERİ
Özhan, yurt dışı pazarlardan doğacak devlet teşviklerini en iyi şekilde değerlendirmek için planlamalar yaptıklarını da sözlerine ekliyor. Ayrıca, hükümetin Bangladeş, Çin ve Vietnam’dan gelen hazır giyim ürünlerindeki vergi oranlarını artırmasıyla Türkiye’nin hazır giyim sektöründe daha da rekabetçi hale geleceğine inandıklarını ifade ediyor. Bu durumun Türkiye’deki istihdamı daha da artıracağını belirten Özhan, hedeflerinin sadece istihdamı artırmak olmadığını Türkiye’nin tekstil sektöründeki rekabet gücünü uluslararası arenada daha da güçlendirmek istediklerini söylüyor. (Adıyaman/EVRENSEL)