11 Nisan 2024 05:43

Geçim derdi, Denizli’de de AKP’yi yendi

AKP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın adaylık ilanı sırasında belediye işçilerini uzun süre yağmur altında bekletmesi tepki çekmişti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli Büyükşehir Belediyesi seçimlerini AKP’nin kaybetmesini farklı iş kollarından işçilerle konuştuk. İşçiler ekonomideki kötü gidişat nedeniyle AKP’ye oy verilmediğini anlattı.

Yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen Denizli’de tekstil, sağlık, enerji, yerel yönetim ve çeşitli iş kollarından işçilerle seçim sonuçlarını konuştuk. Hangi partiye neden oy verdiğini, sonuçları nasıl değerlendirdiğini, talep ve beklentilerini sorduk.

İşçi durağında ayaküstü konuşabildiğimiz 50 ve 54 yaşlarındaki tekstil işçileri son yerel seçime kadar AKP ve MHP’ye oy verdiklerini ama ekonomik gidişat nedeniyle destekledikleri partileri cezalandırmak için CHP’ye oy verdiklerini söyledi.

Daha fazla kazanmak için Denizli Cam’dan ayrılıp inşaat işçiliğine başlayan 42 yaşındaki bir işçi de, Cumhur İttifakı kurulduktan sonra CHP’ye oy vermeye başladığını anlattı: "Bak iki arkadaş burada tost yedik. 250 lira hesap ödeyeceğiz. Eskiden o paraya bir aile lokantada yemek yerdi. Bu bile yeterli AKP’yi sevmemek için.”

"DAYISI OLAN YAŞIYOR"

Büyükşehir, Merkezefendi ve Pamukkale Belediyelerinde çalışan işçilere sorduğumuzda, yanıt genellikle “Biz işçiyiz siyaset bilmeyiz” oldu. Belediye işçileri arasında işten atılma korkusu bulunuyor. Pamukkale Belediyesinde çalışan 56 yaşındaki temizlik işçisi, gördüğü haksızlıklara tepki olarak CHP’ye oy verdiğini anlattı. Aslında AKP üyesi, hatta delegesi olduğunun altını çizen işçi şunları söyledi: "Dayısı olan yaşıyor, olmayan eziliyor. 60 yaşında adam araç arkası çalışıyor. Rahat bölge de var zor bölge de var. İnşallah gelen gideni aratmaz."

"ANKARA’DAKİNE 35 , BİZE NİYE 25?"

Diğer belediye işçisi de zam beklentileri olduğunu anlatarak, "Ankara’da çalışan adam 35 bin alıyor da Denizli’deki niye 25 bin alıyor? Denizli daha mı ucuz yani? İşçiler geçinemediği için ek iş yapmak zorunda kalıyor. Bayramda ikramiye için 10 yevmiye dediler, neti değil ama brüt! Benim paramdan niye vergi kesiliyor? Diğer birimler 9 gün tatil yaparken, biz 9 gün yapamıyoruz” dedi.

"3 AYDIR EYLEMLER DÜZENLİYORUZ"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde çalışan Sağlık-İş üyesi işçi seçim sonuçlarından çok memnun olduğunu, bundan sonrasının daha iyi olacağını düşünüyor: "Bizim sözleşmemizde yol parası var. Memurlarla belediye arasında da bir anlaşma imzalandı. Bence bu tüm sağlık işçilerine yapılması lazım. Bizim TİS’te var ama aile sosyalde yok, devlet hastanesinde yok. Sağlık işçilerine ulaşım ücretsiz olmalı. Bizim belli taleplerimiz var. 3 aydır eylemler, yürüyüşler yapıyoruz. Yerel seçimden ayrı olarak bu mücadelemiz hep vardı ve taleplerimiz karşılanana kadar da devam edecek. Eşit işe eşit ücret istiyoruz bu bizim en temel hakkımız. Ek protokol yapmak istiyoruz. Yapana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Emek Partisi (EMEP) Denizli Büyükşehir Adayı Özcan Göçer ile eski iş yerinde birlikte çalıştıklarını belirten bir enerji işçisi de sonuçlardan memnun olduğunu söyledi. Seçimde EMEP’e oy verdiğini söyleyen işçi, "Verdiğim oy sonuna kadar helaldir. AKP’ye olan isyan nedeniyle ikinci partiye yüklendi herkes. Öyle olmasa daha fazla da olurdu” dedi. Seçilen belediye yönetiminin sosyal anlamda işçi ve emekçilerin yanında durması gerektiğini belirten işçi, bu farkın ileriki dönemler açısından önemli olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş’ın Kobanê Davası'ndaki savunması kitaplaştırıldı

SONRAKİ HABER

Solingen’deki kundaklamadan şüpheli bir kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa