11 Nisan 2024 17:18

Biden'dan Julian Assange için "af" sinyali

ABD Başkanı Biden, Avustralya'nın "Julian Assange hakkındaki suçlamaları düşürün" talebini değerlendirdiklerini açıkladı.

Fotoğraf: Ekvador Dışişleri Bakanlığı/Flickr CC BY-SA 2.0

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin savaş suçlarını ifşa eden WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange hakkındaki suçlamaların düşürülmesini değerlendirdiklerini söyledi. Açıklama, İngiltere'de yargılanan Assange'ın vatandaşı olduğu Avustralya'dan talep sonrasında yapıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, Wikileaks sitesinin kurucusu olan Avustralya varandaşı Julian Assange hakkındaki "casusluk" suçlamalarının düşürülmesi ve Assange'ın ülkesine dönmesi yönündeki talebi değerlendirdiklerini açıkladı. Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'yı ağırladığı sırada gazetecilerden gelen sorulara yanıt vererek "Avustralya'nın çağrısını değerlendirdiklerini" söyledi.

Assange'ın eşi Stella Assange da sosyal medya platformu X'te paylaştığı mesajında, Biden'ı etiketleyerek, "Doğru olanı yap, suçlamaları düşür" çağrısında bulundu.

Avustralya parlamentosu, şubat ayında onayladığı bir kararla, Assange'ın ülkesine geri dönmesi çağrısını resmen ABD'ye ve İngiltere'ye iletmişti. Bu girişime Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de destek vermiş, Assange'ın "artık ülkesine dönmesi gerektiğini" söylemişti. Albanese, parlamentoda yaptığı konuşmada "Assange hakkında insanların geniş bir yelpazede düşünceleri olabilir. Ancak bundan bağımsız olarak, bu durum sonsuza kadar devam edemez" demişti.

Washington, İngiltere'de yargılanan 52 yaşındaki Assange'ın "gizli askeri bilgileri sızdırmak" suçlamasıyla ABD'ye iade edilmesini istiyordu. Assange'nin avukatları suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını ve cezaevinde öldürülebileceğini söylüyor. Ancak ABD hükümeti 4 ila 6 yıl arası bir hapis cezasının daha muhtemel olduğunu savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak, Londra'daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın, iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Julian Assange'ın ABD'ye iade davasına ilişkin duruşmalar, 20-21 Şubat'ta Yüksek Mahkemede görülmüş, kararın ileri tarihte verileceği kaydedilmişti. 

Mart 2024'te görülen duruşmada İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye hemen iade edilemeyeceğine hükmederek; Assange'a, iadesine karşı yaptığı itirazı başka bir duruşmaya taşıması için izin vermişti. Yüksek Mahkeme, karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD makamlarının Assange'a ne olacağı konusunda daha fazla güvence vermemesi halinde, Assange'ın ifade özgürlüğünün ihlali ve ölüm cezası alma ihtimali gibi gerekçelerle temyize gitme izni verileceğine hükmetmişti. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

YSK Başkanı Yener: 4 yerde seçim yenilenecek

SONRAKİ HABER

YTÜ'lü öğrenciler: Kampüsümüzde şiddet faili istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa