Aliağa ve çevresinde kirlilik daha da artacak
Greenpeace İtalya ve NGO, İtalyan Donanmasına ait gemilerin gideceği Aliağa'da çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan gemi sökümünün yapıldığına dikkat çekti.
Arşiv fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Greenpeace İtalya ve NGO (Gemi Söküm Platformu), İtalyan Donanmasına ait gemilerin Aliağa'da çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan sökülecek olmasına tepki gösterdi.
Çevreye saygı ve denize değer verme konusundaki hassasiyetiyle övünen İtalyan Donanması’nın, AB mevzuatına uymadığı bilinen tersanelerden birinde tarihi gemilerin sökümüne izin verdiğini belirten Greenpeace İtalya ve Uluslararası Gemi Söküm Platformu (NGO) yaşanan gelişmelere tepki gösterdi.
TESLİMAT YAPILDI RAPOR YOK
Yapılan ortak açıklamada; İtalyan Savunma Bakanlığının, Aliağa'daki Ege Çelik tersanesine teslimat tamamlanırken gemi sökümünü rapor etmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Açıklamada, NGO tarafından Aralık 2023’te hazırlanan rapor hatırlatılarak, Aliağa’daki geri dönüşüm tersanelerinin çevresel etki değerlendirmesi gerekliliklerinden muaf olduğu ve yüksek düzeyde hava, toprak, su kirliliğinin yanı sıra asbest yönetimi ve işçi sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi düzensizliklere sahip olduğu bilgisine yer verilerek Aliağa’daki tersanelerin durumu dile getirildi.
TEHLİKELİ ATIK MADDE SADECE ASBEST DEĞİL
Bu tür gemilerde asbestin yanı sıra arsenik, kurşun ve diğer ağır metaller, poliaromatik hidrokarbonlar, tributil oksit ve dieldrin gibi tespit edilen diğer toksik maddelerin bulunduğuna dikkat çekilerek, gemi sintinelerinden çıkan petrol bazlı katı ve sıvı atıkların su, balast ve çamur kıyı kirliliğine katkısı hatırlatıldı.
TERSANE ÇEVRESİNDE YÜKSEK KURŞUN
Tersane çevresindeki topraklarda yüksek kurşun konsantrasyonları bulunduğu belirtilen açıklamada, gemi söküm ve geri dönüşümün yapıldığı bölgede partikül ve ağır metallerden kaynaklanan hava kirliliğinin daha yoğun olduğunun ortaya çıktığı bilgisi paylaşıldı.
Greenpeace İtalya kampanyaları direktörü Alessandro Gianni, İtalya Donanması'nın çevreci itibarının son dönemdeki uygulamalarla gerçek olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Gianni, "On yıllardır bilinen bir çevre felaketine katkının yanı sıra, bu aynı zamanda kamu talimatı ile desteklenen ve daha etkili mevzuatla desteklenen hizmet dışı bırakılan bir tedarik zinciriyle ülkemizde iş yaratma fırsatının kaçırılmasıdır" dedi.
Söküme gönderilen gemilerin kapalı alanlarında tehlikeli gazların birikmesi riskini artıran potansiyel pas ve bozulma gibi tehlikelerin altını çizen Gianni, "Kapalı alanlarda yakıt, PCB'ler ve yüksek miktarda asbest gibi tehlikeli maddelerin bulunması muhtemeldir. Türkiye'de gemi geri dönüşüm sektöründe karşılaşılan ciddi çevre sorunları göz önüne alındığında, bu birimlerin Aliağa'da işlenmesi birçok endişeyi beraberinde getirmektedir" uyarısında bulundu.
ENDİŞELİYİZ TEHLİKE BÜYÜYOR
Açıklamada ayrıca İtalyan Deniz Kuvvetleri'ne ait 4 birliğin (eski devriye botları Bersagliere ve Artigliere ile eski firkateynler Maestrale ve Scirocco) geçen ay Aliağa tersanesine nakledildiği belirtilen açıklamada diğer üç denizaltı Da Vinci, Marconi ve Di Cossato’nun ise La Spezia'dan 13 Mart'ta ayrıldığı bilgisine yer verildi.
Gemi Söküm Platformu Politika Sorumlusu Ekin Sakin, Türkiye’nin, Aliağa'daki endişe verici çevresel durum göz önüne alındığında, atığın sahibi İtalyan Donanması'nın gemilerinin nihai varış yeri konusunda gerekli özeni göstermesinin zorunlu olduğunu söyledi. Sakin, "Söküm ve sonraki atık yönetimi süreçlerinin çevre ve insanlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmamasını sağlamak hayati önem taşıyor" uyarısında bulundu.