14 Nisan 2024 05:05

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun: İYİ Partinin sorunu 'başkan gitsin, yenisi gelsin' değil

Prof. Dr. Tosun: Cumhur İttifakının açıklamaları, İyi Partiyi ihtiyaç duyacakları yasama desteği için gerektiği kadar iş birliği yapılması gereken bir parti olarak görmek istedikleriyle ilgili.

Meral Akşener, 1 Nisan’da olağanüstü kurultaya gitme kararını açıklamıştı | Fotoğraf:AA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Yerel seçimlerden başarısız sonuçla çıkan İyi Parti bir seçim sonrasında yine kurultaya gidiyor. 27 Nisan’da olağanüstü kurultay sürecini başlatan İyi Parti Lideri Meral Akşener, aday olmayacağını açıkladı. Gözler 27 Nisan’a çevrilirken, Cumhur İttifakından gelen “Partinin başında kal” çağrısı da gündemdeki yerini koruyor. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “İyi Partinin sorunu eski genel başkanın gidip bir yenisinin gelmesi değil" derken aktör temelli bir sorundan çok, başta ideoloji, kimlik boşluğu yaşayan bir partiye seçmen ilgisizliği olduğuna dikkat çekti.

İki seçim sonrasında kongreye gitme süreci yaşayan İyi Partiyi Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ile konuştuk. 14 Mayıs 2023 genel seçim sonrası ve 31 Mart yerel seçimleri sonrasında İyi Partide kurultay süreci yaşanacak. Tosun, bu süreci “İyi Partinin olağan kurultay takviminin işlemesi için vakit olmakla birlikte, kurultayın öne çekilmesi partinin son genel ve yerel seçimde seçmenden destek beklentisine yanıt bulamamasıyla ilgili” olarak yorumladı.

"AKŞENER’İN STRATEJİSİ BAŞARISIZ OLDU"

Tosun, göz ardı edilmemesi gereken bir durum olduğunu belirterek “Akşener’in kazanmaya odaklı seçim rekabetinde rakip olarak iktidarı değil de muhalefeti gören stratejisinin başarısız olması. Akşener sadece aritmetik verilerde değil, aynı zamanda hedefine ulaşamaması anlamında da siyaseten mahcup oldu. Bu nedenle, kanımca siyasete devam etmesinin seçmen nezdinde güvenilirliğini tamamanen eriteceği, bundan da partisinin zarar göreceği gibi bir ruh halinde. Dolayısıyla, partisinin geleceği için geri çekilecek gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Tosun, devamında şu değerlendirmelerde bulundu: Fakat şunu da belirtmek gerekir ki İyi Partinin sorunu eski genel başkanın gidip bir yenisinin gelmesi değil. Aktör temelli bir sorundan çok, başta ideoloji, kimlik boşluğu yaşayan bir partiye seçmen ilgisizliği söz konusu. Ne ülkücü, ne liberal, ne sağ, ne sol, bir miktar demokrat görüntü vermeye çalışırken hiçbiri olamıyor. Kurultay için yarışacak adaylara bakıldığında, partiyi siyasette toparlayıp yenileştirecek, merkez sağ seçmen için cazibe merkezi yapacak geçmişe ve bu çizgideki ideolojik referansa sahip aktörler değil. Dolayısıyla, merkez sağla geçmiş bağı güçlü olmayan bir genel başkanın seçilmesinin İyi Partinin derdine derman olmayacağı kanaatindeyim.“

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun

"İKTİDAR, İHTİYAÇ ANINDA KULLANIŞLI İYİ PARTİ İSTİYOR"

Akşener’e Cumhur İttifakının liderinden “Partinin başında kalması” yönünde açıklamalara ilişkin Tosun, “Cumhur İttifakı liderlerinin açıklamaları, önümüzdeki günlerde İyi Partiyi ihtiyaç duyacakları yasama desteği için gerekli koşullarda ve gerektiği kadar iş birliği yapılması gereken bir parti olarak görmek istedikleriyle ilgili. Akşener bu liderler için seçim kaybetmiş, partide otoritesi zayıflayan, kontrol edilmesi kolay olacak bir lider” değerlendirmesinde bulundu. Kurultayda yeni bir genel başkan seçilmesi halinde, bu kişinin kısa vadede Cumhur İttifakının ihtiyaç duyacakları destek için öngörülebilir bir aktör olmayacağını belirten Tosun, “İyi Partiyi yeni genel başkanın toparlaması halinde -ki bu oldukça zor-  bu hem ittifakın anayasa değişikliği, yeni anayasa gibi yasama süreçlerinde destek bulamaması, hem de bir miktar ittifak partilerinin seçmenlerini çekme endişesi Akşener’in kalmasını ittifak liderleri için önemli hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

"KURULTAY, PARTİNİN ROTASI BAKIMINDAN ÖNEMLİ"

Akşener’in kurultay günü aday olmaması ya da aday gösterilse de bunu kabul etmemesi halinde seçilecek genel başkanın kim olacağı, İyi Partinin rotası anlamında önemli olacağını söyleyen Tosun, “Ülkücü gelenekten gelen bir adayın kurultayda kazanması halinde, 2028’e kadar MHP ile birleşme olasılığı gözardı edilmemeli. Bunu yeni lider isteyeceği için değil, daralacak seçmen tabanının buna zorlayacağı için düşünüyorum. Ülkücü gelenekten gelen bir liderle İyi Parrtinin seküler merkez sağ kökenli seçmeni doku uyuşmazlığı yaşar ve CHP’ye yönelebilirler. Bu durumda, olası küçülme halinde, milliyetçi sağda güçlü bir parti için birleşme arayışları başlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

"BAHÇELİ, AKŞENER’E ‘PARTİNİN BAŞINDA KAL’ DEMİŞTİ"

Olağanüstü seçimli kurultaya gidecek olan İyi Partide Genel Başkan Meral Akşener'e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Partinizin başında kalın, ayrılmayın" çağrısı yapıldığı iddia edildi. İyi Parti yaptığı açıklamada iddiayı yalanlamıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bayramın ilk günü Akşener'e seslenerek, “Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında devamını, aday olmayı düşünenlerin de etrafında kenetlenmesini düşünmekteyim” demişti. İyi Partiden istifa eden Eski İyi Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, Halk TV’de katıldığı programda Erdoğan'ın, Meral Akşener üzerinden Millet İttifakına sızdığını iddia ederek, “Meral Akşener, Erdoğan ile dirsek temasındaydı ve 6'lı masadan planlı olarak kalktı” demişti.

ÖNCEKİ HABER

Canlı blog | İran'dan İsrail'e misilleme: 290 füze ve İHA ile saldırdı

SONRAKİ HABER

İstanbul'dan Tahran ve İsfahan'a giden uçaklar geri çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa