14 Nisan 2024 15:44

Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu: Türkiye’nin İran karşıtı cepheye girmesi zor

Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, Suriye’deki Kürtlere karşı ABD ile pazarlıkta bir gelişme sağlanmadan, Türkiye’nin ABD ve İsrail tarafından İran karşıtı cepheye çekilmesinin zor olduğunu belirtti.

Erhan Keleşoğlu | Fotoğraf: Özgür Gültekin/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, İran’ın İsrail’e düzenlediği misillemenin ardından Türkiye’nin pozisyonunu değerlendirdi. Öncelikle bu saldırının İran’ın İsrail’in kendi toprağına düzenlediği ilk saldırı olduğuna dikkat çeken Keleşoğlu, "Şam başkonsolosluğuna İran toprağı sayıldığı için böyle bir yol izlendi. Ayrıca İran bu saldırıyı vekilleri, müttefikleri üzerinden değil bizzat kendisi gerçekleştirdi” dedi.

Ancak İran’ın bu saldırıyı bu misillemeyle sınırlı tutup, karşı tarafın tepkisini bekleyeceğini ifade eden Keleşoğlu, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra yapılan misillemeye benzer bir örüntünün izleneceğini söyledi. Keleşoğlu ABD ve İsrail’in de cevap vermeyerek bir sonraki karşı karşıya gelişe kadar aynı tutumlarını sürdürmelerinin beklendiğini ifade etti.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Keleşoğlu ile konuştuğumuzda henüz Ankara’dan bir açıklama gelmemişti. Bu nedenle Türkiye’nin bölgedeki pozisyonu ve bu saldırı sonrasındaki izleyeceği politikayı sorduğumuzda Keleşoğlu, Erdoğan yönetiminin itidal çağrısıyla yetineceğini şöyle anlattı: "Türkiye iç politikadaki sıkışmışlıktan da ötürü en sonunda İsrail’le ticaret konusunda geri adım attı. Görünürde bazı tedbirler almak zorunda kaldı. O nedenle daha düşük profilli bir politika sergilemeye, tarafsız görünmeye çalışacaktır. Bu süreci sadece İran ve İsrail’in arasında bir meseleymiş gibi göstererek Filistin sorunundan çıkarmaya çalışacaktır. Yani sanki bu çatışma gökten zembille inmiş gibi...”

IRAK VE SURİYE’DE PAZARLIK

Öte yandan iktidar güdümündeki birçok gazete İran karşıtı başlıklarla boy gösterdi. Türkiye’nin bölge politikasında İran ile ilişkilerini sorduğumuzda Keleşoğlu, "Türkiye İran karşıtı bir unsur olmak istemiyor. Bu, devletin geleneksel politikasıyla da uyumlu. ABD ve İsrail’in, Türkiye’yi İran karşıtı cepheye dahil etmek istedikleri aşikar. Ancak Türkiye buna istekli değil. Aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki özerk yapılanma ve Irak üzerinden Kürt meselesi konusunda ABD’ye ciddi itirazları var. Dolayısıyla orada bir gelişme sağlanmadan ABD ve İsrail’in Türkiye’yi İran karşıtı bir cepheye entegre etmesi zor görünüyor. Türkiye ve İran ilişkileri bölgesel rekabetin yanı sıra iş birliğini de içerir” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kütahya'da kaza yapan tanker sürücüsü bir gün sonra bulundu

SONRAKİ HABER

AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa