14 Nisan 2024 19:54

Aşık Daimi ölümünün 41. yılında anıldı

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi, Aşık Daimi'nin ölümünün 41. yılında bir anma programı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Gülen Yıldırım

Paylaş

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Datça Şubesi, Aşık Daimi'nin ölümünün 41. yılı sebebiyle dün bir anma programı gerçekleştirdi.

Bülent Ecevit Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Özge Erduvan'ın yaptığı etkinlik Datça Cemevi başkanı Murat Yıldırım'ın açılış konuşmasıyla başladı.

Aşık Daimi'nin kızı Yadigar Orhan'ın babasını anlattığı sunumun ardından, Erdoğan Doğan sahne aldı.

Aşık Daimi ezgileriyle gelen misafirleri buluşturan sanatçı Erdoğan Doğan'a iki türkü de Aşık Daimi'nin kızı da eşlik etti.

Zeki Şimşek'in sahne aldığı programda katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.

Daimi'yi anma gecesi

AŞIK DAİMİ KİMDİR?

1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen ve gerçek adı İsmail Aydın olan Aşık Daimi'nin babası Musa Dede, annesi Selvi Ana'dır.

Aşık Daimi'de Davut Sulari gibi Dede ocağından gelen bir ailenin çocuğudur. İmam Rıza Ocağı'ndan olan Aşık Daimi, iki dedesinin de saz şairi olmasının etkisiyle küçük yaşta bağlama çalmayı ve aşıklık geleneğini öğrenmiştir.

İlk derslerini Aşık Dursun Dede, Potik Dede ve Eyüp Dede'den alır. Bu eğitimle beraber, Davut Sulari onun asıl ustasıdır. Yaklaşık 10 yaşında Davut Sulari' nin yanında çıraklığa başlayan Daimi, 2.5 yıl kadar birlikte dolaşarak geleneğe, şiire ve türküye ilişkin bilgisini pekiştirmiştir.

Aşık Daimi,1951 yılında sevdiği bir kız olan Gülsüm Ana ile dünyalarını birleştirmiş, yedi çocuğu dünyaya gelmiştir. 1960'lı yıllarda kendinden söz ettirmeye başlayan Aşık Daimi, Erzincan'da iki yıl kaldıktan sonra İstanbul'a yerleşir.

Önceleri usta malı türküler söyleyen Âşık Daimi daha sonra kendi deyişlerine ağırlık verdi. 1948 yılında "Bir seher vaktinde indim bağlara" dizesiyle başlayan ilk şiiriyle yüzlerce türkü kazandıran Âşık Daimi, TRT tarafından açılan sınavı kazanarak TRT belgeli halk sanatçısı olmuştur. İstanbul radyosunda sözleşmeli sanatçı olarak çalışırken aynı zamanda bir saz evi açmış bu saz evinde çok sayıda öğrenciye saz ve aşıklık dersi vermiştir.

Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinde konserler vermiş, onlarca kaset ve plak doldurmuştur. "Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım, Bir Seher Vaktinde, Gezip Şu Alemi Seyran Ederken" gibi dilden dile dolaşan eserlerinde olduğu gibi şiirlerinde sevgi, doğa ve her türden ayrımcılığı eleştiren, insan öğesini öne çıkaran konuları işlemiştir.

"Ne zaman kalkınır Doğu Elleri, seçim gelir oyumuz yok / biz vatandaş değil miyiz, ezilen ezenden hakkın alacak, her geçene soruyorum nerde bizim demokrasi, herkes Ay'a gidiyor bizim halimiz ne olacak" ayrımcılığa ve eşitsizliğe ve adaletsizliğe de eserlerinde dikkat çeken Aşık Daimi'nin kızı Yadigar Aydın Orhan tarafından hazırlanan Daimi'nin tüm şiirleri ve deyişlerinin toplandığı kitap "Aşık Daimi, Hayatı ve Eserleri" (1999) adıyla yayınlanmıştır.

17 Nisan 1983 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Mezarı İstanbul, Karacaahmet Türbesi yanındadır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas 4 Eylül - 1922 Konyaspor maçında futbolcularında kavga çıktı

SONRAKİ HABER

Kırıkkale "kilit kavşak"ta bayram dönüşü trafik yoğunluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa