14 Nisan 2024 23:31
Son Güncellenme Tarihi: 15 Nisan 2024 17:55

Yazarımız Mesut Kara hayatını kaybetti

Uzun yıllardır gazetemiz Evrensel'de sinema yazıları yayımlanan köşe yazarımız Mesut Kara hayatını kaybetti.

Mesut Kara | Fotoğraf: Kadir İncesu 

Paylaş

Gazetemiz Evrensel'de kasım 2012'den bu yana "Sine-Masal" köşesinin yazarlığını yapan Sinemacı, Yazar Mesut Kara, tedavi gördüğü Söke Devlet Hastanesinde 63 yaşında hayatını kaybetti.

2008'de pıhtı atması sonucu kısmi felç geçiren ve dönem dönem artan sağlık sorunları ile mücadele eden Kara, geçtiğimiz şubat ayında kalp krizi geçirip yoğun bakıma kaldırılmıştı. Tedavisinin ardından kalp rahatsızlığının geçtiğimiz günlerde tekrarlaması üzerine Söke Devlet Hastenesinde tekrar tedavi altına alınmıştı. Mesut Kara, bu akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Mesut Kara'nın naaşı 16 Nisan Salı günü saat 15.00'te Kuşadası Yeniköy yolundaki asri mezarlıkta defnedilecek.

27 Mart’ta son köşe yazısını hastaneden ilk çıktığı zaman gönderen Kara, “Düşen yapraklar (1)” başlıklı yazısında Kayhan Yıldızoğlu’ndan, yaşadığı sağlık sorunları ve ölüm hakkında hissettiklerinden bahsetmişti. Son yıllarda arka arkaya yaşamını yitiren sanatçılar hakkında “Sonbaharda düşen yapraklar misali tanıdıklarımız, sevdiklerimiz birer birer düşüyor hayat ağacından fakat onlar hayata bıraktıkları silinmez izler, bize bıraktıkları güzellikler nedeniyle solan yapraklar gibi yere düşmüyor, yıldızlara karışıyor unutulmazlar katında” diyerek anmıştı onları. Kendisi de bizde bıraktığı güzellikler ile unutulmaz yazarlarımızdan oldu…

Yazarlar, sinema yazarları ve gazeteciler Mesut Kara’yı anlattı.

TARİH YAZANLAR DA TARİH OLUYOR, MESUT KARA GİBİ….

Burçak EVREN

Sinema yazarların ölümü sessiz olur bu coğrafyada. Kimi zaman kimseler duymaz… Birkaç dosttan birkaç satır yazı, birkaç anı, sosyal medya birkaç fotoğraf paylaşılır yalnızca. Sonrası unutulup giderler…

Oysaki hiçbiri hak etmez bunu. Onlar sinemamıza ilişkin her bir şeyi yazarlar da bir kendilerini yazamazlar. Unutulmaları da bu yüzdendir.

Mesut Kara sinemayı bir meslekten daha çok bir yaşam biçimi olarak kabul etmiş ender sinema tutkunlarından biri, daha çok da bir Yeşilçam sevdalısıydı. Yeşilçam’ı hem geçmişe duyulan özlemin baş köşesine oturtup tadına doyum olmaz bir nostaljinin konusu yapar ya da bu alana ilişkin geleceğe yönelik kuramsal ve de her biri belgesel tatta olan araştırmalarla tarihini yazardı. Dahası Yeşilçam’ı “Artistler Kahvesi”nden, nice “Unutulmayan Yüzler”e en iyi bilen ender sinema yazarı ve kendisi ifade etmekten kaçınsa da benim için önemli tarihçilerinden biriydi.

Ya belgeselleri… Onlar da hep Yeşilçam’ın unutulmazları üzerineydi. Sinemamızla ilgili hangi araştırmayı yapıp, hangi kitabı yazsam, mutlaka ama mutlaka onun yazdıklarına bakmadan son noktayı koymazdım.

Evet… Sinema yazarlarının ölümü sessiz olur. Ancak bir sinema sevdalısı olarak ömür boyu yazdıklarıyla hiç unutulmazlar nice kitaplarda yer alırlar.

Yeşilçam’ın tarihini yazanlar da tarih oluyor…

Her biri Mesut Kara gibi “Sanatlarıyla İz Bırakıp Geçtiler Hayatımızdan”…

YEŞİLÇAM’DA STARLARIN GÖLGESİNDEKİ EMEKTARLARI ANLATTI

Olkan ÖZYURT

Yeşilçam’ın star sistemi üzerine kurulu olması, popüler sinema yazınının da odağına bu starları almasına neden oldu. Mesut Kara bu perspektifi yıkan, sinemada starların yanı sıra emekçilerin de olduğunu anlatan yazarlardan biriydi. Yazdığı kitaplarda ve yazılarda, çektiği belgesellerde starların gölgesinde kalan emektarların hikayesini anlattı. Mesut Kara bunları yaparken işin aslı ne Adile Naşit’e ne İhsan Yüce’ye ne de Erol Taş’a yazınsal olarak hak ettikleri değer verilmemişti. Şimdilerde pek olağan hale gelse de Yeşilçam’ın emektarlarına ilk söz hakkı verip kıymetini anlatan sinema yazarları arasındaydı Kara. Dolayısıyla özellikle Yeşilçam’daki emektar insanların sinemaya katkısını biraz da Mesut Kara’nın çalışmalarıyla öğrendik. Sonrasında Kara bir şey daha yaptı. Yeşilçam’ın geçmiş starlarının insani yönlerini anlattı bize. Böylece sinema tarihimize farklı insani ve emekçi bir perspektiften bakmayı öğretti.

ÇALIŞKANLIĞI, HAFIZASIZLIKLA KAVGAYA TUTUŞMASINDAN GELİYORDU

Hakan GÜNGÖR

Yeşilçam sinemasına meraklıysanız, Mesut Kara’yı ya okumuşsunuzdur ya da bir gün bir merakınızın peşinden giderken ona ve yazdıklarına rastlayacaksınız demektir.

Onca kitabına, yazısına, sözlü tarih çalışmasına rağmen, yazılarında ele aldığı isimleri hâlâ değerli bir hevesle ve detaylıca yazardı. Çalışkanlığı, hafızasızlıkla kavgaya tutuşmasından geliyordu.

“Unutulmayan Yüzler” üzerinden Yeşilçam sanatçılarını anlatırdı; başrolleri, figüranları, yönetmenleri… Esasen “unutulmaya yüz tutmasın” diye yazılan yazılardı bunlar. Küçük ama etkili rolleriyle yüzüne hep aşina olduğumuz isimleri de yazdı, yazılarında onlara başrol vererek.

Yeşilçam’a vefanın ince işçisiydi. Emeğiyle yaşayacak adı da...

‘ŞİMDİ GEÇTİ BURADAN’

Fırat YÜCEL

Mesut Kara ile “Şimdi Geçti Buradan” belgeseli sırasında tanışmıştım. Babam Erkan Yücel ile ilgili bir belgesel yapıyordu, Doğu, annem Şükran Yücel ve benimle de söyleşi yaptı. O sırada belgeselin kurgusunu da izletmişti. Kişiliğinden, inancından, bağlılığından çok etkilendim. Babama yönelik büyük bir sevgisi vardı ve gerçekten büyük bir duygu yoğunluğu içerisinde yaşıyordu bu süreci. Babama, geçmişe, sadece sanatçı kişiliğine değil sosyalist varlığına dair de çok şeyi açığa çıkarma yetkisine sahip biriydi. Bu beni çok etkilemişti. Bir kişinin ismini bir kültür merkezine verebilirsiniz, sembolik ve bürokratik hamleler olarak kalır bunlar ama Mesut Kara’nın yaptığı, babamın tarihini anlatma fikriydi ve bu fikre çok bağlıydı, bu beni etkiledi. Yeşilçam olsun, onun dışında var olmuş sanatçılar olsun, benzer bir bağlılık olduğunu biliyorum. Böylesine bir tarihçilik anlayışı çok az görülen bir şey. Çok değerli bir insandı, saygı ve minnetle anıyorum. 

YEŞİLÇAM ÜZERİNE ÇALIŞMALARI VARDI

1961 İstanbul doğumlu Mesut Kara, 15 yılı aşkın zamandır sinema yazarlığı yapıyordu. Reklam alanında Sanat Yönetmeni olarak da çalıştı, televizyonlara sinema programları yaptı.

Metin yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı Erkan Yücel Belgeseli’nin yanı sıra Mesut Kara’nın “Artizler Kahvesi, “Yeşilçam’da Unutulmayan Yüzler”, "Pendikli Yıllar ve Sinemasal Anılar”, "Sinema ve 12 Eylül” ve "Yeşilçam Hatırası" adlı yayınlanmış beş kitap çalışması var. Birçok dergide yazarlık ve editörlük yapan Kara, Show TV’de yayınlanan CineShow adlı sinema programının metin yazarlığı ve danışmanlığını, Kanal 6’da yayınlanan Hayalet Mektebi adlı sinema programının da hazırlanması ve sunuculuğunu yaptı. Klaros Yayınları’nda 22 kitaplık “Sinema Kitaplığı” serisinin editörlüğünü üstlendi.

Mesut Kara'nın, ağırlıkla Yeşilçam'a dair sinema yazıları kasım 2012'den bu yana Evrensel'de yayımlanıyordu.

MESUT KARA'NIN EVRENSEL'DE YAYIMLANAN TÜM YAZILARINA BURADAN ULAŞILABİLİR

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler
Mavi İnsan Mustafa Veli - 2010 .... Belgesel
Kuşadalı Bir Yurttaş İsmail Dirim - 2010 .... Belgesel
İki Kalas Bir Heves (Tiyatro Belgeseli) - 2010 .... Belgesel, 00:15:00
2. Çeşme Film Festivali, Belgesel Kuşağı, Gösterim Seçkisi. 2012
Unutulmayan Yüzler: Cahide Sonku - 2010 .... Belgesel, 00:14:00
Unutulmayan Yüzler: Sezer Sezin - 2010 .... Belgesel, 00:17:00
Unutulmayan Yüzler: Belgin Doruk - 2010 .... Belgesel, 00:17:19
Unutulmayan Yüzler: Ayhan Işık - 2009 .... Belgesel, 00:09:00
Unutulmayan Yüzler: Bülent Oran - 2009 .... Belgesel, 00:05:00
Unutulmayan Yüzler: Hayati Hamzaoğlu - 2009 .... Belgesel, 00:05:00
Unutulmayan Yüzler: Turgut Özatay - 2009 .... Belgesel, 00:05:00
Unutulmayan Yüzler: Ülkü Erakalın - 2009 .... Belgesel, 00:05:00
Unutulmayan Yüzler: Bülent Oran - 2009 .... Belgesel, 00:05:00
Bir Pütün Olarak Yılmaz Güney - 2009 .... Belgesel, 00:17:00
Fantastik'in Sineması - 2005 .... Belgesel, 01:00:00
Şimdi Geçti Buradan: Işıyarak Yok Olan Aktör Erkan Yücel - 2005 .... Belgesel, 01:00:00

Diğer Filmografisi
Salih Tozan Belgeseli - Yardımcı Yönetmen (Yönetmen Yılmaz Atadeniz)
Sami Hazinses Belgeseli - Danışman (Yönetmen Yılmaz Atadeniz)
İzzet Günay Belgeseli - Senaryo yazarı
Yeşilçam’ın Kötü Adamları - Senaryo Yazarı (Yönetmen Burak Gülgen)

Yayımlanmış Kitapları
Artizler Kahvesi - 1997
Yeşilçamda Unutulmayan Yüzler - 1999, 2003
Yeşilçam Hatırası - 2007
Pendikli Yıllar Sinemasal Anılar
Sinema ve 12 Eylül
Mülksüz ve Çıplak
Benim Sinemacılarım
Devlet, Toplum ve Sinema
Hayatımız Sinema
Sine-Masal yazılar
Sanatlarıyla İz Bırakıp Geçtiler Hayatımızdan
Bir Uyumsuzun Hatıra Defteri

Ortak Kitaplar
Mizah, Muhalefet ve Demokrasi Ekseninde: Komedinin Öyküsü
Sinematik Yazılar

Katkıda Bulunduğu Kitaplar
Türk Sinemasında 100 Unutulmaz Karakter
Karanlıkta Işığı Yakalamak Bir Ahmet Uluçay Derlemesi
Kısa Film Öyküleri
Eleştiriye Bakış: Derleyen: Seçkin Zengin
Kartal Hikâyeleri
Şeytan Diyor Ki; Derleyen: Seçkin Zengin
Oyuncak Kasabası; Derleyen: Seçkin Zengin

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mil-May’da işten atılan işçi hukuk mücadelesini kazandı: Mücadeleye devam etmeliyiz

SONRAKİ HABER

Boşandığı kadını başından vuran erkek intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa