15 Nisan 2024 14:31

KESK Adana Şubeler Platformu: Memur maaşlarında en üst vergi sınırı yüzde 15'te sabitlensin

KESK Adana Şubeler Platformu, gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla "vergide adalet" talebini yineledi, memur maaşlarında en üst vergi sınırının yüzde 15’e sabitlenmesini istedi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

KESK Adana Şubeler Platformu, “Vergide adalet” talebiyle yaptığı basın açıklamasında memur maaşlarında en üst vergi sınırının yüzde 15’e sabitlenmesini istedi.

Heykelli Park’ta gerçekleştirilen açıklamayı KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatih Toprak okudu. Toplu sözleşme ile memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılan yüzde 49,25’lik zammın dört aylık süre içerisinde eridiğini ve maaşların alım gücünün daha da geriye gittiğini ifade eden Fatih Toprak, emekçilerin aleyhine yapılan vergi tarife dilimleri ile yoksulluğun daha da derinleştiğine dikkat çekti.

“EMEKÇİLER BİLİNÇLİ OLARAK YOKSULLAŞTIRILIYOR”

Vergi tarife dilimlerinin yıllardır yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az arttırılarak ücretlilerin erkenden üst vergi dilimine girdiğini hatırlatan Toprak, ücretlilerin bu şekilde bilinçli olarak yoksullaştırıldığını ifade etti. Ücretlilerin geçim mücadelesinin bu şekilde zorlaştırıldığını dile getiren Toprak, “2000 yılında 2 bin 500 TL olan ilk vergi tarife dilimi, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te ilk vergi tarife dilimi 288 bin 571 TL olarak uygulanmalıydı. Oysa 2024 için ilk vergi dilimi 110.000 TL olarak saptandı. Bu, ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine neden olmaktadır. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşmaktadır.” dedi.

“VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15’E SABİTLENSİN”

54,700 TL olan yoksulluk sınırı altında maaş alarak geçim derdine düşmek değil güvenli ve sağlıklı bir hayat yaşamak istediklerini ifade den Toprak,  “Bizler KESK olarak memur maaşlarından kesilen vergi oranının artan değil en üst vergi sınırının %15’e sabitlenmiş olarak kalmasını istiyoruz.” dedi.

Dolaylı vergilerden olan KDV’nin devletin tüm vergi gelirlerinin dörtte üçünü oluşturmasının adaletsiz vergi sisteminin göstergesi olduğunu ifade eden Toprak, “Bizler ücretimizi almadan peşin gelir vergisi öderken, üstelik bu gelir vergisinin oranları çok yüksek iken zenginlere, patronlara sürekli olarak vergi afları geliyor. Oysa yüksek enflasyon dönemlerinde ülkeyi yönetenlerin görevi işçilerin, emekçilerin, emeklilerin alım gücünü korumaktır; gelirde ve vergide adaleti sağlamaktır. Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır. Böylece bu istisnadan çalışanlar yararlanmalıdır. İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteği herkese sağlanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır” dedi.

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seçimden sonra da mücadele

SONRAKİ HABER

IŞİD'liler Başakşehir'de karargâh kurup, ormanlık askeri eğitim yapmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa