15 Nisan 2024 14:49

Kayyumlara yeni yollar aramayın, çıkmaz

Van, halkların mücadele ettikleri sürece elde edemeyecekleri hiçbir şey olmadığına güzel bir örnek.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Aşitî KAYA

Lise öğrencisi

Diyarbakır

Genel seçimlerde iktidar doğru manevralar alarak, zayıflayan desteğine rağmen ne yapıp ne edip kaybetmedi. Bu, halkın üstünde bir umutsuzluk hâli ile kendini göstermişti. Fakat yerel seçimlere geldiğimizde sonuç geçen senekinden gayet farklı gelişti. İktidar, çoğu ili burjuva muhalefete kaybederken, Bölge’de de özellikle kayyum atadığı DEM’e kaybetti ve bu il-ilçeler uzun süreden sonra kendi seçtikleri yöneticilere kavuştular. Bu durum AKP’nin gerilediğini hatta yavaş yavaş döneminin kapanacağını gösteriyor.

VAN ÖRNEĞİ: “MÜCADELE EDEN KAZANIR”

AKP, önceki dönemde kayyum atadığı Van Büyükşehir Belediyesini seçimde elinde tutamayınca bu sefer “çözümü”, her zamanki kayyum yönteminden farklı olarak mazbatayı halkın seçtiği Abdullah Zeydan’a değil, açık farkla yenilen kendi adayına vermekte buldu. Bunun üzerine Van halkı başta olmak üzere ülkenin pek çok yerindeki demokratik güçler Van halkının iradesine sahip çıkmak için sokağa inerek büyük bir mücadele gösterdiler ve mazbatanın Zeydan’a verilmesini sağladılar. Bu, halkların mücadele ettikleri sürece elde edemeyecekleri hiçbir şey olmadığına güzel bir örnek.

Van’daki gibi antidemokratik örnekler, savaş politikaları ile de bağlantılıdır. AKP-MHP iktidarının savaş naraları atarak, ülkede ve Bölge’de huzursuzluk yaratacak adımlarda bulunarak yaptığı askeri yatırımlar, halkların huzuru adına durdurulmalı ve askeriyeye ayrılan bütçe, işsizlikle ve çocuk işçilikle mücadele ve gençlerin barınma ve beslenme ihtiyaçları için, yani gençlerin geleceği için kullanılmalı. Örneğin şu anda Ekmek ve Gül Kadın Topluluğu öğrencilerin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek yiyebilmesi için mücadele veriyor; eğer para savaşa değil eğitime, beslenmeye harcansaydı buna gerek kalmazdı. Mevcut koşullar altında, Ekmek ve Gül’ünki gibi yaklaşımlar gençliğin iyi bir yaşam sürmesi için elzemdir.

Son olarak, şunu eklemeden geçmeyeyim: AKP iktidarının düşüşü gözler önünde. Bizlere düşen ise dünden daha kararlı, daha güçlü bir şekilde mücadele ile yarınlara geleceğimizi inşa ederek ilerlemektir.

ÖNCEKİ HABER

Seçim sonrası Yenimahalle’den notlar

SONRAKİ HABER

Avustralya’da saldırgan doğrudan kadınları hedef almış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa