14 Mart 2013 12:53

Mem ile Zin’in hukuk savaşı

Van Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen Mem ile Zin adlı tiyatro oyununun yazarı Cuma Boynukara, eserinde izin almaksızın yapılan değişiklikler nedeniyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açtı. İlk kez 1994’te Diyarbakır Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen oyun, 1995’te ise OHAL Valiliği tarafından yasaklanm

Mem ile Zin’in hukuk savaşı
Paylaş
Duygu Yalçıner

YAZAR OYUNUN DEVAMINI İSTEMİYOR

Boynukara’nın avukatı Şahin Doğan davaya ilişkin henüz bir mahkeme günü bildirilmediğini aktardı. Müvekkili Boynukara’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile birlikte dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay için de soruşturma açılmasını talep ettiklerini söyledi. Avukat Doğan, yönetmen Boynukara ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında hiçbir telif sözleşmesi olmadığını belirtti. Yazarın oyunda yapılan söz konusu değişiklikleri kabul etmediğini ve oyunun devamına izin vermediğini dile getiren Doğa, “Müvekkillime yaşatılan tüm olumsuzluklara rağmen, söz konusu olumsuzlukların giderilebileceği düşünülse de müvekkilim tüm sözlü ve yazılı uyarı ve itirazlarına rağmen oyunun ana temasında yapılan tahrifatlarla oyunun sahnelenmeye devam ettirilmesi yazar olan müvekkilimin yazarlık onurunu zedelemiştir. Van Devlet Tiyatrosunda sahnelenen oyunu dönemin Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın da seyrettiğini açıklayan Av. Doğan, ‘müvekkile ait oyununu seyreden Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, oyun sonrası sahneye alınmış ve söz konusu oyuna ilişkin yanlış ve yanıltıcı beyanlarda bulunmuştur. Müvekkile ait oyun üzerinde yapılan tahrifatlara ilişkin olarak İstanbul Milletvekili Sayın Mustafa Sezgin TANRIKULU tarafından verilen ve ekte sunulan soru önergesine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından verilen cevapta oyuna ilişkin değişikliklerin yapıldığı hususu açıkça kabul edilmekle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığının söz konusu değişiklikten haberdar olduğu ve denetim yetkisinin kullanılmadığı açıkça görülmektedir.” dedi.  

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Demokratik açılım çerçevesinde oyunun sahnelenmesine karar verilmesi sevindirici olduğunu ifade eden Av. Doğan, Fransızcaya, Arapçaya çevrilen, OHAL tarafından engellemelerle ve yasaklarla karşılaşan oyunun hak ettiği şekilde sahnelenmesine karar verilmesi için hukuki süreci takip edeceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir İzmir klasiği; 'Boyoz'

SONRAKİ HABER

Dikmen’de halka ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa