14 Mart 2013 13:00

Rojî Kurd 100. yılında Bilgi Üniversitesi’nde

Osmanlı basın tarihinin önemli bir parçası, Kürt basın tarihinde de özel bir yeri olan Rojî Kurd dergisinin yayımlanmasının 100. yılı dolayısıyla 16 Mart 2013 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ‘Osmanlı Kürt Basını’ konulu konferans düzenleniyor.İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü i

Rojî Kurd 100. yılında Bilgi Üniversitesi’nde
Paylaş
Erdal İmrek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü ile Kürdoloji Çalışmaları Grubu’nun birlikte organize ettikleri ‘Osmanlı Kürt Basını’ konferansında, iki yıllık çalışma sonucunda Kürdoloji Çalışmaları Grubu tarafından Latin harflerine çevrilerek tıpkı basımıyla birlikte kitaplaştırılan Rojî Kurd dergisinin tanıtımı da yapılacak. Yurt dışından akademisyen ve araştırmacıların katılacağı konferansın açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay yapacak. Yarın 09:30-17:30 saatleri arasında gerçekleşecek olan konferans, üç oturumdan oluşacak ve ilk oturumda, Rojî Kurd dergisini ortaya çıkaran tarihi arka plan ile sosyo-ekonomik, siyasi ve kültürel bağlam tartışılacak. Mete Tunçay’ın moderatörlüğünü yapacağı bu oturumda Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Doç. Dr. Bülent Bilmez, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Araştırmacı M. Malmisanıj ve Kürdistan Federe Bölgesi’nden araştırmacı Abdulla M. Zangana tebliğler sunacaklar.

ROJÎ KURD’UN HİKAYESİ VE DİLİ

Öğleden sonraki ikinci oturumun tartışma başlığı, Rojî Kurd dergisinin ‘Hikayesi, Yazarları ve Dili’ olacak. Serhat Bozkurt’un (Kürdoloji Çalışmaları Grubu) moderatörlüğünü yapacağı bu oturumda, araştırmacı Sami Tan, ve Kürdoloji Çalışma Grubu’ndan Mesut Serfiraz ile Tahir Baykuşak, Rojî Kurd dergisinin yayın tarihi, yazarları ve dili üzerine tebliğler sunacak. Bu bölümde Rojî Kurd dergisinin ‘İçerik Analizi’ masaya yatırılacak. Kürdoloji Çalışmaları Grubu’ndan Yener Koç’un moderatörlüğünü yapacağı oturumda Ronayi Önen (İstanbul Bilgi Üniversitesi), araştırmacı Namık Kemal Dinç, Gülseren Duman ve Ayhan Işık, Rojî Kurd sayfalarında yer alan ulus inşa sürecinin farklı boyutlarıyla ilgili  tebliğler sunacaklar. Konferans Osmanlı basın tarihinin ve Ortadoğu düşün tarihinin ihmal edilmiş parçası olan Kürt basını tarihi üzerine Türkiye’de düzenlenen ilk akademik etkinlik olma özelliğini de taşıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dikmen’de halka ateş açıldı

SONRAKİ HABER

İsyanlarla birlikte kadın hareketi de güçlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa