Üniversite arazisinde talana devam!
Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) tarım alanları ve arazileri yeni bir tehditle karşı karşıya. Daha önce zeytin gen bahçesi yok edilen üniversitenin Sarıçam ilçesinde bulunan tarım alanı Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne verilmek isteniyor, yerleşke içerisine ise üç çarşı kurulması
KARAR ÖZERKLİĞE DARBEDİR
Bu devir kararının alındığı toplantılarda, Çukurova Üniversitesi bulunmuyor. Daha önce de benzer bir kararın alınması üzerine Çukurova Üniversitesi durumu idari mahkemeye taşımış hem mahkeme hem de sivil toplum kuruluşlarının baskısı üzerine arazilerin tahsisi Çukurova Üniversitesi’ne verilmişti. Ancak alınan son karar Maliye Bakanlığı’nın araziyi Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne devretmesi oldu. Konuya ilişkin çalışma yürüten Eğitim-Sen Adana Şubesi Üniversitesi Temsilciliği, kararın üniversite özerkliğine yönelik bir darbe olduğu belirtiyor. Arazilerin üniversitenin elinden alınmasının, binlerce genetik materyalin elden çıkarılması ve bilim insanları için toprakların amaç dışı kullanılması demek olduğunu ifade eden Eğitim-Sen, “Araziler, Adana’nın akciğeridir. Eğer kamu yararı dikkate alınacaksa arazi Çukurova Üniversitesi’nde kalmalıdır” dedi.
ÜNİVERSİTE Mİ SÜPERMARKET Mİ?
Eğitim-Sen ÇÜ temsilciliği tarafından yapılan bir başka çalışmada, ÇÜ yerleşkesine yapılacak üç çarşıyla ilgili. Bu çarşıların yap-işlet-devret modeli ile yapılacağını söyleyen Eğitim-Sen, “Çarşı yapılmasının gerekçesi olarak kantinlerin uygunsuz görünümü bahane ediliyor. Ancak böyle bir çarşının öğrencilerin kütüphane, sempozyum, panel ve sanatsal etkinliklerden uzaklaşmasına yol açacak ve inşaat sahipleri, müteahhit ve işletme sahipleri de yerleşkeden hak talep ederek üniversitenin bir tarafı haline gelecek” dedi.
ÖĞRENCİLER TEPKİLİ
Ziraat Fakültesi öğrencisi İbrahim Karahan, gen bahçesinin tahsisinin kaldırılmasına dair daha önce de benzer girişimlere karşı hocalarla birlikte durumu protesto ettiklerini ve eylemde hocalarının bile darp edildiğini söyledi. Karahan, yeni üniversitenin başka bir alana yapılmasının daha doğru olacağını ifade etti. Öğrencilerden Barış Can Kırar da, turunçgil gen bahçesinde 200 çeşit bitki bulunduğunu, bu alanın öğrencilerin araştırma yapması için korunması gerektiğini söyledi. Bir gen bahçesinin yeniden kurulmasının en az 5 yıl alacağını ifade etti. ÇÜ Almanca Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Sedat Karsen, Türkiye’de yeşil alanların yok edildiğini belirterek “Üniversiteye çarşı yapmak yanlış. Ayrıca bütün bu gelişmelerden öğrenciler habersiz. Bize soran yok” dedi. İngilizce Öğretmenliği öğrencisi Refik Özer yeşil alanların ele geçirilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek “Öğrenciler zaten parasız durumda olmasına rağmen play kartlar, çarşılar vb. ile soyuluyor. Gen bahçeleri bile mahvediliyor” diye konuştu. Resim öğretmenliği öğrencisi Tuğba Aktaş, bu tip kritik kararlar alınırken öğrencilerin fikirlerinin alınması gerektiğini belirtti.
EĞİTİM SEN’İN UYARILARI
* Alanın tarım dışı amaçlar için kullanılması bilimsel ilkelere aykırı ve yasa dışıdır
* Adana gibi plansız gelişen bir kentte bu alan bir nevi kentin sağlığı oldmuştur
* Yakın alanda iç içe geçen iki üniversitenin üniversite çeşitliliği açısından uygun değildir
* Çukurova Üniversitesi özerkliğine büyük bir darbe vuruluyor (Adana/EVRENSEL)