Hükümetin gündeminde asgari ücrete ara zam yok
Temmuz ayında asgari ücrete zam yok, emekliye zam yok, kamu harcamaları kısılacak, öğretmen atamaları başka bahara...
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette ara zam konusunda, “Öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek” dedi. Mart ayı verilerine göre açlık sınırının sadece 209 TL altında olan asgari ücret, yılbaşından bu yana 55 dolar eridi.
AKP’nin grup toplantısı öncesi basının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrette bir ara zam beklentisi olmalı mı” sorusuna, “Hayır, öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek. Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak” diye yanıt verdi.
Bakan Işıkhan, emekliler yılı ilan edilen 2024’te emeklilerin durumuna ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soruya ise şu cevabı verdi: “Yaklaşık 15-20 gün içerisinde elde ettiğimiz ne kadar somut veri varsa, emeklilerimize ayrıcalık tanıyan, onları ön plana çıkaran, onları destekleyecek her çalışmayı paylaşacağız.”
EMEKLİLERE DE ZAM YOK
Bakan Işıkhan’a en düşük emekli aylığının asgari ücrete çıkarılması yönünde beklentilerin olduğu hatırlatılarak, bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı da soruldu. Işıkhan, “Biliyorsunuz en düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında hem enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar mutlaka emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrette de herhangi bir ara zam düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET 55 DOLAR ERİDİ
Bakan Işıkhan’ın “Ara zam yok” dediği asgari ücret yılın başından bu yana 55 dolar eridi. Asgari ücret 1 Ocak 2024’te 578 dolarken, şu an 523 dolar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024’ü emekliler yılı ilan ederek en düşük emekli maaşının 10 bin lira olarak belirlendiğini açıkladığı gün (16 Ocak) emekli maaşı 332 dolarken, bugün 21 dolar eriyerek 307 dolara düştü.
EMEKLİ AÇ, ASGARİ ÜCRETLİ SINIRDA
Öte yandan asgari ücret ile açlık sınırı arasında sadece 209 liralık fark bulunurken, en düşük emekli aylığı ise açlık sınırının yüzde 68’i kadar.
Ayrıca asgari ücret yoksulluk sınırının yüzde 31’i kadarken, en düşük emekli aylığı ise yoksulluk sınırının sadece yüzde 18’i kadar.
Türk-İş’in mart ayı verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 16 bin 793 TL, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 54 bin 700 TL.
ATAMADA NE SAYI BELLİ NE TAKVİM
Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öğretmen ataması söz konusu mu?” sorusuna “Öğretmen atamaları fazla uzamayacak, yakında bir miktar atama yapacağız. Ancak şimdi rakam vermek doğru olmaz, Milli Eğitim Bakanımız konuyu çalışıyor” diye cevap verdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ise bu soruya “Takvim de sayı da belli değil, belli olunca açıklayacağız” şeklinde yanıt vermesi dikkat çeki. Tekin, bu konuyu Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşeceklerini söyledi.
TASARRUF TEDBİRLERİ VURGUSU
Hükümet yetkilileri tarafından yapılan her açıklamada, AKP iktidarının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek öncülüğünde uyguladığı sıkı para politikalarının devam edeceği vurgulanıyor. Kabine toplantısı sonrası basının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanacağını söyledi.
Kamuda tasarruf konusunda bir taraftan Hazine Maliye Bakanlığının, diğer yandan Strateji Bütçe Başkanlığının ciddi bir çalışma yürüttüğünü aktaran Yılmaz, “Maddeleri bir yerde toparlayıp, belli bir süzgeçten geçirip uygulamaya geçeceğiz. Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu” dedi.
Yılmaz ekonomi programıyla ilgili soruya da şu şekilde yanıt verdi: “Ekonomi programımız güçlü şekilde sürüyor. Türkiye bir eşikte. Bu da yapısal bazı dönüşümlerle; sanayide verimliliği arttırma, rekabet gücünü arttırma, dijitalleşme, yeşil dönüşümle olabilecek bir şey.”
ŞİMŞEK ‘YATIRIMCI’ AVINDA
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orta vadeli programı anlattı, Türkiye’deki yatırım ortamından ve fırsatlardan söz etti.
Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sıkı para politikasına tam destek verdiğini vurgulayan Şimşek, konuya dair X hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ediyor. ABD ile temaslarımız kapsamında iki ayrı önemli etkinliğe katılarak ülkemize ilgi duyan kalabalık bir yatırımcı grubuna hitap etme imkanı buldum. Bu görüşmelerimizin Türkiye’ye fon akışında katkısının olacağına inanıyorum” dedi.
İŞÇİLER TEPKİLİ: SIKA SIKA KEMER PATLAYACAK
Asgari ücretle geçinemediklerini ifade eden işçiler ise ya kredi kartlarına yüklendiklerini ya da ek iş yaptıklarını anlattı. Asgari ücret düzeyinde ücret alan bir LC Waikiki işçisi, birçok arkadaşının ek iş yapmak zorunda kaldığını söyledi. LC Waikiki işçisi, “Kemeri sıkmaya işçinin ücretlerinden başladılar. Asgari ücretin açıklandığı gün de böyle olacağını düşünmüştük. Önceki yıl temmuzda yapılan zamla biraz nefes alabiliyorduk. Bugün bu zammı da vermeyeceklerini söylüyorlar. Masraflar artıyor, hemen her gün her şeye zam geliyor. Eskiden sığındığımız kredi kartlarına sığınmak da eskisi kadar kolay değil, bütün kartlar patlamış durumda. Kredi almak zorlaştı, geri ödemek zorlaştı, krediler olmadan da yaşayamıyoruz. Ücretler iyileştirilmezse daha dibe batacağız” diye konuştu.
Ücretlerinin asgari ücrete göre belirlendiğini söyleyen İstanbul’dan bir gıda işçisi de “Geçinemez olduk, kafamızdaki para algısı değişti. Markete gidiyoruz üç parça şeye 600-700 lira veriyoruz. Ne aldığımıza baksan elde bir şey yok. Aylık alışveriş yapmayı bırakalı ise çok oluyor. O sıra ne ihtiyaçsa onu alıp çıkıyoruz. Daha ne kadar böyle gideceğini bilemiyorum. Tüm haklarımla beraber 20 bin liraya yakın para alıyorum, eşim de çalışıyor, iki çocuğumuz var, geçinemiyoruz. Hastalık için, kötü bir durum için kenarda iki kuruş paramız yok. O sıktığımız kemer bir yerde patlayacak, isterim ki bugün yönetenlerin başına patlasın. Şimdiye kadar bizden çaldıkları hayatların hesabını soralım” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)