18 Nisan 2024 10:48

AB liderlerinin çifte standardı sürüyor: İran’a yeni yaptırım kararı

Avrupa Birliği liderleri, İran’ın İsrail’e saldırısı nedeniyle İran’a yönelik yaptırımları arttırma kararı aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

6 ayda 34 bin Filistinliyi öldüren ve Suriye’deki İran Konsolosluğunu füzelerle vurarak 16 kişiyi öldüren İsrail’e hiçbir yaptırım uygulamayan Avrupa Birliği liderleri, İran’ın İsrail’e saldırısı nedeniyle İran’a yönelik yaptırımları arttırma kararı aldı. Yaptırımların “Ortadoğu’da daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemek” için olduğu ileri sürüldü.

Brüksel’de dün akşam gerçekleştirilen zirvede AB’nin 27 ulusal lideri bir araya geldi.

AB liderleri İran saldırısını kınayarak İsrail’in güvenliğine olan bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiler ve Lübnan da dahil tüm taraflara daha fazla gerilimi önleme çağrısında bulundular.

Reuters’ın haberine göre zirve Başkanı Charles Michel “İran’ı izole etmek için her şeyi yapmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi ve İslam Cumhuriyeti’ne yönelik yeni yaptırımların insansız hava araçları ve füze üretiminde yer alan şirketleri hedef alacağını söyledi.

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz İsrail’in İran’a “büyük saldırıyla karşılık vermemesinin” önemli olduğunu söyledi.

AB’nin halihazırda İran’ı insan hakları ihlalleri, kitle imha silahlarının yayılması ve Tahran’ın Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına verdiği destek gerekçesiyle hedef alan çok sayıda yaptırım programı var.

Almanya, Fransa ve bazı AB ülkeleri, İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı tedarikini engellemeyi amaçlayan bir programı, füze tedarikini ve Ortadoğu’daki İran vekillerine yapılan teslimatları da kapsayacak şekilde genişletmeyi düşünüyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer 1 Mayıs'ta Taksim'e çağrı yaptı

SONRAKİ HABER

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa