18 Nisan 2024 11:43

TİM başkanı da İsrail ile ticaretin 6 ay boyunca sürdüğünü doğruladı

Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e yönelik ihracat kısıtlaması kararının devreye girmesiyle Türkiye’den bu ülkeye denizyolu taşımalarında yüzde 30 azalma yaşanıyor.

(Temsili görsel) | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e bazı ürünlerin ihracatını kısıtlamasının ardından bu ülkeye denizyoluyla yapılan taşımalar düşüşe geçti.

İsrail ile yürütülen ticarete ilişkin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanından itiraf gibi açıklama geldi.

Ekonomi’ye konuşan TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, ihracatçıların yasaklı ürünlerin İsrail’e sevkiyatını durdurduğunu, bu ürünlerde GTİB numaraları üzerinden gümrük beyannamesi açılmasının engellendiğini belirtti.

“DENİZYOLU TAŞIMALARINDA YÜZDE 30 AZALMA YAŞANDI”

Türkiye’de faaliyet yürüten armatörlük şirketi Medkon’un Genel Müdürü Mahmut Işık da Ticaret Bakanlığı’nın İsrail ile ticarette kısıtlama kararı almasının taşımacılık hacimlerine de belirgin bir şekilde yansıdığını belirterek, “Kısıtlamanın başladığı 9 Nisan’dan bu yana Türkiye’den İsrail’e yapılan denizyolu taşımacılığında iş hacmi yüzde 30 azaldı” dedi.

İsrail taşımalarındaki azalma koster navlununa da yansıdı. HİB Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır, “Kısıtlama sonrası İsrail’e taşımaların azalması, Akdeniz çanağında bir aydır süren koster navlunundaki düşüşü hızlandırdı” dedi.       

Diğer yandan, cumartesi günü Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (HİB) gerçekleştireceği çalıştaya Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katılacağı, kısıtlama sonrası ticaretin seyrine ilişkin konuların burada ele alınacağı öğrenildi.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonrasında bu ülkeye yapılan ihracata gelen tepkiler sonrası Ticaret Bakanlığı 9 Nisan itibarıyla 54 ürün grubundaki 1019 ürünün İsrail’e ihracatına kısıtlama kararı getirmişti. Ancak 9 Nisan sonrasında da bazı yasaklı ürünlerin ihracatının devam ettiğine yönelik iddialar üzerine Ticaret Bakanlığı 9 Nisan saat 09.00’dan itibaren gümrüklerde kısıtlı ürünlerde ihracat tescil işleminin kesinlikle yapılmadığını, kararın alındığı tarihten önce tescili yapılmış ürünlerin gönderildiğini duyurdu.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilal Erdoğan’la Varank’ın "ıstakoz" yazışması: "B.kunu çıkardılar ama"

SONRAKİ HABER

Istakozla gündeme gelen Bursalı’nın 3 bilekliği servet değerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa