Nestle yoksul ülkelerde satılan bebek sütlerine şeker ekliyor!
Nestle’nin, obezite ve kronik hastalıkları önlemeyi amaçlayan uluslararası yönergelere aykırı olarak, birçok yoksul ülkede satılan bebek sütü ve tahıl ürünlerine şeker ve bal eklediği ortaya çıktı.
Kaynak: Derin Yoksulluk Ağı
İsviçreli bir araştırma kuruluşu olan Public Eye, İsviçreli çokuluslu gıda şirketi Nestle’nin Asya, Afrika ve Latin Amerika’da satılan bebek maması ürünlerinden örnekleri test için Belçika’daki bir laboratuvara gönderdi.
The Guardian gazetesinin haberine göre, sonuçlar ve ürün ambalajlarının incelenmesi, bir yaş ve üzeri bebekler için tasarlanmış bir devam sütü formülü markası olan Nido ve altı ay ile iki yaş arasındaki çocuklara yönelik bir tahıl gevreği olan Cerelac örneklerinde sakaroz veya bal şeklinde ilave şeker bulunduğunu ortaya çıkardı.
AVRUPA PAZARINDA YOK, SADECE YOKSUL ÜLKELERDE
İngiltere de dahil olmak üzere Nestle’nin ana Avrupa pazarlarında küçük çocuklara yönelik formüllerinde ise ilave şeker bulunmuyor. Daha büyük çocuklara yönelik bazı tahıllar, ilave şeker içerirken, altı ay ile bir yaş arasındaki bebekleri hedefleyen ürünlerde hiç şeker yok.
Public Eye’ın tarım ve beslenme uzmanı Laurent Gaberell şunları söyledi: “Nestle bu tehlikeli çifte standarda bir son vermeli ve dünyanın her yerinde üç yaşından küçük çocuklara yönelik tüm ürünlerinde şeker ilavesini durdurmalıdır.”
Obezite düşük ve orta gelirli ülkelerde giderek artan bir sorun haline gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Afrika’da beş yaşın altındaki aşırı kilolu çocukların sayısı 2000 yılından bu yana yaklaşık yüzde 23 oranında arttı. Küresel olarak 1 milyardan fazla insan obezite ile yaşıyor.
Herhangi bir ülkedeki tüketiciler için bir ürünün ilave şeker içerip içermediğini ve ne kadar içerdiğini sadece ambalaj üzerinde yazılı beslenme bilgilerine dayanarak anlamak her zaman kolay değil. Etiketlerde genellikle süt ve meyvelerde doğal olarak bulunan şekerler, ilave şekerlerle aynı başlık altında yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Avrupa bölgesine yönelik kılavuz ilkeleri, üç yaşından küçük çocuklar için hiçbir gıdada ilave şeker veya tatlandırıcı maddeye izin verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Diğer bölgeler için özel bir kılavuz hazırlanmamış olsa da araştırmacılar Avrupa belgesinin dünyanın diğer bölgeleri için de aynı derecede geçerli olduğunu söylüyor.
Birleşik Krallık, kilo alma ve diş çürümesi gibi riskler nedeniyle dört yaşın altındaki çocukların ilave şeker içeren gıdalardan kaçınmasını öneriyor. ABD hükümetinin kılavuz ilkeleri de iki yaşından küçükler için ilave şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınılmasını tavsiye ediyor.
Public Eye, Uluslararası Bebek Maması Eylem Ağı ile iş birliği içinde hazırladığı raporda, bir pazar araştırma şirketi olan “Euromonitor International”dan alınan verilerin Cerelac’ın küresel perakende satışlarının 1 milyar doların üzerinde olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. En yüksek rakamlar düşük ve orta gelirli ülkelerde ve satışların yüzde 40’ı sadece Brezilya ve Hindistan’da gerçekleşmiş.
DSÖ’de tıbbi görevli olan Dr. Nigel Rollins de bulguların “haklı gösterilemeyecek bir çifte standardı” temsil ettiğini söyledi.
HANGİ ÜLKEDE NE KADAR KULLANILMIŞ?
Araştırmacılar, altı aylık ve daha büyük bebekler için bisküvi aromalı tahıl gevreklerinin Senegal ve Güney Afrika’da her porsiyon için 6 gram ilave şeker içerdiğini tespit etti. İsviçre’de satılan aynı üründe ise hiç şeker yok.
Hindistan’da satılan Cerelac ürünleri üzerinde yapılan testler, her porsiyonda ortalama 2.7 gramdan fazla ilave şeker olduğunu göstermiştir.
Cerelac’ın Mucilon olarak bilindiği Brezilya’da, sekiz üründen ikisinde ilave şeker bulunmadığı, ancak diğer altısının her porsiyonda yaklaşık 4 gram içerdiği tespit edildi. Nijerya’da test edilen bir üründe 6.8 grama kadar şeker bulundu.
Filipinler’de küçük çocuklara yönelik ürünler ilave şeker içermiyor. Ancak Endonezya’da Dancow adıyla satılan Nido bebek maması ürünlerinin hepsinde 100 gram ürün başına bal şeklinde yaklaşık 2 gram ya da porsiyon başına 0.8 gram ilave şeker bulunuyor.
Meksika’da, küçük çocuklar için satılan üç Nido ürününden ikisinde ilave şeker bulunmazken, üçüncüsünde porsiyon başına 1.7 gram şeker mevcut. Rapora göre, Güney Afrika, Nijerya ve Senegal’de satılan Nido Kinder 1+ ürünlerinin tümü porsiyon başına yaklaşık 1 gram içeriyor.
The Guardian’ın haberine göre iddialara karşı bir Nestle sözcüsü ise şunları söyledi: “Erken çocukluk dönemine yönelik ürünlerimizin besinsel kalitesine inanıyor ve çocukların büyüme ve gelişimine uyarlanmış yüksek kaliteli bileşenler kullanmaya öncelik veriyoruz.”
Sözcü, “yüksek düzeyde düzenlemeye tabi” bebek maması kategorisinde Nestle’nin her zaman “etiketleme gereklilikleri ve şekerleri kapsayan karbonhidrat içeriği eşikleri dahil olmak üzere yerel düzenlemelere veya uluslararası standartlara” uyduğunu ve baldan gelenler de dahil olmak üzere ürünlerindeki toplam şekeri beyan ettiğini savundu.
Tariflerdeki değişikliklerin yönetmelikler ve yerel malzemelerin bulunabilirliği gibi faktörlere bağlı olduğunu iddia etti. (DIŞ HABERLER)