18 Nisan 2024 13:14
Son Güncellenme Tarihi: 19 Nisan 2024 00:30

ABD'de Columbia Üniversitesi Rektörü, Filistin destekçilerinin oturma eylemini dağıttırdı

Columbia Üniversitesinde 100’den fazla öğrencinin Gazze için başlattığı eylem, rektörün talebi üzerine polis tarafından dağıttırıldı. Bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Fotoğraflar: @ColumbiaSJP/X

Paylaş

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinde, polis, rektörün talebi üzerine kampüste Filistin'i desteklemek için düzenlenen oturma eylemini dağıttı ve bazı öğrencileri gözaltına aldı.

Rektör Minouche Shafik, New York Polis Departmanına (NYPD) gönderdiği mektupta, eyleme katılan tüm öğrencilere uzaklaştırma cezası verildiğini belirterek, bu öğrencilerin kampüste "güvenlik endişesi" yarattığını kaydetti.

Shafik, eylemin, üniversitenin işleyişi için "tehdit oluşturduğunu" kaydederek, "NYPD'den bu kişilerin uzaklaştırılması için yardım talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

KAÇ ÖĞRENCİNİN GÖZALTINA ALINDIĞI BELLİ DEĞİL

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar'ın kızı ve Columbia Üniversitesi öğrencisi Isra Hirsi, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "soykırımla karşı karşıya kalan Filistinlilerle dayanışma içinde olduğu için" uzaklaştırıldığını belirtti.

Hirsi, "Gazze Dayanışma Kampı'ndakiler yıldırılmayacak. Taleplerimiz karşılanana kadar kararlılıkla duracağız. Soykırıma suç ortaklığı yapan şirketlerle işbirliğinin sonlandırılması, Columbia Üniversitesi'nin yatırımlarının şeffaflığı ve baskılanan tüm öğrenciler için tam af istiyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi kampüsünde 100’den fazla öğrenci çadır kurarak Gazze için protesto gösterisi düzenledi.

Çarşamba yerel saat ile sabah 4’ten itibaren kampüsteki Butler kütüphanesinin önündeki çimenlik alana onlarca çadır kuran öğrenciler, üniversitenin, İsrail’in Filistin’i işgalinden ve BM dahil olmak üzere bir dizi insan hakları örgütünün soykırım olarak nitelendirdiği Gazze’de devam eden savaştan kâr sağlayan şirket ve kurumlarla ilişkisini tamamen kesmesini talep etti.

Öğrenciler gündüz ve gece saatleri boyunca slogan atıp şarkı söyledi.

Uluslararası İlişkiler ve Kamu İşleri Fakültesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Catherine Elias Hyperallergic’e yaptığı açıklamada, “Dünya çapında ve özellikle bu kampüste 60 yılı aşkın süredir devam eden apartheid karşıtı mücadeleleri temel alarak, bizden öncekilerin izinden giderek Gazze’deki şehitlerin onuruna bu kampı kurduk” dedi.

Elias sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzlerce öğrenci Columbia’yı işgalden kurtarmak ve üniversitenin, öğrenci topluluğunun İsrail’in Filistin’i apartheid ve kolonileştirme politikalarından tamamen vazgeçme yönündeki ezici demokratik iradesini nihayet kabul etmesini talep etmek için bu eyleme katıldı.”

Geçtiğimiz kasım ayında Columbia yönetimi, kampüs bahçesinde “izinsiz” olduğunu iddia ettikleri kitlesel bir yürüyüşün ardından Filistin’de Adalet İçin Öğrenciler ve Barış İçin Yahudi Sesi adlı iki grubun okuldaki çalışmalarını askıya almıştı. Bu gösteri sırasında öğrenciler ve personel, üniversiteyi ateşkes çağrısı yapmaya, Tel Aviv Küresel Merkezi’ni iptal etmeye, Tel Aviv Üniversitesi ile Columbia Üniversitesi arasındaki çift diploma programını sonlandırmaya ve İsrail yerleşimlerindeki Filistinlilerin evlerine baskınlarda kullanıldığı iddia edilen ekipmanları üreten Caterpillar ve Doosan Infracore gibi şirketlere yapılan yatırımlara son vermeye çağırdı.

4 ÖĞRENCİ OKULDAN UZAKLAŞTIRILDI

Dün başlayan oturma eylemi ise en az dört öğrencinin Columbia tarafından “yasal süreç olmaksızın” uzaklaştırılması ve kampüsten çıkarılmasının hemen ardından geldi. Eylem devam ederken Columbia Üniversitesi Başkanı Minouche Shafik başkentteki ABD Kongresi oturumuna katılarak, üniversitenin Profesör Mohamed Abdou’yu 7 Ekim saldırısından sonra Hamas’a destek verdiği iddiasıyla kovduğunu açıkladı.

Dün saat 10 sularında ise kampüs kamu güvenliği personeli daha fazla öğrenci ve öğretim üyesinin çimlere girmesini engellemeye çalıştı. Okulun Antropoloji Bölümü’nden Profesör Mahmood Mamdani ise bu duruma şaşırmadığını söyledi. “Yukarıdan gelen emirleri uyguluyorlar ve bu son birkaç hafta ve ay içinde uygulamaya konulan çeşitli idari kararnamelerden farklı değil” dedi.

Mamdani, 1990’lardan bu yana Columbia’da ders verdiğini ancak daha önce yönetimden böyle bir tepki görmediğini belirtti.

ENGELLEME GİRİŞİMİ İŞE YARAMADI

Ancak kısa bir süre sonra öğrenciler ve öğretim üyeleri yeniden içeri alındı. Mamdani öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada Kolombiya’daki apartheid karşıtı hareketlerin tarihçesini anlatırken kalabalıktan tezahüratlar yükseldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nestle yoksul ülkelerde satılan bebek sütlerine şeker ekliyor!

SONRAKİ HABER

Asya Can’ı öldüren evli olduğu erkeğin 25 ayrı suç kaydı varmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa