Madenlerde eğitim kağıt üstünde, baskı had safhada
Enerji Bakanı Bayraktar, Ankara’da düzenlenen “madenlerde sürdürülebilirlik, iş sağlığı ve güvenliği vizyon organizasyonu”nda yaptığı konuşmada, maden denetimlerini artırdıklarını söyledi.
Fotoğraf: DHA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “İş sağlığı ve güvenliğinden hiçbir şekilde taviz vermeden yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmamız gerekiyor” derken, iş kolunda ise vahim bir tablo var. AKP’nin iktidar olduğu yıllarda 2050 madencinin hayatını kaybettiği iş kolunda, eğitimler kağıt üstünde yapılıyor, işçiler maskeyi nasıl kullanacağını bilmiyor. ‘Hadi hadi’ düzeni olarak tanımlanan üretim baskısı ve işçi sayısının azlığı kazalara neden oluyor. Bartın ve Zonguldak’ta yanık ünitesi bulunmuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara’da düzenlenen “madenlerde sürdürülebilirlik, iş sağlığı ve güvenliği vizyon organizasyonu”nda yaptığı konuşmada, maden denetimlerini artırdıklarını söyledi. Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG), 2023’te maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim yaptığını ifade eden Bayraktar, incelemeler sonucunda 1 milyar 260 milyon liralık idari para cezası uygulandığını ve tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi kararı verdiğini aktardı.
İş öncesi eğitiminden hijyen kurallarına, teknik donanımdan teorik bilgi aktarımına kadar birçok alanda çalışanların kapasitelerini geliştirdiklerini savunan Bayraktar, “İş sağlığı ve güvenliğinden hiçbir şekilde taviz vermeden yeraltı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmamız gerekiyor” dedi.
‘HADİ HADİ’ DÜZENİ
Bakan Bayraktar madenlerde iş güvenliği önlemlerinde taviz verilmediğini iddia etse de Sayıştay raporları ve işçilerin anlatımları bakanı yalanlıyor. Sayıştay, kamuya ait madenlerde yaptığı denetimlerde koşulların iş kazalarına sebebiyet vereceği uyarısında bulunurken 43 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra Katliamı’ndan sonra Evrensel’e konuşan Bartın ve Zonguldak’taki ocaklarda çalışan madencilerin anlatımları da Sayıştay raporlarıyla örtüşüyor:
- Eğitimler kağıt üzerinde. Kapalı maskeler üzerinden eğitim yapmıyorlar. İşçi maskeyi nasıl kullanacağını bilmiyor. Kaza anında ne yapılacağına dair bir bilgi yok.
- İşçiler eldiven ve çizme alabilmek için üç kişiyi görüp onay almak zorunda kalıyor.
- ‘Hadi hadi’ düzeni olarak tanımlanan üretim baskısı ve yetersiz işçi sayısı kazalara neden oluyor.
- “Bir alan var daracık, ‘Oradan geçemiyoruz’ dedim, ‘Oradan köpek geçer mi?’ diye sordu. ‘Geçer’ dedim ‘O zaman sen de geçersin’ diyor adam.”
UYARI CİHAZI KAPATILIYOR
- Madenciler solunum yollarını etkileyen meslek hastalıklarına yakalanıyor.
- Zonguldak’ta ve Bartın’da, kazaların sık yaşanmasına rağmen herhangi bir yanık merkezi bulunmuyor.
- 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’da açılan dava sonucunda tek bir tutuklu kalmadı. TTK’ye bağlı Kozlu Müessesinde ise 2013 yılında 8 işçinin hayatını kaybettiği patlama meydana geldi. Patlama rödovanslı şirketlerden Star’ın üretim alanında gerçekleşirken, dönemin kusurlu bulunan Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, sonra TTK’ye genel müdür olarak atandı.
- Özel ocaklarda işçiler daha kötü koşullarda daha düşük ücretlere çalıştırılıyor. Özel ocaklarda metan gazının yükselmesine, cihazın uyarı vermesine rağmen işçiler çalıştırılıyor, bazen cihazlar kapatılıyor.
- Özel ocaklarda tahkimat için daha önce kullanılmış, baskı almış direkleri kullandırılıyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)