İsrail, İran'a hava saldırısı düzenledi

ABD basını, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığını duyururken, İran basını da İsfahan kentinde havaalanı yakınında patlamalar olduğunu açıkladı.

İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu. İsfahan eyaletindeki patlama seslerinin ardından Tahran, İsfahan ve Şiraz ile İran'ın bazı bölgelerindeki uçuşlar bir süre askıya alındı.

ABD medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini yazdı.

İran devlet televizyonu İsfahan’da çok sayıda insansız hava aracının hava savunma sistemi tarafından vurulduğu haberini geçti. Ordudan yapılan açıklamada, “Hasar olayı yaşanmamıştır.” denildi. İran Ordusu Genel Komutanı Abdurrahim Musevi "İsfahan’daki patlama, şüpheli bir hava cismine karşılık verilmesi kaynaklı" açıklaması yaptı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde de İsrail'in, ülkenin güney sınırlarında hava savunma sistemlerinin bulunduğu birkaç noktaya roket saldırısı düzenlediği bildirildi.

19 Nisan 2024 08:41
Son Güncellenme: 19 Nisan 2024 15:24
22:16

CNN, İSFAHAN'DA BÜYÜK BİR HASAR OLMADIĞINI AKTARDI

ABD merkezli CNN televizyonu, İsrail'in hedef aldığı iddia edilen İsfahan'daki hava üstüne ait bu sabah kaydedilen uydu fotoğraflarını paylaştı.

Haberde, İshafan'daki hava üstünde olası bir füze saldırısında oluşabilecek bir çukur ve yıkılmış bina bulunmadığına dikkati çekildi.

Bunun da İsrail'in hedef aldığı iddia edilen üste büyük bir hasar oluşmadığını ortaya koyduğu kaydedildi.

17:30

PARİS'TEKİ İRAN BÜYÜKELÇİLİĞİNDE "BOMBALI SALDIRGAN" PANİĞİ

Paris'teki Eyfel Kulesi yakınlarında bulunan İran konsolosluğuna şüpheli bir kişinin girerken görüldüğü ihbarı üzerine silahlı polisler bir kişiyi gözaltına aldı. Fransa medyası bir görgü tanığının konsolosluğa şüpheli bir adamın girdiğini gördüğünü ve polis yetkililerinin binayı kordon altına aldığını belirtti. Haberlerde görgü tanığının adamın bir el bombası ya da patlayıcı yelek taşıdığını söylediği aktarıldı. Daha sonra şüphelinin binadan ayrılmasıyla gözaltına alındığı ve üzerinde patlayıcı olmadığı bildirildi.

Olayın ardından Paris'teki ABD Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından paylaşılan güvenlik uyarısında, "Paris yetkilileri, devam eden güvenlik operasyonu nedeniyle Paris'in 16. bölgesindeki İran diplomatik misyonunun çevresinden uzak durulmasını talep ediyor" denildi.

15:45

ÜRDÜN: HAVA SAHAMIZA HİÇBİR YAKLAŞMA GİRİŞİMİ TESPİT EDİLMEDİ

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhenned Mubeydin, devlet televizyonu El-Memleket'e yaptığı açıklamada "Ürdün kimsenin savaş alanı olmayacak. Geçtiğimiz saatlerde hava sahamıza hiçbir yaklaşma girişimi tespit edilmedi." dedi. Ürdün hava kuvvetlerinin gerekli önlemleri almaya devam edeceğini belirten Mubeydin, "Söylentilere kulak asılmamasını" istedi.

15:35

G7 ORTAK BİLDİRİSİ: YAPTIRIM VE BAŞKA ÖNLEMLERE HAZIRIZ

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının İtalya'daki toplantısı sona erdi.

G7 Dışişleri Bakanlarının Orta Doğu'ya yönelik bildirisinde, "İsrail'e tam dayanışma ve destek" mesajı verildi. Bildiride "İran'ın nisan ayında İsrail’e yönelik doğrudan benzeri görülmemiş saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyoruz. İsrail, ortaklarının yardımıyla 13-14 Nisan'daki bu saldırıyı püskürttü. 19 Nisan'da (bugün) gelen saldırı haberleri karşısında, tüm tarafları gerilimin daha da artmasını önlemek için çalışmaya çağırıyoruz. G7, bu amaçla çalışmaya devam edecek." ifadeleri yer aldı.

"İran ve ona bağlı grupların saldırılarına son vermesini talep ediyoruz" denilen açıklamada "İran hükümetini kötü niyetli ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerinden sorumlu tutacağız. Şu anda ve sonrasında istikrarsızlaştırıcı girişimlere yanıt olarak daha fazla yaptırım uygulamaya veya başka önlemler almaya hazırız." uyarısı yapıldı.

Bildiride İsrail'in Gazze’ye saldırılarına dair ise "Kötü duruma çözüm bulmak için acil eylem çağrısında bulunuyoruz. Refah'ta sivil halk üzerinde yıkıcı sonuçlar doğuracak tam kapsamlı bir askeri operasyona karşı olduğumuzu yineliyoruz." denildi.

15:28

EMEK PARTİSİ: ABD ÜSLERİ KAPATILMALI, İSRAİL İLE TİCARET DURDURULMALI

İsrail’in İran’a hava saldırısı başlatması üzerine yazılı açıklama yayımlayan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, "Bölge ve dünya barışını tehlikeye sokan ve neredeyse Ortadoğu’da büyük bir dünya savaşının tohumlarının ekilmesini kışkırtan başta silah tekelleri olmak üzere büyük sermaye ve devletlerinin yayılma ve pazar kavgası halklara kan, göç ve yıkımdan başka bir şey getirmiyor. Ortadoğu’nun izinli jandarmalığına atanmış İsrail’in saldırıları durmalı, Gazze’den çekilmelidir. Ne var ki bunu sağlayacak olan ne bölgedeki ABD uydusu devletler ne de emperyalistlerdir. Filistin’le dayanışma içinde olan halklardır. Türkiye de İsrail’le ticareti kesmeli, hem Türkiye hem de bölge halkları için bir tehdit ve tehlike olan ABD’nin üsleri kapatılmalı, İsrail’e yönelik yaptırımlar artırılmalıdır. Partimiz bölgede ve ülkede barış için mücadelesini sürdürecek, Filistin halkının haklı davasını desteklemeye devam edecektir." dedi.

15:24

İSRAİL-İRAN GÜÇ GÖSTERİSİ NEREYE VARACAK?

Gazetemiz yazarı Mustafa Yalçıner İsrail ve İran'ın karşılıklı saldırılarını değerlendirdi.

"İki ülke arasındaki karşılıklı saldırıların görünür tetikleyicisi, HAMAS’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımı. Halkın ulusal haklarının da ötesinde var olma hakkının da inkar edildiği Filistin Sorunu, bölgenin temel bir sorunu. Uluslararası gelişmeleri de etkiliyor. Açık ki, batılı emperyalistlerce desteklenen ve Filistin halkına yönelik bir soykırım uygulamakta olan İsrail’in izlediği politikalar Ortadoğu’daki içinden çıkılmaz durumun temel nedeni. Bununla kalmıyor, İran’la sürdürdüğü güç gösterisi bölgeyle birlikte tüm dünyayı tehdit ediyor.

İsrail’le ilişkilerini “normalleştiren” Mısır, Ürdün, Fas, BAE gibi bölgenin gerici Arap ülkeleri çoktan Filistin’e desteklerini kestiler. İsrail’i tanıyor ve onunla ekonomik, mali, ticari ilişkilerini sürdürüyorlar. Türkiye de öyle. Suudiler tam ilişkilerini “normalleştiriyor”du ki, HAMAS saldırısı geldi ve süreç ertelendi. Mısır, Gazze’ye “nefes borusu” olabilecek Refah Kapısı’nı bile kapalı tutuyor. Dolayısıyla İsrail ile İran arasında sınırlı kalacak bir güç dalaşından doğrudan etkilenmeyeceklerdir. Hatta yine iki ülkeyle sınırlı kalmak koşuluyla, hem İran’ı hem de İsrail’i zayıflatacak bu çatışmadan yarar bile umacakları düşünülebilir."

14:41

ÇİN, BM, RUSYA, MISIR VE ALMANYA'DAN "İTİDAL" ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian "Çin, gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı ve durumu yatıştırmak için yapıcı bir rol oynamaya devam edecek" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan paylaşımda çatışmanın genişlemesinin sonuçları ve bölgedeki istikrarsızlık konusunda uyarıda bulunuldu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Norderney adasında düzenlenen etkinliğinde konuşan Scholz, "Herkes şimdi ve yakın gelecekte ihtilafın daha fazla tırmanmamasını sağlamalı." dedi. Scholz, misilleme saldırısınada dair daha fazla yorum yapmaktan kaçınarak sadece dün gece yeniden askeri hareketlilik yaşandığını belirtti.

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence da BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında tüm taraflara tansiyonu düşürmeleri yönünde çağrıda bulundu. Laurence, "Üçüncü ülkeleri, özellikle nüfuz sahibi olanları, zaten son derece istikrarsız olan durumun daha fazla kötüleşmemesini sağlamak için ellerinden geleni yapmaya davet ediyoruz." dedi. Laurence, Orta Doğu'da yaşanan bu gerilimin, artmasıyla daha geniş bir çatışmaya yol açabileceğini kaydetti. Gazetecilerin "İsrail'in, Gazze'nin Refah şehrine saldırı planladığı biliniyor. İsrailli ve ABD'li yetkililer, bu saldırının olasılığını görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamaya göre yetkililer, 'Hamas'ın Refah'ta yenilgiye uğratılması' konusunda mutabakata vardı. Bu konuda bilginiz var mı? İsrail'in bu saldırı girişimini nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Laurence, bu noktada sadece "gerilimin düşürülmesi" çağrısında bulunabileceğini söyledi.

Rusya saldırıya ilişkin haberleri incelediğini açıkladı ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için tüm tarafları “itidalli” olmaya çağırdı.

BLINKEN YORUM YAPMAYI REDDETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise G7 Dışişleri Bakanları toplantısında bakanların İran ve İsrail arasında artan gerilime ve Gazze'ye odaklandıklarını söyledi. Ateşkes görüşmelerine değinen Blinken, "Gazze halkı ve ateşkes arasında duran tek şey Hamas" dedi, Hamas'ın İsrail'in "cömert önerilerini" reddettiğini savundu. Blinken, İsrail'e ise insani yardım taahhütlerini uygulama çağrısı yaptı.  Blinken, İsrail’in İran’a yönelik saldırısına ilişkin yorum yapmayı reddederek, ABD’nin “herhangi bir saldırı operasyonuna dahil olmadığını” söylemekle yetindi.

13:51

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASININ KISA TARİHİ

İran ve İsrail'in uluslararası ve bölgesel çıkarların şekillendirdiği düşmanlığı on yıllar boyunca gölge savaşlar ve kara, deniz, hava ve siber uzaydan yapılan gizli saldırılar şeklinde gerçekleşiyordu.

1979 - İsrail’i müttefik olarak gören İran’ın Batı yanlısı lideri Muhammed Rıza Şah devrilerek iktidardan uzaklaştırıldı.

1982 - İsrail Lübnan’ı işgal ederken, Lübnan’da Şii hareketi olarak Hizbullah kuruldu. 

1983 - İran destekli Hizbullah, Batı ve İsrail güçlerini Lübnan’dan çıkarmak için intihar saldırılarını kullandı. Kasım ayında patlayıcılarla dolu bir araç İsrail ordusunun karargâhına girdi. İsrail daha sonra Lübnan’ın büyük bölümünden çekildi.

1992-94 - Arjantin ve İsrail, İran ve Hizbullah’ı 1992’de İsrail’in Buenos Aires’teki büyükelçiliğine ve 1994’te şehirdeki bir Yahudi merkezine düzenlenen ve her birinde onlarca kişinin öldüğü intihar saldırılarının arkasında olmakla suçladı. İran ve Hizbullah sorumluluğu reddetti.

2006 - İsrail Lübnan’a yeniden saldırdı, bir ay süren bir savaşta Hizbullah’la savaştı ancak yenildi.

2009 - İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney yaptığı bir konuşmada İsrail’i “tehlikeli ve ölümcül bir kanser” olarak nitelendirdi.

2010 – ABD ve İsrail tarafından geliştirilen bir bilgisayar virüsü olan Stuxnet, İran’ın Natanz nükleer tesisindeki bir uranyum zenginleştirme tesisine saldırmak için kullanıldı. Bu, endüstriyel makinelere yönelik kamuoyunca bilinen ilk siber saldırı oldu.

2012 - İranlı Nükleer Bilimci Mostafa Ahmadi-Roshan Tahran’da bir motosikletli tarafından arabasına yerleştirilen bombayla öldürüldü. 

2018 - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmadan çekilmesini selamladı ve Trump’ın kararını “tarihi bir hamle” olarak nitelendirdi. Mayıs ayında İsrail, Suriye’deki İran askeri altyapısını vurduğunu açıkladı.

2020 – ABD İran Devrim Muhafızları’nın denizaşırı kolunun komutanı General Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta bir insansız hava aracı saldırısında öldürdü. İsrail suikastı memnuniyetle karşıladı. İran, Amerikan askerlerinin bulunduğu Irak üslerine füze saldırılarıyla karşılık verdi. Yaklaşık 100 ABD askeri personeli yaralandı.

2021 - İran, Batılı istihbarat servisleri tarafından İran’ın nükleer silah kapasitesini geliştirmeye yönelik gizli bir programın lideri Mohsen Fakhrizadeh’in öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tuttu. 

2022 - ABD Başkanı Joe Biden ve dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını engellemek için ortak bir taahhüt imzaladı.

2024 - İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği yerleşkesine düzenlediği şüpheli bir hava saldırısında aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu yedi Devrim Muhafızı subayı öldü. İsrail saldırının sorumluluğunu ne doğruladı ne de reddetti.

İran 13 Nisan’da İsrail topraklarına doğrudan saldırı düzenleyerek insansız hava araçları ve füzelerle karşılık verdi.

13:22

İRAN ORDUSU: PATLAMA İSFAHAN HAVA SAVUNMASININ ŞÜPHELİ BİR CİSME ATEŞİNDEN KAYNAKLIYDI

BBC Farsça Servisi, İran ordusunun başkomutanı Abdolrahim Musavi'nin İsfahan yakınlarında meydana gelen patlamanın "uçaksavar savunma sistemlerinin şüpheli bir cisme ateş etmesinden" kaynaklandığını ve "herhangi bir kaza ya da hasara yol açmadığını" söylediğini aktardı. 

İran resmi ajansı IRNA’ya göre, Ordu Genel Komutanı Musevi, sabah yerel saatle 04.00 civarında İsfahan eyaletinde duyulan patlamaya ilişkin açıklamada bulundu. İsfahan'daki patlamanın "şüpheli bir hava cisminin tespit edilmesi üzerine hava savunma sistemi tarafından ateş açılması" kaynaklı olduğunu ve ilgili uzmanların konunun detaylarını araştırdığını ifade eden Musevi, araştırma sonuçları hakkında gerekli bilgilendirmenin yapılacağını kaydetti.

İranlı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda üç insansız hava aracının imha edildiğini belirtmişti.

13:20

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır. Hadiseleri yakından takip etmekteyiz. Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz. Uluslararası toplumun önceliği, Gazze’deki katliamın durdurulması ve Filistin devletinin kurularak bölgemizde kalıcı barışın sağlanması olmalıdır." denildi.

13:14

İNGİLTERE: GERİLİMİN TIRMANMASI KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Londra'daki "Centre for Social Justice" adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, halihazırda olay netleşene kadar spekülasyon yapmanın doğru olmayacağını ve ülkesinin müttefikleriyle ayrıntıları teyit etmek için çalıştığını kaydetti. İran'ın geçen hafta İsrail'e yönelik düzenlediği hava saldırısını kınadıklarını hatırlatan Sunak, şu ifadeleri kullandı: "İsrail'in kesinlikle kendini savunma hakkı var ancak geçen hafta İsrail Başbakanı (Binyamin) Netanyahu ile yaptığım görüşmede de ifade ettiğim üzere daha genel anlamda, gerilimin tırmanması kimsenin çıkarına değil. Bizim görmek istediğimiz şey tüm bölgede sükunetin hakim olması."

12:39

İSRAİL BASINI: İRAN'A SALDIRI, UÇAKTAN ATILAN ROKETLERLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesinin, kaynağını açıklamadığı haberinde "Cuma sabahı erken saatlerde İsrail'e ait bir uçağın İran'ın merkezindeki İsfahan'da yer alan İran Hava Kuvvetleri Üssü'nü vuran roketler ateşlediği" kaydedildi. İsrail uçağından saldırı yapıldığı bilgisinin, saldırının karadan ateşlenen roketler veya İsrail'e ait uzun menzilli insansız hava araçları (İHA) tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin ilk raporlarla çeliştiğine işaret edildi.

İsrail, Orta Doğu'da radarlara yakalanmadan İran'a ulaşabilen F-35 uçağına sahip bölgedeki tek ülke konumunda.

İsrail makamlarından söz konusu saldırıya ilişkin hala açıklama yapılmadı.

11:54

UMMAN'DAN KINAMA

Umman Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsrail'in bölgede tekrarladığı askeri saldırıların kınandığı belirtilerek, "Umman Sultanlığı, İsrail'in bu sabah İran İslam Cumhuriyeti'ndeki İsfahan eyaletine düzenlediği saldırıyı kınıyor." denildi. 

10:52

SURİYE: İSRAİL HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Suriye resmi haber ajansı SANA askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, yerel saatle 02.55'te Suriye'nin güney bölgesinde bazı noktaların, İsrail güçleri tarafından roketlerle hedef alındığı kaydedildi. Haberde, "Düşman İsrail, Filistin'in kuzeyinden Suriye'nin güney bölgesindeki hava savunma sistemlerini roketlerle vurdu. Saldırıda maddi hasar meydana geldi." ifadeleri kullanıldı. 

10:45

"DERHAL MİSİLLEME YAPMA NİYETİMİZ YOK"

Reuters ajansına konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, "Şu an hemen misilleme yapma planımız yok" dedi. Yetkili, olayın arkasında kimin olduğunun henüz bilinmediğini söyledi. Yetkili, "Olayın yabancı kaynağı henüz teyit edilmedi. Herhangi bir dış saldırıya uğramadık ve tartışma bir saldırıdan çok, bir sızma gerçekleştiği yönünde" dedi.

10:17

AŞIRI SAĞCI BAKAN SALDIRIYI "ZAYIF" BULDU

İsrail kabinesinin en aşırı sağcı isimlerinden olan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir, İran'a düzenlendiği belirtilen saldırıyı beğenmedi. Ben Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı tek kelimelik paylaşımda "Zayıf!" dedi.

 

10:11

İSRAİL ORDUSU YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

İsrail ordusu, İran'ın İsfahan eyaleti yakınlarında yaşanan patlamalara ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. İsrail ordu sözcülüğü, AA muhabirinin İran'daki patlamalara ilişkin sorusu üzerine, "henüz bu konuda yorum yapmadıkları" yanıtını verdi. Sözcülük, halka yapılan güvenlik talimatlarında henüz değişiklik yapılmadığını aktardı.

 

09:26

G7 DIŞİŞLERİ BAKANLARI İRAN'A SALDIRIYI GÖRÜŞECEK

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, G7 dışişleri bakanları olarak İran'ın İsfahan kentindeki patlamaları görüşeceklerini bildirdi.

09:02

İSFAHAN'DAKİ NÜKLEER TESİSİN GÖRÜNTÜSÜ YAYINLANDI

İran'da Devrim Muhafızları'na yakınlığıyla bilinen yarı resmi devlet ajansı Tasnim, İsfahan'daki nükleer tesiste yeni çekildiği belirtilen bir görüntüyü paylaştı. "İsfahan nükleer tesisleri tamamen güvenli" mesajıyla yayınlanan görüntüde, İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi'nin yakınındaki bir kişi saatine bakarken görülüyor. Kamera daha sonra, bir hava savunma sistemi bataryasının yanında bulunan bazı askerlere zoom yapıyor.

08:04

İSRAİL HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

ABD medyası, İsrail'in sabah saatlerinde İran'ın nükleer programının merkezi İsfahan'a füze saldırısı düzenlediğini duyurdu. İranlı yetkililer, kentin üzerinde İHA'ların düşürüldüğünü ve hasar meydana gelmediğini söyledi.

İran basını İsfahan kentinde havaalanı yakınında patlamalar olduğunu açıklarken, İran'daki tüm uçuşlar ertelendi.

Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, daha sonra CBS News ve CNN tarafından da kamuoyu ile paylaşıldı. Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre, İsrail yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde İran'a yönelik bir karşı saldırı düzenledi. ABC News haberinde, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların ise doğrulanmadığını ifade edildi. CNN'e konuşan ABD'li yetkili ise Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini açıkladı.

İSRAİL, SALDIRIDAN ÖNCE ABD'YE BİLGİ VERMİŞ

ABD’li yetkili, İsrail'in saldırıdan önce, "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiğini ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediğini" kaydetti. Ayrıca yetkili, söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ise söz konusu saldırıyı henüz resmi olarak doğrulamadı.

İRAN BASINI PATLAMA SESLERİNİ DOĞRULADI

İran basını ise İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu.

Devlet televizyonunun haberinde, "Haber kaynakları, İsfahan eyaletinde nispeten şiddetli patlama sesi duyulduğunu bildiriyor. Bu sesin kaynağının ne olduğu henüz açıklanmadı" ifadeleri yer aldı.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayandırarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın duyulduğunu bildirirken, bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini ifade etti. Fars ayrıca Kehcavaristan şehrinin, İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün yakınında yer aldığını aktardı.

İranlı yetkililerin Al Jazeera haber ajansına verdiği bilgiye göre, bir dizi dron düşürüldü. İran resmi haber ajansı, Suriye'deki askeri tesislerde de bir dizi patlama olduğunu duyurdu. İranlı yetkililer, İran'a füze saldırısı olmadığını bir dizi dronun düşürüldüğünü belirtti.

İran resmi televizyonu, İsfahan’da hiçbir nükleer tesisin etkilenmediğini, nükleer sahaların hedef alınmadığını söylerken, İsrail resmi radyosu da İsrail'in İran'a yönelik saldırının sorumluluğunu henüz üstlenmediğini açıkladı.

İran devlet televizyonu da İsfahan’da çok sayıda insansız hava aracının hava savunma sistemi tarafından vurulduğu haberini geçti.

İran resmi ajansı IRNA haberinde, ülkenin birçok yerinde hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini, Tebriz’in kuzey batı bölgesinde hava savunma sisteminin şüpheli bir hedefi tespiti sonucu ateşlendiğini duyurdu.

Sabaha karşı bazı bölgelerde tespit edilen şüpheli hava cisimleri sonucu alçak irtifa hava savunma sistemlerinin devreye girdiği belirtilen haberde, ülkenin hiçbir yerinde büyük çaplı patlama olmadığı, uzun ve orta menzilli hava savunma sisteminin devreye alınmadığı aktarıldı.

İsfahan’daki nükleer santralde patlama olduğu ve hasar oluştuğu yönündeki haberlere ilişkin de İsfahan'daki kritik tesisler ve nükleer merkezlerde durumun güvenli olduğu, herhangi olumsuz bir durum yaşanmadığı ifade edildi.

Devlet televizyonu güvenilir olduğunu belirttiği kaynaklarına dayandırarak, İsfahan’daki nükleer tesisin saldırıya uğramadığını aktarırken yarı resmi Tesnim Haber Ajansı da kentte herhangi bir füze saldırısı yaşanmadığını küçük dronların vurulmuş olabileceğini bildirdi.

İsfahan'daki 8. Ana Jet Üssü’nde yaşanan olayla ilgili Ordudan yapılan açıklamada, “İsfahan'da duyulan patlama seslerinin hepsi hava savunma sistemine ait olup şehirde hiçbir patlama ve hasar olayı yaşanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

ERTELENEN UÇUŞLAR NORMALE DÖNDÜ

IRNA, İran Yol ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Hava Limanları ve Havacılık Şirketine dayandırdığı haberinde, Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşların askıya alındığı duyurdu.

Uçuşların iptal edilmediği belirtilen açıklamada, uçuşların yeninde başladığı, saat 10.30 Tahran-Tiflis uçuşu için biniş kartlarının verilmeye başlandığı kaydedildi.

Ayrıca Tahran ve İsfahan havaalanlarında uçuşların durdurulması nedeniyle Ankara Esenboğa Havaalanı'na yönlendirilen Homa Hava Yollarına ait Roma-Tahran uçağının da yeniden Tahran’a yöneldiği kısa süre sonra inişe geçeceği aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran ise 13 Nisan gecesi İsrail'e karşılık verdi. 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle İsrail'e karşı düzenlenen saldırıda 1 kişi yaralanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa