19 Nisan 2024 16:05

G7'den ortak bildiri: İsrail'e tam destek, İran'a yaptırım tehdidi

G7 ülkeleri dışişleri bakanları yayımladıkları ortak bildiri ile İsrail'e tam destek, İran'a yaptırım mesajı verdi. Gazze'de ateşkes çağrısı yapılarak "Hamas'a rehineleri şartsız bırak" denildi.

Fotoğraf: Number 10/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Paylaş

İtalya'nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkelerinin dışişleri bakanları perşembe günü bir araya geldikleri Capri adasından Ortadoğu'da yükselen gerilimde İsrail'e destek verirken, İran'a yeni yaptırım tehdidinde bulundu.

İtalya, Almanya, İngiltere, ABD, Kanada, Fransa ve Japonya'nın üyesi olduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları dışarıya karşı bir taraftan İsrail ve İran'a 'itidal' çağrısında bulunurken, diğer taraftan İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade ettiler. Bu da İsrail'in bölgede izlediği politikanın Batılı büyük emperyalist devletlerden bağımsız işlemediği anlamına geliyor.

Toplantı öncesinde Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları Tel Aviv'e giderek İsrail yönetimiyle bir araya gelmişti. Üç gün süren toplantıya ilk kez NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katıldı.

Toplantı çerçevesinde bir açıklama yapan dönem başkanı İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, 'İran'ın İsrail'e yaptığı saldırıyı kınıyoruz. G7 grubu olarak İsrail'in güvenliğini destekliyoruz. G7 adına bütün tarafları gerilimden vazgeçmeye çağırıyorum. Zaman çatışmasızlık zamanıdır' dedi.

İsrail'in İran ve müttefiklerine düzenlediği saldırıları kınamayan G7 dışişleri bakanları ayrıca İran'a Hamas'a verdiği desteği kesme çağrısında bulundu. Ayrıca, tüm ülkelere İran'ın insansız hava aracı ve füze programlarına yönelik parça ya da diğer malları sevkiyatını engelleme çağrısında bulundu. Bu bağlamda Çin'den doğrudan bahsedilmemekle birlikte "Rusya'nın İran'dan balistik füze ve ilgili teknolojiyi transfer etmeyi düşündüğüne dair haberlerden son derece endişe verici' denildi.

Rusya ve Çin'e karşı ortak stratejilerin belirlenmesinde önemli bir platform olan G7 ülkelerinin, Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda belirlediği stratejinin merkezinde İsrail'e tam desteğin olduğu anlaşılıyor. Desteğin ölçüsü ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, genel olarak İran'a karşı İsrail'i her şart altında savunma temel bir politika haline getirilmiş. Bu kapsamda ülkeler arasında bir görüş ayrılığı bulunmuyor. Önümüzdeki haziran ayında da G7 ülkelerinin liderlerinin bu tutumu Capri'de bir kez daha ilan etmesi bekleniyor.

Bu kapsamda İran'ın önümüzdeki daha fazla hedef alınması seçenekler arasında. İran'a karşı genişletilmesi planlanan yaptırımlar kapsamında, İran ile yakın ticari ve askeri ilişkiler içinde olan ülkelerin de hedefe konularak tansiyonun yükseltilmesi bekleniyor. Bu plandan en fazla etkilenecek ya da hedeflenen ülkelerin Rusya ve Çin olduğu açık.

İSRAİL G7'NİN ÇAĞRISINI DİNLEMEDİ

G7 ülkelerinin taraflara çatışmasızlık ve gerilimi düşürme çağrısını yapmasının üzerinden saatler geçmeden İsfahan yakınlarında patlamaların olması, İsrail'in uyarı takmadığı anlamına geliyor. Her ne kadar ne İsrail ne de İran tarafından dışarıdan yapıldığı netleştirilmeyen patlamanın arkasında İsrail'in olduğu ise yaygın bir görüş. İsfahan'daki patlamanın arkasında İsrail'in olmasının kesinleşmesi durumunda G7 ve diğer batılı ülkelerin bunu 'savunma hakkı' olarak değerlendireceği de bugünden söylenebilir. Zira, İsrail'e sınırsız destek veren Batılı ülkelerden İsrail'i mahkum etmelerini beklemek yersiz olur.Öte yandan ABD hükümeti gerilimle birlikte İsrail ile bir milyar dolardan fazla yeni bir silah anlaşması yapmayı planlıyor. Wall Street Journal'ın ABD hükümeti temsilcilerine dayandırdığı habere göre bu anlaşma zırhlı mühimmat, askeri araçlar ve havan mermilerini içeriyor.

BLINKEN YORUM YAPMAYI REDDETTİ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 Dışişleri Bakanları toplantısında basının İran'da yaşanan olaylara ilişkin sorularına defalarca kez yanıt vermeyi reddetti. BBC Türkçe'nin haberine göre ABD'nin "herhangi bir saldırı operasyonuna dahil olmadığını" söyleyen Blinken, odağının gerilimi azaltmak olduğunu beliterek ilgili tüm taraflara itidal çağrısı yaptı.

Blinken, İran'a yönelik saldırı hakkında ABD'nin önceden bilgilendirilip bilgilendirilmediğine ilişkin de bir şey söylemedi. İsrail'in "benzeri görülmemiş bir saldırıya" maruz kaldığını, ABD'nin "İsrail'in kendini savunabilmesini sağlamaya" çalıştığını öne sürdü.

Blinken, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine de değinerek, anlaşmaya Hamas'ın engel olduğunu iddia etti, "Gazze halkı ve ateşkes arasında duran tek şey Hamas" dedi. Blinken, Hamas'ın İsrail'in "cömert önerilerini" reddettiğini savundu.

Ukrayna savaşıyla ilgili açıklama yapan Blinken, Rusya'ya Ukrayna savaşında katkıda bulunan ülkenin Çin olduğunu, Çin'in hem Avrupa ile dost olup hem de Avrupa'ya en büyük tehditi oluşturan Rusya'yı destekleyemeyeceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Etlik Şehir Hastanesi işçileri: Kadro acil ihtiyacımız

SONRAKİ HABER

MHP’li Çankırı Belediyesi AKP’ye oy veren işçileri işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa