16 Nisan 2024 21:49

19. İstanbul Yarı Maratonu pazar günü koşulacak

Türkiye’de kırılan ilk uluslararası atletizm rekoruna ev sahipliği yapan 19. İstanbul Yarı Maratonu 28 Nisan Pazar günü koşulacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen 19. İstanbul Yarı Maratonu, 28 Nisan Pazar günü Tarihi Yarımada parkurunda koşulacak. “En Hızlı Yarı” sloganıyla start alacak maratona rekor başvuru oldu. Geçen yıl 12 bin kişi kayıt yaptırırken, sayı bu yıl 16 bini buldu.

Bu sene, 100. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Türkiye İş Bankası’nın isim sponsorluğunda koşulacak olan İstanbul Yarı Maratonunun tanıtım toplantısı İBB Maltepe Kenan Onuk Atletizm Pisti’nde yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle’nin konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk ve Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Salih Kara ile çok sayıda kişi de davetli olarak izledi.

‘YARI MARATON ARTIK YENİ MARATON’

Toplantının açılışını yapan Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, yarı maratonların popülerliğinin son yıllarda hızla artığını belirterek, “Yarı maratona, dünyada artık ‘yeni maraton’ deniyor!  42K’ya göre bitirme şansının yüksekliği ve dinamik yapısı, her geçen gün ilgiyi artırıyor. Türkiye’de yarı maratonun büyüme hızı büyük maratonun 4 katı. Son 5 yılda yarı maratonu koşup bitirenlerin sayısı da yüzde 100’ün üstünde artış kaydetti. 2021 yılında Türkiye’nin ilk uluslararası atletizm rekoruna sahne olan maratonumuz, bir ilke daha imza atacak. Türkiye’de ilk defa 16 yaş ve üstü çocuklar yarı maraton koşacak” dedi.

Maratonun tarihi atmosferinin yanı sıra, rakımıyla da elit atletlere en iyi derecelerini yapma olanağı sunduğunu vurgulayan Onur, “19. İstanbul Yarı Maratonu’na bu yıl kişisel en iyi dereceleri 1:01:00’ın altında olan 21 erkek ve kişisel dereceleri 1:08:00’ın altında olan 9 kadın atlet katılacak. Geçen yılki 45. İstanbul Maratonu’nu kazanan Kenyalı Panuel Mkungo (Panuel Mıkungo), İstanbul Yarı Maratonu’nu da alarak, erkeklerde bunu başaran ilk atlet olmayı istiyor” dedi.

Onur, 28 Nisan’da koşulacak yarı maratona tüm İstanbulluları beklediklerini de kaydederek, “Tahminlere göre güzel bir hava olacak. Bizi yine keyifli ve heyecanlı bir maraton bekliyor” dedi.

‘REKORLAR PARKURU’ YOLUNDA İLERLİYOR

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, “19. İstanbul Yarı Maratonu, dünyanın en hızlı yarışlarından birisi olma unvanını hâlâ taşıyor. Sürekli yükselen dereceler sonunda artık ‘rekorlar parkuru’ olma yolunda emin adımlarla yürüyor. İstanbul Yarı Maratonumuz, aynı zamanda kotaya katkı veren yarışlardan birisidir. Bu yarışmaların sayısını artırmak ve büyütmek, ülkemizdeki spor kültürünün daha da gelişmesi için önemli bir etkendir” dedi.

Öte yandan Çintimar, maratonda en iyi fotoğrafı çekecek gazeteciyi Haziran’da Roma’da düzenlenecek olan 2024 Avrupa Atletizm Şampiyonası’na götüreceklerini söyledi.

‘YAŞ SINIRININ 16’YA İNDİRİLMESİ KIYMETLİ’

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle ise “Bu yıl 18 yaş sınırının kaldırılarak ülkemizde ilk defa 16 yaş ve üstü gençlerin de Türkiye İş Bankası Yarı Maratonu’nda koşabilmesi, yaş sınırının 16’ya indirilmesi böylesine kitlesel etkinlikler vasıtasıyla gençlerimizin sporla ve sportif değerlerle buluşması bakımından kıymetli” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ 2036 OLİMPİYAT OYUNLARI’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İstanbul için büyük bir tesisleşme hedefi açıklayarak, “Adeta ‘yarı olimpiyat’ diye ifade edilen Avrupa Oyunları’nı 2027’de İstanbul’da düzenleyeceğiz. Böylece kentimiz farklı spor branşlarını tek çatıda toplayan devasa bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Tüm bu çalışmalar bize Olimpik ve Paralimpik Yaz Oyunları’nı İstanbul’a getirme yolunda büyük tecrübe kazandıracak. Şu anda önümüzdeki en önemli hedeflerden bir tanesi 2036 Olimpiyat Oyunları’nı İstanbul’a kazandırmaktır” dedi.

YARI MARATON YENİKAPI’DAN 09.15’TE START ALACAK

Yarı maraton, Yenikapı’dan saat 09.15’te start alacak. Kumkapı, Cankurtaran, Çatladıkapı, Sarayburnu, Sirkeci Işıklar ve Eminönü’nden Karaköy istikametine sapacak olan yarış, Galata Köprüsü’nü geçecek. Karaköy’deki köprü bitimindeki ışıklardan “U” dönüşü yapacak olan yarış, Eminönü, Unkapanı, Cibali, Abdülezelpaşa Caddesi, Ayvansaray, Haliç Köprüsüne varmadan yine “U” dönüşü yaparak, ters istikamette aynı sahil yolunu kullanıp Yenikapı’da başladığı noktada sona erecek.

10K yarışına ise Yenikapı’da saat 08.00’de start verilecek. Sarayburnu’ndan dönüş alacak olan koşu yine Yenikapı’da sona erecek. 10K katılımcılar için zaman sınırı 1,5 saat, 21K içinse 3,5 saat olacak. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Emine Şenyaşar Adalet Nöbetinin 80. gününde

SONRAKİ HABER

Yonca Kazan Coşkun boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından tecavüz edilip öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa